Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
REPOVI NAKON GORICE

Osječani se s razlogom ljute: Gotovo svaka dvojbena odluka odlazi na stranu njihovih protivnika

Osijek je u Gorici poražen rezultatom 3:0, no o tome se najmanje priča. Odluke suca Duje Strukana i VAR sobe još uvijek su glavna tema.

Vedran Jugović i Duje Strukan (Foto: Vedran Jugović, Duje Strukan)

Pogled na konačni rezultat utakmice u Gorici ne odaje dojam onoga što je viđeno na terenu. Gosti iz Osijeka odigrali su dobru utakmicu, posebno u prvih 60 minuta, i zapravo su bili vrlo blizu vodstvu, koje bi onda moglo dovesti do pobjede.

Bili su blizu i kaznenim udarcima, kojima su to mogli napraviti, no u oba slučaja odluka suca Duje Strukana, odnosno VAR sobe, nije išla u prilog Osijeku. 

Nedosuđeni kazneni udarci itekako su utjecali na Osijek

To je dovelo do nervoze na terenu te završnog rezultata koji ne odaje pravu sliku. Trener Zoran Zekić nije htio reagirati, nego se, apsolutno opravdano, okrenuo pripremi momčadi za utakmicu protiv Hajduka u srijedu. Prebacio je lopticu onima koji se time trebaju baviti.

Možda bi to bilo nešto preko čega bi se lakše prešlo da to nisu samo još jedne u nizu dvojbenih odluka koje su naškodile Osijeku i utjecale na rezultat njihovih utakmica.

Krenuvši od susreta protiv Istre u Puli, koji je završio rezultatom 4:4. Tamo je bila situaciju u kojoj Ante Majstorović već u osmoj minuti udara Ramona Miereza dlanom u lice, no sudac Pajač i VAR nisu reagirali u situaciji gdje je mogao biti pokazan izravni crveni karton. Taj isti Majstorović kasnije je bio jedan od strijelaca.

O utakmici protiv Dinama na Opus Areni, u kojoj su gosti okrenuli 2:0 na 2:3 već smo jako puno pisali. Tamo je bilo problema s dva kaznena udarca, velikim dijelom zbog samog tumačenja VAR protokola u situaciji gdje i danas nitko ne može biti siguran je li kod drugog kaznenog udarca bilo dovoljnog kontakta da se pokaže na kazneni udarac.

Ivan Bebek Tumači li sudačka organizacija VAR protokole na pravi način? divider

Samo ćemo ponoviti da VAR soba ima pravo reagirati i pozvati suca samo ako primijete njegovu očitu pogrešku. Snimku smo vidjeli iz više kutova i svi su bili podijeljeni oko toga radi li se o kontaktu za kazneni udarac. No očito su Ivan Bebek u VAR sobi, a onda i Mario Zebec na terenu bili sigurni da je ono što vide dovoljno za reakciju kojom je hrvatski prvak u dramatičnoj završnici došao do tri boda.

Tri ili četiri dvojbene situacije u Gorici

Protiv Istre na domaćem terenu Osijeku je poništen pogodak na bizaran način, ali srećom nije utjecao na konačni rezultat utakmice, a onda je uslijedila Gorica.

Igrači i sudac Jakov Titlić VIDEO Neviđena situacija u HNL-u: Nikome nije bilo jasno zašto je Osijeku poništen pogodak divider

Već sam prekršaj u napadu Ramona Miereza nad Ivanom Banićem, za koji je iz snimke lako zaključiti da ga vjerojatno nije bilo, doveo je Osječane u nezavidnu situaciju. Banić je završio na podu, a lopta kod Miereza u nogama, te je bila izgledna prilika za pogodak. No Strukan je, vjerojatno motiviran činjenicom da je vratar Gorice na podu, pokazao na Argentinčev prekršaj.

Sve se nastavilo u 19. minuti, kad je Munksgaard startao u kaznenom prostoru na Miereza. Danac je bez sumnje odnio prvo loptu, a onda je u nastavku pokupio Argentinca po stajnoj nozi unutar kaznenog prostora. VAR je pozvao Strukana na provjeru, na što je on pokazao da kaznenog udarca nema.

Sporno pravilo, čudne linije zaleđa, prekršaj u napadu

I jedan se bivši sudac u ulozi eksperta pozvao na pravilo koje glasi da je u takvoj situaciji moguće suditi kazneni udarac ako se radi o startu za žuti ili crveni karton. Činjenica je da je Mierez skočio u posljednji trenutak i time se spasio možebitne teže ozljede, pa je teško zaključiti po čemu start Munksgaarda, koji je zapravo bio gornjim dijelom đona u nogu, nije za žuti karton. Strukanovu odluku mnogi su opravdali, ali mnogi nisu.

Viđen je nakon toga i poništeni pogodak nakon Mierezova zaleđa. I tu postoje repovi, krenuvši od trenutka u kojem je slika zaustavljena, gdje se vidi da je lopta već odvojena od noge Šime Gržana pa do okomica koje su mnogima nejasno povučene. Tu bi svakako bilo dobro dobiti objašnjenje odgovornih, dok se kod trenutka zaustavljanja u izvještaju može vidjeti prethodni frame. Na njemu je lopta još uvijek kod Gržana, prema tome pravi trenutak napuštanja lopte nije mogao biti priložen, odnosno HNL ne posjeduje napredniju VAR tehnologiju. 

Što onda učiniti? Bilo je govora da će se u takvim situacijama, gdje su u pitanju uistinu centimetri i gdje nije moguće u potpunosti odrediti trenutak, prednost davati napadaču, ali to ovdje nije odrađeno.

VAR je ponovno prekršio svoje ovlasti?

Preostao je drugi nedosuđeni kazneni udarac za Osijek, nakon neupitnog igranja rukom Jurice Pršira. Strukan je komunicirao s VAR-om, a nakon toga nije otišao ni pogledati snimku i teško je shvatiti razlog tomu.

Ako je u pitanju prekršaj Kristijana Lovrića u napadu, za koji spomenuti stručnjak tvrdi da ga je bilo, VAR nema nikakve ovlasti na račun njega Strukanu reći da kaznenog udarca nije bilo. Kratko ćemo ponoviti da VAR ima ovlasti reagirati jedino u tri situacije. To su pogodak, kazneni udarac ili crveni karton, i to samo u slučaju očite sudačke pogreške.

Sudac Strukan prekršaj nije sudio, dakle njegova odluka na terenu ono je čega se VAR u tom slučaju mora pridržavati i njihov je zadatak bio pozvati Strukana da pogleda Prširovu ruku. Ako je VAR rekao Strukanu da zbog prekršaja nema kaznenog udarca, oni su još jednom otišli izvan svojih ovlasti. Taj je prekršaj mogao dosuditi Strukan, vjerujemo i nakon pregleda snimke, ali nije. 

Na kraju je dosuđena lopta sa strane. Dakle, imamo situaciju u kojoj je po pravilima Osijek zakinut za kazneni udarac, s obzirom na to da Strukan nije dosudio prekršaj, nakon čega je vidljiv očigledan prekršaj za kazneni udarac. Tu mogu otvoreno reći da objašnjenje kako kazneni udarac nije suđen zbog prekršaja u napadu ne drži vodu. Dakle, VAR to nije smio Strukanu natuknuti, njihov je jedini zadatak pozvati Strukana da pogleda očigledno nedopušteno igranje rukom.

Taj toliko puta spomenuti intenzitet

Osim toga, treba prokomentirati i sam prekršaj. Ruke Kristijana Lovrića na Prširovu ramenu neupitno je bilo, no je li bilo dovoljnog intenziteta kontakta da bi to bilo suđeno kao prekršaj. Ne bude li takvih duela kod svakog ubačaja u kazneni prostor? Netko će reći da je onda pri svakom izvođenju udarca iz kuta moguće odmah suditi prekršaj u napadu jer ćete pronaći nekoliko takvih situacija. 

Baš taj intenzitet Osijeku nikako ne ide u prilog, čini se da njihovi igrači po pravilu ulaze u takve duele s dovoljnim intenzitetom za prekršaj.

Što se tiče igranja rukom, neki će isto tako reći da je igračima Gorice protiv Osijeka dopušten rukomet pa smo tako u ožujku prošle godine svjedočili igranju rukom igrača Gorice na Gradskom vrtu (vidi OVDJE), a proljetos također u Gorici, nakon Jugovićeva udarca prema golu (vidi OVDJE). Obje su ruke, kao i ova Prširova, bile više nego očito, ali u sva tri slučaja pronađeni su razlozi zbog kojih se ne radi o kaznenom udarcu.

Navijači Osijeka govore kako gotovo svaka rubna ili dvojbena situacija u suđenju odlazi u korist njihovu protivniku i takav se dojam iz svega uistinu stvara. A sudačka organizacija staje u korist svojih sudaca i pronalazi opravdanje tim odlukama. U dvojbenim i rubnim situacijama uvijek se može pronaći dovoljno razloga zašto nešto jest, a nešto nije dovoljan prekršaj za kazneni udarac.

Reakcija Osijeka ovog je puta izostala

Osječani se ovog puta ne bune. Napravili su to nakon Dinama trener i sportski direktor, kojeg trenutno klub zapravo i nema, pa je sve završilo samo s opomenama ili kaznama za njih. Možda uprava vjeruje da nema smisla, no reakcija je također potrebna.

Posebno jer se čini kako bi ove situacije u slučaju nekih drugih klubova, iz primjera koji se zapravo mogu izvaditi, bile okarakterizirane kaznenim udarcima.

Tako je odmah nakon ove utakmice u Gorici odigrana ona između Hajduka i Rudeša. Samo ćemo reći da pogledate dvojbenu situaciju s te utakmice, onu iz posljednje minute, duel Sigura i Pavlovića.

U tom slučaju, reći ćemo opravdano, kontakt nije imao dovoljnog intenziteta za kazneni udarac. To je rekla i analiza, ali isto to jednostavno ne može isti u isti koš s onima spomenutima nedugo ranije, da je u Gorici dovoljnog intenziteta bilo. Po kojim kriterijima jedno jest, a drugo nije prekršaj?

I tako to izgleda ove sezone, puno je dvojbenih situacija na utakmicama Osijeka i to u praktički svakom Bijelo-plavi budu oni koji u tom slučaju budu razočarani. I sve to stvara frustracije u momčadi, osjećaj nepravde i nemoći. I baca jako lošu sliku na HNL, koji od svog nastanka nije dao suca koji će otići na neko veliko natjecanje. 

Uprava Osijeka mora pronaći način kako reagirati jer sve ovo ostavlja vrlo čudnu sliku. Izolirani slučajevi mogu se prespavati, ali tek je trećina sezone iza nas, a u Osijeku je puno nezadovoljstva sudačkim odlukama. Već sama činjenica da je javnost podijeljena oko toga je li nezadovoljstvo utemeljeno ili ne dovoljna je da bismo ozbiljno razmislili o tome kako se i zašto to događa.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider