Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
LJETO ĆE BITI KRATKO

Jedan hrvatski klub zna kad započinje europsku avanturu, ali i kad stižu teži protivnici

Ispadanjem iz utrke za titulu prvaka Hrvatske, u Osijeku već mogu početi gledati prema europskim ispitima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

NK Osijek prvi je hrvatski klub koji sa sigurnošću može znati kad kreće njihova iduća europska avantura. Porazom od Dinama te ispadanjem iz utrke za titulu prvaka više ne postoji druga opcija nego mjesto u drugom pretkolu Konferencijske lige.

Osječanima će se tamo pridružiti Rijeka, Hajduk ili Dinamo, ovisno o raspletu sezone. Naime, dok će prvak krenuti u kvalifikacije za Ligu prvaka, pobjednik Kupa će europski put startati iz trećeg kola kvalifikacija za treće najjače UEFA natjecanje. Dakle, moguće je još nekoliko opcija za preostala tri predstavnika.

gol expired Bjelica je debelo podbacio, Hajduku ostaje nada da Šibenik može ponoviti Zadar: Može li Dinamo kiksati na Šubićevcu? divider

Akcija kreće 21. srpnja

No, vratimo se na ono što znamo, a to je podatak da Bijelo-plavi svoj put započinju 21. srpnja i to u situaciji gdje će biti nositelji. Poznata je i lista potencijalnih protivnika.

Tamo se nalazi nekoliko potencijalnih mina, ali i momčadi koje ne bi bilo loše izbjeći zbog nekih drugih razloga. To su npr. Borac iz Banjaluke, Dinamo Minsk, Mura, Viking, AaB, Botev Plovdiv, Lechia Gdansk ili turski Alanyaspor. No, i neke itekako poželjne momčadi poput Gomela, Petrocuba, Europe, Milsami, Sabaha i Tre Pennea iz San Marina. Ždrijeb je 15. lipnja.

Ako Osijek uspije odraditi posao koji se od njih očekuje, trećem pretkolu bi trebao pristupiti 4. kolovoza, a tamo je popis protivnika paklen.

Bez statusa nositelja u trećem pretkolu

Naime, male su šanse da Osijek izbori status nositelja, što znači da su mogući protivnici ekipe poput već poznatog Basela, ali i Young Boys, PAOK, Bašakšehir, Anderlecht, Twente, AZ ili Slavia te Sparta iz Praga. Naravno, ima i tu naoko lakših opcija poput Zorye, Škendije, Flode, Suduve ili Wolfsbergera. No, svi ti klubovi s razlogom imaju jači koeficijent od Osijeka, odnosno naučili su pobjeđivati u ovoj fazi.

Ako ste raspoloženi za cjelokupno istraživanje opcija i klubova koji bi trebali nastupiti u UEFA natjecanjima, kliknite OVDJE.

Sve u svemu, Osijek će se prije svega morati konsolidirati na terenu. Njihovi navijači sanjaju jesensku grupnu fazu bilo kojeg europskog natjecanja, a to će se tražiti i ove godine. 

Da bi to ostvarili, trebat će proći tri prepreke. Prošle sezone zapeli su na drugoj prepreci od CSKA Sofije, dok su dvije sezone ranije zaustavljani već u prvom ispitu, od Basela te također od CSKA. Po najboljem pamte sezonu 2017./18., kad se preko Santa Colome, Luzerna i PSV-a došlo do susreta s Austrijom iz Beča, gdje u pravoj drami ipak nije izborena toliko željena grupna faza.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider