Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NASTAVAK BORBE ZA TITULU

Osijek gostuje kod momčadi protiv koje su izgubili već pet bodova, a najveća enigma je početni sastav

Tik pred susret Rijeke i Dinama, Osijek će tražiti pobjedu vrijednu mirnog čekanja rezultata istog.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dugo je Koprivnica bila nepoželjno gostovanje za osječke Bijelo-plave. Zapravo, od 2007. do 2016. godine trajao je niz bez pobjede Osijeka na Gradskom stadionu Ivan Kušek Apaš. Srećom po njih, to se posljednjih godina gotovo potpuno okrenulo na drugu stranu.

Ipak, Slaven Belupo ove je sezone zagorčao život Nenadu Bjelici i njegovim igračima već dva puta. U trećem kolu došlo je do podjele bodova bez pogodaka, dok je prvo proljetno kolo donijelo pobjedu Slavena rezultatom 1:2. Te obje utakmice odigrane su na Gradskom vrtu, dok je u Koprivnici nastavljen gore spomenut pozitivan niz Osijeka. Sredinom listopada slavili su rezultatom 0:2.

Pogodak Amera Hiroša jesenas u Koprivnici

Bjelica je uspješan u Koprivnici

Ako ćemo gledati po iskustvu otkako je Nenad Bjelica na klupi Osijeka, Koprivnica bi trebalo biti izuzetno poželjno gostovanje. On je u dva od tri gostovanja kod Slavena upisao pobjedu, tek je susret prošlog proljeća završio 2:2, ali taj je došao u situaciji najsličnijoj ovoj. Igralo se 28. kolo u koje je Osijek ušao s bodom manje od Dinama. Nažalost po Bijelo-plave, upravo se tog dana prvak krenuo odvajati i oni mu se više nisu približili.

I ovog puta pobjeda je imperativ, a dokaz da Osijeku neće biti lako su nedostaci koji su došli kao epilog teške bitke protiv Hajduka u prošlom kolu. Zbog kartona će tako izostati Ramon Mierez, Mihael Žaper i Kristijan Lovrić, dok je najnovija informacija da nije trenirao Danijel Lončar. On se tako pridružio kolegi iz obrane, kapetanu Mili Škoriću, koji također još uvijek nije u konkurenciji za nastup.

Na službenoj konferenciji za medije Nenad Bjelica nije pokazao brigu. On je rekao da je zadovoljan kadrom koji ima te je najavio odličan prvi sastav i vrlo snažnu klupu. Rekao je kako je u sastav siguran, ali ga naravno nije htio otkriti. Čak je u svom stilu, s osmijehom na licu, odbio otkriti tko je određen za izvođača eventualnog kaznenog udarca, jer bi time otkrio dio onoga što sprema.

Upitna je i sama formacija

Naravno, mi imamo pravo zaigrati se time i pretpostaviti tko bi se to mogao suprotstaviti igračima Slavena koji nemaju rezultatski imperativ, ali je tu uvijek prisutna velika želja dokazati se protiv ponajbolje momčadi lige.

Pogodak Lovre Zvonareka u Osijeku

Na vratima bi trebao biti Ivica Ivušić i to je nešto u što možemo u pravilu biti sigurni. Uz ovakve nedostatke vjerujemo da će se Bjelica odlučili na formaciju s četiri igrača u posljednjoj liniji te da bi stoperske pozicije trebali zauzeti Jevhen Čeberko i Slavko Bralić, dvojac koji je protiv Hajduka pružio odličnu partiju. Desno će biti Alen Grgić, dok bi lijevo Marin Leovac mogao imati prednost ispred Marija Jurčevića.

Vezni red je veći problem za pretpostaviti, budući da je upitna i sama formacija. 4-2-3-1 igrao je Osijek dva puta protiv istog protivnika ove sezone. U pitanju su onaj spomenuti 1:2 poraz, ali i pobjeda u Koprivnici. U trećem kolu formacija je bila 3-5-2, ali nju danas zbog nedostatka stopera ne možemo očekivati.

Ako se Bjelica ponovno odluči na pobjedničku formaciju, kao sigurnog člana onog prvog dvojca možemo očekivati Darka Nejašmića, dok bi drugi mogao biti Petar Brlek, inače dijete Slaven Belupa ili Vedran Jugović. Za njih dvojicu možemo pretpostaviti da uistinu imaju podjednake šanse nastupiti od prve minute.

Eksperiment - Caktaš lažna devetka?

Ofenzivni trojac tada bi vjerojatno činili Mijo Caktaš, Laszlo Kleinheisler i Ivan Fiolić, uz šanse da jedan ustupi svoje mjesto Boharu, koji se bolje snalazi na lijevoj strani, dok bi u napadu mogli gledati Mihreta Topčagića, koji će dobiti prednost ispred oporavljenika Antonija Mancea.

Ne smijemo odbaciti niti potencijalni eksperiment gdje bi Caktaš prepustio svoje mjesto Boharu, a on zaigrao tzv. lažnu devetku u vrhu napada.

Prvi pogodak Mije Catkaša za Osijek

Druga opcija je 4-3-3, gdje bi se učvrstio srednji vezni red, a napad gradio više po krilima. U tom slučaju kao najbolje opcije za pozicije uz centralnog napadača bili bi Bohar i Fiolić, dok bi Caktaš, ako u tom slučaju ne bi zaigrao lažnu devetku, bio prijetnja iz drugog plana.

Kao preostali dvojac u veznom redu tada se nameću Nejašmić i Kleinheisler, no to isto izgledao kao malo ofenzivnija opcija uz više potrebnog rizika, za što ne možemo jamčiti da bi Nenad Bjelica mogao biti od samog početka susreta.

Među eventualnim kandidatima za prvi sastav svakako još vrijedi navesti Kristiana Fućka, iako se on više čini kao igrač sposoban napraviti efekt s klupe. Očekivao se eventualni povratka Ante Ercega, koji se vratio u dresu druge momčadi, no i on je doživio manju ozljedu te je upitno hoće li se naći na klupi. Bjelica je spomenuo i Amera Hiroša, čovjeka čijim su pogotkom Slaven jesenas načeli.

Sve u svemu, što god Bjelica danas postavio, bod mu ne smije biti opcija. To ne znači da će se od početka jurcati na pobjedu. Bjelica nije takav trener niti će ikad biti. Ali bi svakako trebalo biti upozorenje da se, u slučaju nepovoljnog rezultata, nešto ranije krene u lov na potrebni pogodak. Posebno uz spoznaju da Osijek istog nije primio već pet uzastopnih prvenstvenih susreta.

Utakmica započinje u 17 sati.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider