Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Navijači bijesni

Ovo diže prašinu uoči velikog derbija: Rafalna paljba po vrataru kojeg je doveo slavni muž atraktivne Hrvatice

Uoči velikog sudara Chivasa i Club Americe prašinu je u Meksiku podigla rasprava oko akcenta Chivasova vratara Oscara Whalleyja.

Oscar Whalley (Foto: Afp)

Kontroverzna debata pokrenuta je u Meksiku uoči velikog okršaja Chivasa i Club Americe u osmini finala CONCACAF Lige prvaka.

Ally Samatta Dobre vijesti za Dinamo: Grci ne znaju tko će u vrh napada, otpala prva opcija! divider

To je meksički El Clasico. Sudar tamošnjih dvaju najvećih i najtrofejnijih klubova. Chivas je iz šestomilijunske Guadalajare, a Club America iz Ciudad de Mexica, ponajvećeg grada na svijetu, za koji je teško reći koliko uopće ima stanovnika. Oba kluba imaju goleme navijačke vojske, broje se u desecima milijuna.

Iako Chivas dolazi iz manjeg grada, ipak je najpopularniji meksički klub i ima najviše navijača. Prema nekim istraživanjima, za njega navija čak 44 posto ljubitelja nogometa u Meksiku. Mnogi ga smatraju najdomoljubnijim klubom jer ima pravilo da za njega mogu igrati samo Meksikanci, odnosno nogometaši s meksičkim državljanstvom.

Hrvatski zet potpisao transfer

Uoči velikog sudara prašinu je podigla rasprava oko akcenta Chivasova vratara Oscara Whalleyja (29). Riječ je o vrataru čija je majka Meksikanka, a otac Englez. No rođen je u Zaragozi i do prošle godine branio je uglavnom u španjolskim klubovima. Zbog majke ima dvojno španjolsko-meksičko državljanstvo. Dakle, ispunjava uvjet.

Prošlog ljeta u Chivas ga je doveo slavni Španjolac Fernando Hierro, legenda Real Madrida i hrvatski zet. U Hrvatskoj je poznat i po tome što se oženio bivšom novinarkom Nove TV Fani Stipković. Hierro je sportski direktor Chivasa, u prijevodu Jarčeva. Chivas je zapravo nadimak kluba po kojem ga svi znaju, ali službeno se zove Club Deportivo Guadalajara.

Luka Modrić i Carlo Ancelotti Ancelotti uhvaćen s prstima u medu: Tužiteljstvo traži pet godina zatvora za Don Carla! divider

Kako god, Whalley se dosad nije naigrao u Chivasu. Iako je doveden kao pojačanje, još nije upisao niti jedan ligaški nastup u momčadi koju vodi Argentinac Fernando Gago, također bivši igrač Real Madrida. Miguel Jimenez prvi je vratar momčadi koja igra na Estadio Akronu kapaciteta 50 tisuća gledatelja, a Whalley je branio u prvom kolu Lige prvaka, pa će braniti i u drugom protiv vječnog rivala Club Americe.

Meksički El Clasico

Ako bude dobro branio u El Clasicu, možda postane i prvi vratar. Činjenica da će stati na vrata u velikom derbiju pokrenula je kontroverze u Meksiku, velikoj srednjoameričkoj zemlji s gotovo 130 milijuna stanovnika. Naime, Meksikanci koji navijaju za Chivas ponajprije su ogorčeni Whalleyjevim tvrdim španjolskim akcentom. Meksički mediji pozornost su usmjerili na vratara sugerirajući da bi mogao postojati problem s njegovim podrijetlom.

"Ovaj vratar ima pritisak zbog svog naglaska", kazao je jedan od novinara s televizije Fox Sports Mexico dok se vodila žučna rasprava u studiju, a prenosi madridska Marca.

Erling Haaland Haaland izazvao paniku u Engleskoj: Real Madrid slaže nove Galacticose divider

"Bez ksenofobije ili bilo kakvih stvari koje nisu relevantne, ali nije normalno vidjeti vratara Guadalajare sa španjolskim naglaskom. Već znamo cijelu priču i savršena je, unutar je Statuta. To pitanje (nacionalnosti) stvara veliki pritisak", prokomentirao je novinar.

Navijači Chivasa gnjevni na vratara zbog akcenta

Nakon što je igrao za Real Zaragozu, Sporting de Gijon, Castellon i Lugo te za danski Aarhus i grčku OFI Cretu, Whalley je prošlog ljeta prešao u redove Chivasa. Čim je dao prvu izjavu, sudario se s negodovanjem navijača. Pola Meksika očito ne voli kada netko govori s tvrdim španjolskim akcentom i ne libe se to reći.

Tko zna, možda ih podsjeća na kolonijalno doba. Politička korektnost, za mnoge natruha diktature modernog doba, očito nije zaživjela u zemlji sombrera i tekile. Čini se da tamo nema pretjerane autocenzure. Meksikanci još uvijek otvoreno govore što doista misle.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider