Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jedan od velikana

Mnoge je pogodio odlazak Špace: ''Nikad nismo mogli odlučiti je li bio bolji trener ili čovjek''

U 81. godini života u ponedjeljak je u Splitu preminuo Stanko Poklepović. Legendarni Špaco ostavio je neizbrisivi trag u Hajduku i hrvatskom nogometu, te na karijerama nogometaša koji su kasnije stekli svjetsku slavu. Od velikana našeg nogometa mnogi su se oprostili biranim riječima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Neposredan, vedar i čiste duše, Stanko Poklepović otvarao je sva vrata. I baš zato je vijest o njegovoj smrti pogodila mnoge.

"Uistinu sam žalostan jer je otišao jedan moj kolega, dragi kolega, svima je bio izuzetno drag", rekao je Ćiro Blažević.

"Najprije, to je jako tužna vijest. Želim izraziti saučešće njegovoj obitelji, ali i cijeloj nogometnoj obitelji u Hrvatskoj jer je otišao jedan od velikana", poručio je Slaven Bilić.

Jednako utučen je i Ivan Gudelj.

"Tužna vijest koja me je strašno pogodila. Da je preminuo jedan od najvećih nogometnih trenera Hrvatske i Hajduka u povijesti", izjavio je Gudelj, dok je Goran Vučević rekao sljedeće:

"Bio je jedan od očeva većine generacija. Praktički je nas jako puno odgojio, i kao trener i kao čovjek. I neupitna vrijednost i veličina nogometnog trenera."

"Kad sam god imao priliku da pričam o njemu i s ljudima koji su ga jako dobro poznavali, uvije je bio jedan komentar: Nekako nikad nismo mogli da odlučimo je li bio bolji trener ili bolji čovjek", prisjeća se Predrag Mijatović.

"Od njega sam puno naučio i samo mogu reći da je prerano otišao, u smislu da je hrvatskom nogometu mogao još puno dati", rekao je Gudelj.

A Predragu Mijatoviću će upravo Špacin trenerski gen ostati u posebnom sjećanju iz vremena kada ga je zajedno sa Savićevićem trenirao u podgoričkoj Budućnosti.

"Za mene i za moju generaciju, te davne 1987. u nogometnom klubu Budućnost, Špaco je napravio stvarno veliku stvar za nas. Svi smo se kod njega afirmirali i naučili puno toga što nam je kasnije jako puno značilo kroz karijeru i kroz sve što smo u nogometu imali prilike da doživimo", objasnio je Mijatović.

Četiri je puta sjedao na klupu svog Hajduka s kojim je osvojio prvo hrvatsko prvenstvo 1992. A pod vodstvom Stanka Poklepovića, Hajduk je posljednji put igrao u skupini nekog europskog natjecanja. Špaco je 1999. godine odveo i Osijek do najvećeg klupskog trofeja, osvajanja hrvatskog Kupa. Uz to je 1992. godine vodio reprezentaciju u četiri utakmice, a bio je i izbornik Irana.

"On je bio jedan trener poeta, tako bih ga mogao nazvati, a da ne govorim da je u Iranu otvorio jedan prostor, prvo za mene, a onda ja kasnije za Ivankovića. Mi svi skupa dugujemo Špaci - puno!", mišljenja je Ćiro.

"Ja sam imao tu sreću da me šjor Špaco trenirao tako reći tri-četiri puta. On kad se pojavio oko 80-ih, bar u mom životu, već tad je bio neka preteča ili avangarda. Njegovi treninzi nisu nalikovali na treninge drugih", otkrio je Slaven Bilić.

"Ono što je posebno za mene, da mi je pronašao jednu ulogu koja je za mene bila posebna, a koju kao zadnji vezni nisam igrao do tada. Stavio me kao desnog krilnog napadač, gdje sam dao jako puno golova", izjavio je Gudelj.

"Ostavlja jedan duboki rad, koji smo na neki način i dužni prenijeti mlađim generacijama", rezonirao je Vučević.

Od Stanka Poklepovića na svoj su se način, između ostalih, oprostili reprezentativci Perišić i Bradarić, te HNS, Dinamo i, jasno, njegov Hajduk.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider