Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vraća se kapetan

Opet podcjenjuju Dinamo: Jako važna vijest za Modre! Nije velika zvijezda, ali o njemu ovisi jako puno

Dinamo večeras na San Siru očekuje odlučna utakmica protiv Atalante u 5. kolu natjecanja po skupinama Lige prvaka…

Dinamo protiv Šahtara (Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon šokantnog remija sa Šahtarom u prošlom kolu Dinamove šanse za plasman u drugi krug Lige dosta su pale. Pomalo čudno zvuči procjena kladionica da je Atalanta apsolutni favorit u večerašnjoj utakmici. Unatoč tomu što su Talijani teško stradali u Zagrebu, Willam Hill plaća pobjedu Atalante s prilično mizernih 1,52, a pobjedu Dinama s velikih 5,80.

Prema tim postavkama, može se zaključiti da kladionice opet podcjenjuju Dinamo. Možda je i dobro za Modre što je uloga velikog favorita na leđima igrača Atalante jer slično je bilo i pred prvu utakmicu, pa znamo kako je završilo. Talijani nisu izdržali taj pritisak.

Manchester City više nije ni na ponudu za prolaz skupine, dok je Šahtar drugi s 1,5. Na Dinamo je 4,0, a na Atalantu 4,5, iako Talijani imaju samo jedan bod i moraju pobijediti u obje posljednje utakmice te se nadati da City neće izgubiti u Zagrebu u zadnjem kolu.

Realno, teško će se ponoviti utakmica iz Zagreba, kada je Dinamo rastavio Atalantu na proste faktore. Modri su u prvih pola sata utakmice riješili pitanje pobjednika. Takav razvoj utakmice malo tko je mogao očekivati. Talijani su bili vidno šokirani za vrijeme i nakon utakmice; i igrači, i stručni stožer na čelu s trenerom Gasperinijem, pa i talijanski novinari.

Iako je Dinamo prošle sezone dobro igrao u Europskoj ligi, iako su Talijani cijele vrijeme trubili da jako cijene Dinamo, iako je Atalanti to bila prva utakmica u Ligi prvaka u povijesti kluba i logično je bilo da će je shvatiti jako ozbiljno, čini se da su ipak podcijenili Dinamo. Dojam je da su Talijani stigli na Maksimir pretjerano samouvjereni, uvjereni da su značajno kvalitetniji i da neće imati pretežak zadatak vratiti se u Bergamo s tri boda na kontu.

To se može zaključiti po tomu što su se očito loše pripremili za utakmicu, a što se moglo zaključiti i prema smušenom ponašanju njihovih igrača i trenera za vrijeme utakmice. Bili su vidno iznenađeni Dinamovom formacijom i agresivnom, napadačkom igrom.

Uostalom, i Gasperini je priznao da ih je Dinamo jako iznenadio, da nisu očekivali takvo goropadno izdanje Modrih, a još manje da bi mogli tako gadno stradati već u prvih pola sata utakmice. Ukratko rečeno, ako Atalanta i nije podcijenila Dinamo, sebe je očito jako precijenila.

Logično je očekivati da su se Talijani otrijeznili i da će se puno bolje pripremiti za uzvrat. Teško da mogu ponoviti izdanje s Maksimira, gdje se ne zna tko je bio lošiji – njezini igrači ili trener, koji je bio toliko zbunjen i ošamućen da je izgledao kao dijete kojem u ruke gurnete pneumatsku bušilicu, pa ne zna što bi s njom.

Petković o tome što igračima znači invazija na Milano

Iako su već u prvih pet minuta svi na stadionu vidjeli u kojem smjeru će otići utakmica ako Atalanta nešto pod hitno ne promijeni u svojoj igri i ne odgovori kako treba na Dinamovu taktičku postavku, Gasperini je shvatio odakle puše vjetar tek kada je sve bilo gotovo.

Ne možemo se sjetiti kada smo posljednji put u europskoj utakmici u Maksimiru vidjeli lošije reakcije nekog trenera. Dinamo je redao šansu za šansom, Atalantina igra bila je u potpunom raspadu, a on je stajao uz aut-crtu i baš ništa nije poduzimao.

Gasperini je vjerojatno izvukao neke pouke, vjerojatno je shvatio da u Ligi prvaka ne može igrati kao u talijanskom prvenstvu, gdje u velikoj većini utakmica može uporno tuliti po svojem i ne gledati što se događa na travnjaku.

Petković o Daniju Olmu i je li igrač za Barcelonu

Gasperini je dao nekoliko izjava koje sugeriraju da će ovaj put biti puno pripremljeniji i oprezniji. Teško da će ga Bjelica moći tako šokantno iznenaditi kao u Maksimiru. Stoga u taktičkom smislu možemo očekivati bitno drukčiju utakmicu, vjerojatno puno neizvjesniju, iako koeficijenti na kladionicama sugeriraju da bi Atalanta to trebala prilično lako dobiti.

Jasno je da će mnoge oči biti uperene u Danija Olma i Brunu Petkovića, dvojicu najboljih Dinamovih igrača i najvećih zvijezda. O njima će puno toga ovisiti, o njihovoj inspiraciji i efikasnosti. No za Dinamo je u ovom trenutku možda podjednako važno to što će za utakmicu biti spreman Arijan Ademi, koji je imao nekih problema s ozljedom gležnja i nije igrao u derbiju protiv Hajduka.

Tatjana Šajković (Youtube Crvena zvezda) Glasnogovornica Crvene zvezde opet ukrala predstavu: Riječi igrača i trenera u drugom planu divider

Ademi je od velike važnosti za Modre, posebice u ovako zahtjevnim utakmicama, gdje Dinamo nije favorit kao u HNL-u i gdje mora naći pravi balans između obrane i napada. Ademi u taktičkom smislu nema pravu zamjenu na sredini terena, odnosno na mjestu korektora veznog reda.

Sa svojim iskustvom, agresivnim, ali ujedno i pametnim načinom igre, postavljanjem i pravodobnim procjenama, oduzimanjem lopti u igri jedan na jedan i presijecanjem protivničkih akcija, značajno podiže Dinamovu igru u obra smjera.

Ademi pokriva leđa Olmu i ostalima u veznom redu, a nerijetko zna biti i vrlo opasan u ofenzivnim akcijama. Nikola Moro jest talentiran i ima veliki potencijal, no još uvijek nema Ademijevu rutinu i taktičku zrelost.
S Ademijem na mjestu zadnjeg veznog, Modri izgledaju osjetno kompaktnije i čvršće u defanzivi, ali i opasnije u ofenzivi. Ademi u gotovo svakoj utakmici pokrene nekoliko opasnih napada presijecanjem suparničkih napada. To je od neprocjenjive važnosti za Modre.

gol expired Objava na Instagramu koja je potvrdila sjajno raspoloženje u redovima Dinama divider

Iako Atalanta treba pobjedu i igrat će napadački, ovaj put vjerojatno neće srljati. Dinamo još manje. Formacija će vjerojatno biti kao i u Zagrebu 3-5-2. Modri se mogu postaviti u blok i čekati svoju šansu iz kontre. Koliko će bekovi visoko ići, to će ovisiti i o igri domaće momčadi. Ako Atalanta pritisne i opet sa zadnjom linijom ode jako visoko, bit će prostora po bokovima.

Možda će Bjelica opet pripremiti neko iznenađenje, vjerojatno će Modri u kraćim razdobljima pokušati igrati presing na zadnju liniju Atalante. To je donijelo rezultate u Zagrebu. Vidjet ćemo kakav će biti odgovor Talijana i što će Gasperini pripremiti. U svakom slučaju, vjerujemo da ćemo gledati mnogo neizvjesnu utakmicu, možda i pravu dramu.

Nije nevažan podatak da će Modri imati veliku podršku svojih navijača. Mnogi stižu iz Zagreba i cijele Hrvatske, a mnogi i iz inozemstva. Na San Siru očekuje ih se više od pet tisuća. S obzirom na to da se ne očekuje veća posjećenost od 25 tisuća gledatelja, što nije ni trećina stadiona, pet tisuća Dinamovih navijača moglo bi stvoriti takvu atmosferu da se Bjeličina momčad osjeća kao da se igra u Maksimiru.

Moguća postava Dinama:

Livaković – Theophile – Dilaver – Perić – Stojanović, Olmo, Ademi, Ivanušec, Leovac – Petković, Oršić.




 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider