Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Arhitekti zadovoljni

Odlične vijesti oko obnove Poljuda: Trajat će kraće od previđenog, a i koštat će puno manje

Dvadeset šest milijuna eura proračunskog novca za obnovu Maksimira i Poljuda još uvijek je na računu Republike Hrvatske. Provjerili smo u kojoj su fazi Zagreb i Split s projektima za rekonstrukciju ovih građevina od nacionalnog interesa.

Tri mjeseca od potpisa koji je omogućio rekonstrukciju Maksimira, milijuni državnog novca koji su Zagrebu na raspolaganju još nisu iskorišteni.

Na stavci obnova sportskih građevina od nacionalnog interesa je po trinaest milijuna eura samo za ovu godinu.

"Vlada je osigurala novce isključivo za tu namjenu i u ovom trenutku nema nikakvih drugih planova, osim želja i nadanja da će stvarno gradovi iskoristit ruku koja im je pružena. Mi stvarno tu želimo jedan partnerski odnos i nadamo se da će Poljud i Maksimir krenuti u obnovu", rekao je Josip Pavić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Usprkos najavama probijeni su rokovi koje je najavila splitska vlast.

"Ja bih bio najsretniji, ja non-stop se ljutim zašto to nije ranije gotovo. Međutim ne možete neke stvati ubrzati, jednostavno postoje procesi koje ne možete zaobići. Kad budu projekti gotovi za obnovu da bismo mi do kraja ove godine ili početkom iduće mogli raspisati natječaj za izvođača radova", poručuje Antonio Kuzmanić, splitski dogradonačelnik.

Elaborat postojećeg stanja pokazao je da će za obnovu Poljuda trebati znatno manje novaca nego što se pretpostavljalo. Umjesto 40, trošak će biti oko 25 milijuna eura. Prvo će se obavljati krov i čelična konstrukcija.

Arhitekti su zadovoljni jer se projektu pristupilo temeljito.

"Drago mi je što su svi ovi predkoraci napravljeni na vrijeme i što se svima čini da to predugo traje. Znači gradnja će trajati najmanje u odnosu na sve ove papire, dozvole i studije", zadovoljna je Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Splita.

Poljudska ljepotica je zaštićeno kulturno dobro, zbog čega neće biti većih izmjena.

"Oblik i neke druge intervencije, da izgubi katakterističan oblik, to nije dopušteno. Jedino da se skine zaštita, a to nitko ne želi. Zapravo imamo najljepši stadion na svijetu."


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider