Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
REVOLUCIJA U NOGOMETU?

Odgođeno današnje predstavljanje pravila plavog kartona

Planovi o današnjem predstavljanju pravila plavog kartona, odnosno njegovog uvođenja u nogomet ipak se nisu ostvarili.

Pokazivanje kartona (Foto: Afp)

Novo revolucionarno nogometno pravilo ipak neće danas biti predstavljeno, kao što su jučer prenijeli razni mediji.

IFAB, najviše nogometno tijelo po pitanju pravila igre, donijelo je odluku kako će ipak odgoditi prezentaciju plavog kartona te da će se to odraditi na njihovom godišnjem susretu, koji će se održati 2. ožujka.

Testiranje je već krenulo

Tamo će biti predstavljena sva pravila koja će vrijediti od 1. lipnja ove godine, ali i neki prijedlozi te pravila koja će se tek eksperimentalno testirati u određenim natjecanjima.

Plavi karton je već imao svoju prezentaciju u nižim velškim ligama i rezultati su u potpunosti zadovoljili.

Radi se o kartonu koji će se davati za grubi prekršaj koji ipak nije u domeni crvenog kartona. Tipa za namjerno zaustavljanje protivničke kontre ili izgledne prilike, odnosno za žestoki prigovor na sudačku odluku.

FIFA je već negativno reagirala

FIFA je već danas negativno reagirala na samu ideju, odnosno izjavili su kako nisu spremni na uvođenje tog pravila u elitnu nogomet, no da su spremni sudjelovati u testiranju. 

Iako se FIFA mora prilagoditi svakom pravilu koje IFAB donese, oni zapravo bez FIFA-e ne mogu niti jednu odluku službeno donijeti. Naime, na IFAB-ovim sastancima, FIFA ima četiri glasa, a nogometni savezi Sjeverne Irske, Engleske, Škotske i Walesa imaju po jedan glas. Da se neka izmjena prihvati, na glasovanju mora biti minimalno šest od maksimalnih osam glasova.

Tako je sigurno da plavi karton još neko vrijeme nećemo vidjeti u elitnom seniorskom nogometu, no činjenica je da će se polako uvoditi u neke druge lige, sve više i više. 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider