Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
HRVATSKA U DONJOJ POLOVICI

Objavljena lista država s najviše nogometnih prvaka u ovom stoljeću, naši su susjedi pri samom vrhu

Jedna europska država u ovom je stoljeću imala čak 11 nogometnih prvaka države.

Utakmica Ferencvaros - ZTE (Foto: Profimedia)

Vrlo zanimljiva lista pojavila se na Redditu, gdje je jedan korisnik te društvene mreže izdvojio prvake europskih nogometnih liga od 2000. godine do danas.

Odnosno, napravio je grafikon prema podatku koliko je koja država u ove 23 godine dala različitih prvaka.

Najraznovrsnije na sjeveru, kod naših susjeda također nema dominacije

Na prvom mjestu tako se našla Švedska, koja je dala čak 11 različitih prvaka, a posebno je zanimljivo bilo od 2000. do 2011. godine, kad ih je bilo čak devet, prije nego što je Malmö neko vrijeme počeo dominirati. No sad je ponovno konkurencija na sjeveru Europe vrlo izjednačena.

Ako vas zanima, tih 11 klubova prvaka Allsvenskan lige su Halmstads BK, Hammarby, Djurgardens, Malmö, Elfsborg, IFK Göteborg, Kalmar, AIK, Helsinborgs, Norrköping i Häcken.

Četiri lige dale su po devet različitih prvaka, a to su naši susjedi Mađari te Kazahstan, Latvija i Sjeverna Makedonija. Od jačih liga svakako je najviše prvaka dala Francuska, čak osam, unatoč duljem periodu dominacije Lyona pa onda i PSG-a. Osam različitih prvaka dali su također Republika Irska, Finska, Albanija i Andora.

Kao što dobro znamo, Hrvatska je dala četiri prvaka, kao recimo Portugal, Grčka i Švicarska, dok je najmanje klubova slavilo u Ukrajini, Škotskoj i Srbiji, samo po dva.

Od jačih liga vrijedi spomenuti da je Engleska imala šest različitih prvaka, kao i Italija, dok su Njemačka, Nizozemska i Španjolska dali po pet. 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
🎩🪄
Bliži nam se i sljedeći ciklus Lige nacija... 🇭🇷🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿
Bjelica objasnio... 🤝😉

📸: Cropix
Ćiro fališ... Al' galvanizirani smo, ne brini! 🖤⚽

📸: Cropix/Hrvatska pošta