Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
drastična promjena

Novo pravilo u nogometu već podiže prašinu: Legendarna pobjeda Vatrenih poslužila kao primjer

Od 1. lipnja na nogometnim terenima počelo se strogo primjenjivati pravilo zbog kojeg smo se sjetili legendarne pobjede Hrvatske protiv Španjolske na Euru.

Subašić obranio Ramosu na Euru u Francuskoj (Screenshot)

Prije nekoliko dana navršilo se tri godine od jedne od najljepših pobjeda hrvatske reprezentacije na velikim natjecanjima. Malo čudo u Bordeauxu, tako smo zvali pobjedu Vatrenih protiv Španjolske na Euru u Francuskoj jer je ostvarena bez Luke Modrića i Marija Mandžukića u prvih 11, ukupno s petoricom igrača koji nisu bili starteri.

Španjolska je povela golom Morate, ali je Nikola Kalinić sjajno petom zabio za 1:1, a Ivan Perišić pred kraj utakmice postigao pobjednički pogodak. No možda se najvažniji trenutak utakmice dogodio u 72. minuti kada je Danijel Subašić obranio kazneni udarac Sergiju Ramosu.

Suba kao primjer što se ne smije

Bila je to kozmička pravda jer penal je neopravdano dosuđen Šimi Vrsaljku, kojeg je gurnuo Aduriz baš na Davidu Silvu. Dok smo mi guštali zbog obrane, španjolski mediji i navijači držali su se za glavu. Usporena snimka otkrila je kako je Subašić prilikom udarca Ramosa bio više od metra izvan gol-linije i udarac s bijele točke trebao je biti ponovljen.

Upravo je na tom primjeru legendarni bivši sudac i aktualni predsjednik Odbora za suce u FIFA-i Pierluigi Collina objasnio da jedan vratar ne smije braniti kazneni udarac.

''Upravo je to ono što ne smije biti dopušteno. U trenutku udarca vratar je previše približen lopti'', objasnio je Collina na Subašićevu primjeru promjenu pravila koje se od 1. lipnja počela prilično strogo primjenjivati.

Nigerijska vratarka malo izvan linije (Screenshot) Nigerijska vratarka

Promjena pravila u korist vratara, ali...

Dosad je prema pravilima vratar prilikom izvođenja penala morao s objema nogama stajati na gol-liniji, no sada mora dirati liniju tek s jednom nogom. No velika je razlika što će se sada strogo pregledavati ove situacije, što dosad nije bio slučaj pa su vratari to itekako koristili.

Drastične smo primjere mogli vidjeti na Svjetskom prvenstvu za nogometašice koje se održava u Francuskoj. Samo je ova promjena pravila, od nekoliko noviteta, podigla prašinu.

''Malo smo iznenađeni, jedino je problem taj s kaznenim udarcima'', rekao je Collina.

Nigerija se žalila jer je domaća nogometašica Wendie Renard promašila penal, ali je njihovoj vratarki druga noga bila koji centimetar izvan gol-linije i nakon VAR-a je udarac s bijele točke ponovljen, a ona je dobila opomenu. Isto se dogodilo Škotskoj protiv Argentine, a njihova je vratarka već treća na turniru koja je dobila žuti karton zbog izlaska s gol-linije prilikom izvođenja penala.

Pierluigi Collina (Foto: GOL.hr) Pierluigi Collina za Dnevnik Nove TV nahvalio VAR, a komentirao je i hrvatske suce divider

Ovo nije eksperiment

Reprezentacije su detaljno upozorene na primjenu novih pravila i ne bi se smjele buniti, smatraju u FIFA-i.

''Godinama je pravilo postojalo, ali nam je VAR omogućio da ga i provedemo u djelo. Vratarima smo sad omogućili da jednom nogom mogu biti ispred kako bi se mogli kretati. No sad to možemo i moramo provjeravati'', objasnio je Collina.

Dok neki tvrdi da ovo pravilo pomalo uništava igru, u FIFA-i se nadaju kako će se vratari brzo naviknuti. Zasad suci na SP-u nogometašica nikome ne praštaju, a Collina tvrdi da ovo nije eksperiment.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider