Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Naučio raditi pod pritiskom

Tko je novi trener Hajduka? Preferira napadački nogomet i rad s mladima, a klubu je donio ogromnu zaradu!

Na klupu Hajduka zasjeo je švedski trener koji se dokazao u radu s mladima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Danas poslijepodne na Poljudu je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen novi trener Hajduka, Jens Gustafsson.

Radi se o 42-godišnjem treneru iz Švedske koji je nepoznat široj nogometnoj javnosti. Posljednje četiri i pol godine bio je glavni trener Norrköpinga s kojim je ostvario jako dobre rezultate u Švedskoj ligi.

gol expired Iznenađujuća odluka s Kajzerice: "Toplak je jedan od najvećih stručnjaka u ligi, ali nastavljamo s novim trenerom" divider

Ondje je obnašao ulogu sportskog direktora i trenera prve momčadi, a koliko je bio uspješan najbolje otkriva sljedeći podatak. U četiri i pol godine švedski prvoligaš je na izlaznim transferima zaradio blizu 30 milijuna eura.

Tako je zahvalnog braniča Rasmusa Lauritsena prodao zagrebačkom Dinamu za 1,6 milijuna eura, ali to je bio tek jedan od manjih transfera. Na primjer, na transferu Jordana Larssona i Arnora Sigurdssona klub je zaradio čak osam milijuna eura.

Donio 30 milijuna eura klubu

Unatoč tome, došlo je do zasićenja i prekida suradnje između kluba i Gustafssona. Tri mjeseca nije odgovarao na upite novinara, a onda je objasnio zašto su se razišli.

"Opseg posla je postao ogroman", otkrio je Gustafsson koji je trenirao prvu momčad, ali i vodio brigu o dolascima i odlasima igrača. 

"U tom trenutku sam odlučio kako se prvenstveno želim baviti trenerskim poslom, jer je postalo izuzetno zamorno obnašati ulogu trenera i sportskog direktora", kazao je švedski trener pa dodao kako će to biti uvjet za njegov novi posao.

Moderan trener s diplomom iz biheviorizma

Gustafsson je moderan trener koji se dokazao u radu s mladim igračima kojima je podizao i igračku i novčanu vrijednost, što ponovno potvrđuju uspjesi na nogometnom tržištu. Klubu je donio ogroman novac.

"Tražili smo iskrenu osobu sa znanjem. U zadnjem klubu je odradio odličan posao s mladim igračima", otkrio je sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličious.

Zanimljivo, osim završene nogometne akademije i položene UEFA PRO licence, Gustafsson ima i fakultetsku diplomu iz biheviorizma.

Osim što se dokazao u radu s mladim igračima, Gustafsson je pokazao da se zna nositi s pritiskom koji će vjerojatno biti i nekoliko puta veći na Poljudu.

"Dugo se zadržao u bivšem klubu, čak četiri i pol godine, a prije toga tri i pol godine u Halmstadu. To pokazuje da se na njega možete osloniti, da dobro podnosi pritisak, a u Hajduku će taj pritisak biti nekoliko puta veći", rekao je Nikoličious.

Preferira napadački nogomet s puno dodavanja

Za razliku od bivšeg trener Paola Tramezzanija, švedski trener preferira napadački stil igre s puno dodavanja, što bi trebalo odgovarati splitskoj momčadi. 

Gustafsson je potpisao ugovor na dvije godine s opcijom produženja za još godinu dana.

"Jako sam sretan što sam došao ovdje, u grad gdje su navijači posebni. Bilo je teško reći ne Hajduku", kazao je švedski trener pa dodao kako mu neće biti problem prilagoditi se na potpuno drugi mentalitet.

"Dalmatinski mentalitet? Ma brzo ću se prilagoditi"

"Takva sam osoba da se mogu vrlo brzo adaptirati, tako da neće biti problema", kazao je Gustafsson pa otkrio koji mu je cilj sa splitskom momčadi.

"Želim ostati ovdje do kraja ugovora i vratiti Hajduk na stare staze. Želim da navijači budu ponosni na svoj klub", rekao je.

Za kraj dodajmo kako stručni stožer švedskog trenera još uvijek nije definiran, ali za sada je poznato kako će stožer sastoji od sedam, osam članova. Tako bi većina pomoćnika, barem petorica njih, trebala biti iz škole nogometa.

Tko će mu biti pomoćnici?

"Može izabrati jednog ili dvojicu pomoćnika iz Švedske, ali većinu pomoćnika će činiti naši treneri iz škole nogometa", rekao je predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić.

Za kraj dodajmo kako je predsjednik Jakobušić otkrio da još nema novosti po pitanju ostanka Marka Livaje i Lovre Kalinića u redovima splitske momčadi, ali da bi se sve moglo znati do odlaska na pripreme 14. lipnja.

Za sada je tek poznato kako Hajduk ima novo pojačanje u posljednjoj liniji, a to je Josip Elez koji se nakon osam godina vraća na Poljud.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider