Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nove kontroverze

Opet se priča o VAR-u: Nesretni Morata opet ostao bez gola, Pep poslao zanimljivu poruku

UEFA je žurno uvela VAR, ali kontroverze su i dalje tu.

Prosvjedi igrača Man Cityja (Foto: AFP) (Foto: Afp)

UEFA je po hitnom postupku uvela VAR od osmine finala Lige prvaka 2018./2019., a videotehnologija posebno bitnu ulogu odigrala je posljednjeg dana prvog kruga nokaut-faze.

Na obje utakmice suci su donosili bitne odluke nakon konzultacija s VAR-om. U utakmici Atletico Madrid – Juventus španjolska momčad ostala je bez pogotka za vodstvo, dok je u drugoj utakmici Schalke protiv Manchester Cityja dobio penal.

VAR je posebno nemilosrdan bio prema Alvaru Morati, koji još čeka prvijenac u dresu Atletica iako je dvaput zabio.

Morata je u gradskom derbiju protiv Reala u prvenstvu zabio sjajan lob, ali nakon pregleda snimke sudac je poništio gol zbog zaleđa. Protiv Juventusa je Nijemac Felix Zwayer Morati poništio gol zbog guranja Giorgija Chiellinija prije udarca glavom.

VAR ne voli Moratu

Međutim, s njegovom odlukom ne slaže se bivši španjolski sudac Iturralde Gonzalez. Dojam je da je stoper Stare dame olako pao pokušavši iznuditi prekršaj.

"To je gol, nema faula. Sudac vjerojatno nije poništio gol zbog guranja, nego kontakta nogama kojim je Morata možda srušio Chiellinija, ali po meni je to gol. Možda je vidio situaciju samo iz jednog kuta i donio odluku. Njemački suci imaju najviše problema s interpretacijom VAR-ovih protokola'', rekao je za madridski As.

Morata je tako ostao bez dva bitna pogotka protiv bivših klubova, koji su, sudeći po njegovim proslavama, imali i osobno značenje za napadača Atletica.

A bez pobjede senzacionalno je mogao ostati i Manchester City protiv autsajdera Schalkea, tek 14. momčadi Bundeslige koja je deficit 1:0 preokrenula u 2:1 dvama golovima iz penala.

Kod prvog penala Nicolas Otamendi rukom je blokirao udarac, iako je nastojao maknuti ruku koja je već bila blizu tzv. ''prirodnog položaja''. Ipak, dojam je da sudac nije pogriješio, ali njegovu odluku trebalo je čekati čak četiri minute: monitor na terenu nije radio, pa je presudu zapravo donio asistent iz video-sobe.

Guardiola: "Veliki sam fan VAR-a"

Kod drugog penala sudac je pokazao na bijelu točku nakon što je Fernandinho srušio Salifa Sanea u kaznenom prostoru nakon centaršuta iz slobodnog udarca. Sudac u toj situaciju nije pregledao snimku, ali da jest, mogao je vidjeti da su igrači Schalkea bili vrlo blizu linije zaleđa…

Kada se sve zbroji, VAR je ponovno pokrenuo polemike i izazvao žustru raspravu. Engleski Telegraph tako piše: ''Užasna noć za VAR: Kako nešto što bi trebalo eliminirati kontroverze može izazvati toliko vlastitih kontroverzi?'' Ipak, s takvim konstatacijama ne slaže se Pep Guardiola, koji je nakon utakmice pohvalio VAR.

"Bio je penal, i prvi i drugi. Kod drugog je bilo malo prigovora jer je možda bilo i zaleđe, ali bio je penal", izjavio je Guardiola na press-konferenciji nakon utakmice.

"Veliki sam fan VAR-a. Vjerujem VAR-u", rekao je strateg Građana, a nije zaboravio podsjetiti ni na prošlosezonske sporne odluke u susretima njegova Cityja i Liverpoola. Redsi su tada prošli dalje, ali uz nekoliko vrlo kontroverznih odluka u svoju korist. Upravo je zbog relativno čestih takvih situacija UEFA ''progurala'' VAR preko reda i uvela ga na pola aktualne sezone.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider