Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Garantiranih 14 utakmica

Nova vizija i potpuni zaokret Superlige: 80 klubova, nema povlaštenih i igranje nacionalnih liga

Projekt Superlige izgleda ide dalje, a konačnu odluku dat će Europski sud časti do kraja tekuće godine.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Unatoč tome što će UEFA na kraju sljedeće sezone uvesti novi format Lige prvaka, čini se kako projekt Europske superlige ide dalje i trebao bi uključivati 80 klubova u dvije lige.

Novo natjecanje bazirat će se na rezultatima, odnosno nitko neće imati zajamčen nastup, a momčadima će osigurati dodatnih 14 utakmica svake sezone, piše njemački Die Welt.

gol expired Sastanak na vrhu zbog Superlige: UEFA i saveznici iznenađeni tvrdnjama nositelja projekta divider

Organizator intervjuirao 50 europskih klubova

A22, koji je osnovan kako bi sponzorirao i pomogao pri pokretanju projekta Superlige, konzultirao se s gotovo 50 europskih klubova od prošlog listopada i razvio je 10 pravila na osnovu tih intervjua.

A22 je time udario kontru UEFA-inom i FIFA-inom pravu stopiranja nastanka Superlige i sankcijama koje su klubovima mislili udariti na sudu, planiraju ga osporiti po osnovi da vladajuća tijela svjetskog nogometa iskorištavaju svoju dominantnu poziciju prema EU zakonu o tržišnom natjecanju.

Pretpostavlja se kako projekt podupiru Real Madrid, Juventus i Barcelona, ali A22 nije dao nikakav signal da imaju potporu nekog drugo kluba.

gol expired Revolucija u Ligi prvaka: Velike promjene u elitnom klupskom natjecanju, UEFA uzvraća udarac Superligi divider

Presuda na Sudu časti kroz godinu

Europski sud časti dat će zaključnu presudu u ovom slučaju kroz godinu dana, ali neslužbeno mišljenje glavnog odvjetnika u ovom slučaju jest kako je UEFA-ino i FIFA-ino pravo blokiranja formiranja novih natjecanja u skladu sa zakonima EU.

Superliga bi trebala biti otvoreno natjecanje s kvalifikacijama u koje se ulazi na osnovu plasmana u domaćem prvenstvu. Domaća prvenstva ostat će osnova sporta, a Superliga bi trebala generirati nove prihode koji će držati cijelu piramidu.

Klubovima bi ona osigurala dodatnih 14 utakmica u sezoni, kojima bi im se osigurao puno predvidljiviji prihod od onog koji nudi nokaut faza postojećih europskih natjecanja u drugoj polovici godine.

Potpuni zaokret i ideja slična trenutnom natjecanju

Dakle, novi prijedlog Superlige je sasvim suprotno od onog što su na početku predlagali njezini pokretači, prvenstveno, šefovi real Madrida i Juventusa uz potporu Barcelone.

Sada dolazimo do toga da bi Superliga bila neka proširena ili slična verzija postojeće Lige prvaka i Europa lige samo s ključnom razlikom, ne pod okriljem UEFA-e nego klubova.

Novi prijedlog Superlige:

  • 60-80 klubova
  • dvije lige
  • nema povlaštenih 
  • plasman kroz nacionalne lige
  • sigurnih 14 utakmica

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider