Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sve češći problem

Znate li zašto nogometaši režu rupe na petama kopački? To čine Coutinho, Firmino, Hummels...

Riječ je o medicinskom problemu koji se zove Haglundova peta, koji je mučio i Blanku Vlašić.

Haglundova peta (Foto: Screenshot)

Možda ste primijetili da pojedini nogometaši igraju s poderanim štucnama na pozadini kako bi ih proširili i izbjegli iritaciju kože, ali pojedini nogometaši idu tako daleko da moraju rezati rupe na zadnjoj strani kopački.

Nije riječ o ekstremnom modnom izričaju ili novom trendu, nego o zdravstvenom problemu koji muči poznate nogometaše poput Philippea Coutinha, Roberta Firmina, Matsa Hummelsa ili Danielea De Rossija.

Modrić i Vinicius Novi vođa Reala priznaje - svlačionica je još Lukina: "Znam održati govor suigračima, ali kad uđe Modrić..." divider

Čine to kako bi smanjili efekt takozvane Haglundove pete, čestog medicinskog problema kod sportaša od kojeg je bolovala, između ostalih, i sestra aktualnog nogometnog reprezentativca i naša poznata atletičarka Blanka Vlašić. Problem se javlja pri nošenju novih cipela, osobito kod onih s čvrstim petama, poput kopački.

Pete kopački često su zaštićene tvrdom plastikom kako bi zaštitile gležanj od udaraca i stabilizirale ga pri promjeni smjera. Sportaši sa spomenutim problemom imaju problema s oticanjem peta, a često muči i trkače na duge staze.

Luksemburg VIDEO Luksemburg zbog nevjerojatnog promašaja ostaje bez povijesnog plasmana na Euro? divider

Haglundova peta javlja se i zbog problema s držanjem ili pretjeranog opterećenja na taj dio tijela, što je najčešći razlog kod nogometaša. U takvim slučajevima dolazi do deformacije kosti koja izaziva osjećaj konstantne neugode u dodiru s kopačkom.

Iako je tehnologija u proizvodnji kopački napravila ogromne korake posljednjih godina, neugoda se još uvijek rješava na način koji preporučuje stara škola, a to je rezanje rupe na peti ili na prstima, kako to čini Mats Hummels.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider