Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Seviljska tragedija

Još uvijek ga mrze više i od Hitlera: Prisjetite se 'najgoreg prekršaja u povijesti nogometa'

Michel Platini je izjavio kako je mislio da mu je suigrač umro jer nije imao puls i boju u licu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dan uoči druge polufinalne utakmice na Euru, u kojoj će snage odmjeriti rivali Francuzi i Nijemci, novinari L'Equipea opet su se prisjetili jednog od najgrubljih prekršaja u povijesti nogometa, toliko brutalnog da su, kako bi smirili tenzije, zajedničku izjavu morali dati tadašnji kancelar Zapadne Njemačke Helmut Schmidt i francuski predsjednik François Mitterrand.

Incident se zbio 8. srpnja 1982. godine na stadionu Ramón Sánchez Pizjuán u Sevilli, i to tijekom polufinala Svjetskog prvenstva u kojem je na kraju Zapadna Njemačka slavila nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (nakon produžetaka je bilo 3:3).

Tada je u 57. minuti njemački vratar Harald Schumacher nokautirao francuskog braniča Patricka Battistona, koji je nakon udarca pao u komu.

Sudac nije svirao niti prekršaj

Schumacher je Battistonu ozlijedio kralježnicu, izbio dva zuba i slomio tri rebra, međutim unatoč očitoj ozljedi, nizozemski sudac Charles Corver nije dosudio niti prekršaj jer je mislio da Francuz glumi, a i trebalo mu je par minuta da dopusti liječnicima ulazak na teren.

Battiston je naposljetku iznesen s travnjaka bez svijesti i maskom za kisik na licu, a Michel Platini je kasnije izjavio kako je mislio da mu je suigrač umro jer nije imao puls i boju u licu.

Da bi kontroverza bila time veća, Schumacher je neposredno nakon utakmice gotovo posprdno odbrusio da će Battistonu kupiti krunice kako bi mu nadomjestio izbijene zube, pa stoga i ne čudi što je postao jedna od najomraženijih figura u Francuskoj.

Dapače, čak 20 godina kasnije čitatelji jedne francuske novine Schumachera su proglasili najnepopularnijom osobom u svojoj domovini, čime je na listi nadmašio i samog Adolfa Hitlera!

Battiston je, srećom, ipak nastavio karijeru, a prije nekoliko godina je u jednom intervjuu izjavio da je oprostio Schumacheru na potezu za koji bivši njemački vratar i danas tvrdi da je bio nenamjeran.

Prisjetite se kako je izgledao taj incident, takozvana "Seviljska tragedija", koji je u brojnim anketama tijekom godina opisivan kao 'najgori prekršaj u povijesti nogometa'.  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX