Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Razloga je mnogo

Nije dugo trajalo: Slijedi li masovni bijeg nogometaša iz Saudijske Arabije?

Saudijci su samo u proteklih godinu-dvije uložili milijarde eura u nogomet.

Ngolo Kante i Marcelo Brozović (Foto: Afp)

Proteklo ljeto donijelo je pravi potres na nogometnom tržištu. Zovu milijuna iz Saudijske Arabije nisu odoljeli mnogi nogometaši i treneri, silne su zvijezde odlučile Europu zamijeniti Arapskim poluotokom pa su si brojni ljubitelji nogometa postavljali pitanja dokad će sve to trajati i u kojoj će se mjeri takva saudijska politika na duže staze odraziti na europski nogomet.

Ako je suditi prema pisanju katalonskog Sporta, neće još dugo. U tekstu pod naslovom "Saudijska Arabija: Novac ne može kupiti sreću" pišu da je šest mjeseci nakon slijetanja u ovu egzotičnu ligu nekoliko nogometaša požalilo zbog svoje odluke.

Mnogi su požalili

Ono što se činilo kao zlatna mirovina, za mnoge je postao pravi pakao.

Drugačija klima, šokantna kultura, drukčiji način shvaćanja nogometa, poluprazne tribine, nedostatak ženskih prava s kojima se susreću njihove supruge - sve su to razlozi zbog kojih bi se već ovog ljeta mogao dogoditi pravi egzodus.

Henderson će platiti samo da se vrati u Englesku

Najeklatantniji primjer je bivši kapetan Liverpoola Jordan Henderson. On se svim silama želi vratiti u Englesku i pritom je spreman odreći se silnih milijuna. Njegova godišnja plaća u Saudijskoj Arabiji iznosi 40 milijuna eura, ali da bi uživao u svim blagodatima i poreznim olakšicama, mora u zemlji ostati barem dvije godine.

Ukoliko ranije odluči napustiti saudijski nogomet, ne samo da će s trenutkom odlaska prestati zarađivati silan novac nego bi Saudijcima morao isplatiti i kompenzaciju u iznosu od oko osam milijuna eura. Navodno je i to spreman učiniti, samo da se vrati kući.

Slično razmišlja i nekadašnji Hendersonov suigrač iz Liverpoola, Brazilac Roberto Firmino. Njegova godišnja plaća u Saudijskoj Arabiji iznosi 20 milijuna eura, ali vrlo rado bi se odrekao tog novca i napustio Al Ahli.

Dodajmo kako u Saudijskoj Arabiji od ljeta igra hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović, a od trenera tamo su Slaven Bilić, Goran Tomić i Igor Jovićević.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider