Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nije sve tako crno

Neymara je slomilo ispadanje od Hrvatske, ali stigle su mu dobre vijesti nakon velikog preokreta

Španjolski sud koji je u listopadu sudio brazilskoj nogometnoj zvijezdi Neymaru za navodne nepravilnosti tijekom njegova transfera u Barcelonu 2013. odbacio je u ponedjeljak slučaj.

Neymar (Foto: Afp)

Suci pokrajinskog saslušanja u Barceloni odlučili su osloboditi optužbi Neymara i osmero ostalih optuženika jer smatraju da nisu pronašli nikakav prekršaj, a time ni štetu za tužitelje u ovom slučaju, objavio je sud u priopćenju za javnost.

Uz Neymara i njegove roditelje, uz Barcelonu, Santos i tvrtku koju su osnovali Neymarovi roditelji, postupak je bio pokrenut i protiv dvojice bivših predsjednika Barcelone - Sandra Rosella i Josepa Maríju Bartomeua, te protiv bivšeg menadžera brazilskog kluba Santos Odilia Rodriguesa Filha.

Ovo suđenje, koje se odnosi na djela korupcije i prijevare, počelo je mjesec dana prije početka Svjetskog prvenstva u Kataru, na kojem su "Ney" i Selecao eliminirani u četvrtfinalu od Hrvatske.

Veliki preokret tijekom suđenja

Suđenje je obilježio pravi preokret kada je tužiteljstvo, koje je prvotno za napadača PSG-a tražilo dvije godine zatvora i deset milijuna eura kazne zbog korupcije, povuklo optužbe protiv svih optuženih.

Nositelj 40 posto Neymarovih prava dok je igrao za Santos prije odlaska u Barcelonu, brazilska tvrtka DIS iznijela je slučaj na sud 2015. godine, tvrdeći da su se Barca, Neymar i njegova obitelj, a zatim Santos drugi put, udružili i prikrili stvarni iznos transfera.

Tužitelj, koji je podržao optužbe DIS-a, na kraju je smatrao da one "nisu izgrađene na dokazima", već "na pretpostavkama" te da spis potpada pod građansko, a ne kazneno pravo.

Što se zapravo dogodilo?

Barça je prvotno procijenila cijenu transfera na 57,1 milijun eura (40 milijuna za Neymara i njegovu obitelj i 17,1 za Santosa), no španjolsko je pravosuđe procijenilo da je transfer zapravo vrijedio najmanje 83 milijuna.

DIS, koji je dobio 6,8 milijuna eura od 17,1 službeno isplaćenih brazilskom klubu, tražio je 35 milijuna eura odštete.

Tijekom suđenja Neymar je tvrdio da se "ne sjeća" da je sudjelovao u pregovorima za ugovor o ekskluzivnosti iz 2011. tvrdeći da se oslanjao na očeve izbore i da je potpisao ono što mu je on
rekao da potpiše.

Neymarov otac tvrdio je sa svoje strane da nije na njemu, nego na Santosu da obavijesti DIS o postojanju pregovora koje je, prema njegovim riječima, odobrio brazilski klub u pismu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider