Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kakva dominacija

Neymar se igra s protivnicima: Tek je došao, a već postavlja rekorde

Neymar bi u PSG-u mogao imati sezonu s nevjerojatnim brojkama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Neymar je dolaskom u PSG postao najskuplji igrač u povijesti nogometa: čak 222 milijuna dolara isplatili su vlasnici pariškog kluba Barceloni, a zasad se investicija pokazuje vrlo isplativom.

Već u prve dvije utakmice Neymar je pokazao klasu: u debiju je zabilježio gol i asistenciju, a drugoj je počeo i završio veliki prekret PSG-a protiv Toulousea koji je ''počastio'' s dva gola i dvije asistencije.

No, dominaciju Neymara u Francuskoj najbolje opisuju detaljne statistike. Brazilac je u PSG-u napokon dobio slobodu koju nije mogao dobiti u Barceloni pored neupitnog gazde Messija, a već nakon dvije utakmice pokazao je da će ove sezone francuska Ligue 1 biti njegovo privatno igralište.

Već u debiju Neymar je imao 11 uspješnih driblinga, više od bilo kojeg igrača francuske lige prošle sezone, a izjednačio je i svoj osobni rekord koji je postavio protiv Espanyola. Već u drugoj utakmici postavio je novi osobni rekord s 14 driblinga, a ujedno je izjednačio i ligaški rekord Ousmanea Dembela za najviše uspješnih driblinga u posljednjih 10 sezona.

Iako je propustio prvo kolo, Neymar je vodeći u ligi u tri kategorije: ima najviše uspješnih driblinga (25 s 81 posto uspješnosti, drugi najbolji ima tek 14), stvorio je najviše prilika suigračima i na diobi je prvog mjesta najboljih asistenata (tri asistencije) s Joaom Moutinhom i Francoisom Kamanom.

Iako dvije utakmice nisu najbolji uzorak za tu statističku kategoriju, Neymar od dolaska u Europu bilježi najbolji prosjek golova po utakmici (1,5). No, ako nastavi u ovom ritmu, nije nerealno očekivati da on ostane na rekordnoj razini.

Naravno, teško je uspoređivati Ligue 1 i Primeru u kojoj se, po mnogima, igra ponajbolji nogomet na svijetu. No, gledajući čiste brojke, pred nama bi mogla biti nezapamćena individualna sezona jednog nogometaša, usporediva s monstruoznom sezonom Russella Westbrooka, igrača koji je poharao NBA ligu s triple-double prosjekom.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider