Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pucaju po šavovima

Neviđene scene u Brazilu: Šokirani Neymar poludio uoči velikog okršaja s Argentinom i Messijem

U Brazilu se događa dosad neviđen fenomen, do jučer nezamisliv - mnogi otvoreno navijaju za Argentinu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Brazil i Argentina sastaju se u finalu Copa Americe. Klasik svjetskog nogometa. Neymar protiv Messija. Oči svijeta bit će uprte u glasovitu Maracanu.

Međutim, uoči velikog okršaja događa se intrigantan fenomen, donedavno nezamisliv, koji puni novinske stupce i izaziva nevjericu. U Brazilu se rodio svojevrsni „pokret navijača Argentine“.

Mnogi Brazilci žele da Messi konačno nešto osvoji, neki čak tetoviraju na tijelo njegov lik ili ime, a drugi navijaju za Argentinu čisto iz kaprica. Poznato je da su mnogi Brazilci bili protiv organizacije prvenstva Južne Amerike u njihovoj zemlji.

Šok i nevjerica: Mnogi Brazilci navijaju za Argentinu

Socijalne razlike u Brazilu su velike, problemi su golemi, podjele duboke, ali nije to ništa pretjerano novo, tako je desetljećima, pa se nikada nije moglo vidjeti da obični i poznati Brazilci otvoreno navijaju za najljućeg rivala. To je u ne tako davnoj prošlosti bilo nezamislivo. Danas više nije.

Brazilski reprezentativci vrlo su ogorčeni, prozivaju medije za stvaranje neprijateljske klime prema Selecau. Tuže se da ih pojedini mediji lažno portretiraju kao socijalno neosjetljive i bahate zvijezde, da izmišljaju afere i samo čekaju pogrešnu riječ da to iskoriste protiv njih i na taj način huškaju navijače.

Igrači su vrlo nezadovoljni tretmanom i komentarima pojedinih bivših reprezentativaca koji za vrijeme turnira rade kao komentatori u brazilskim medijima.

„Teško je. Vidimo mnoge Brazilce, mnoge ljude koji rade u medijima koji su otvoreno protiv nas, koji ne navijaju za brazilsku reprezentaciju i koji nemaju zadovoljstvo i ponos gledati nas i podupirati nas“, žalosnim glasom kazao je Marquinhos u najavi velike utakmice.

Selecao - božanstvo Brazila

Uvijek je bilo napeto oko Selecaa. Pritisak na brazilske reprezentativce oduvijek je ogroman. Nadaleko je poznata strast i fanatičnost Brazilaca, kojima su nogomet i Selecao desetljećima i ručak i večera.

Brazilski navijači željeli su i priznavali samo pobjede svoje reprezentacije, za koju su desetljećima s pravom smatrali da je najbolja na svijetu. Nogometaši u Brazilu uživali su status božanstava, ali samo kada bi pobjeđivali. Tamo je oduvijek od neviđene euforije do tragedije tanka linija.

Kada Selecao ne bi uspio u misiji osvajanja Svjetskog prvenstva ili prvenstva Južne Amerike, nastajalo bi veliko razočarenje i nerijetko veliki neredi. Brazilskim reprezentativcima u takvim slučajevima ne bi bilo lako vratiti se u domovinu i izaći na ulice. Tamo bi ih u pravilu čekali milijuni razjarenih navijača.

Čudna vremena

Taj dio priče nije nikakva novost. Novost je ta da mnogi Brazilci više ne dišu kao jedan za reprezentaciju, da mnogi uopće ne navijaju za Brazil, a, evo, došlo je čak i do toga da mnogi navijaju za najljućeg rivala.

Čudna su vremena, ali ovo je jedno od najčudnijih novonormalnih stanja. Štošta je do jučer bilo nezamislivo, pa vidimo da se događa. U tu kategoriju spada i ova priča o Brazilcima koji otvoreno navijaju za Argentinu. I ne radi se o malim skupinama ljudi, nego to postaje pravi pokret. Može se reći da je riječ o stotinama tisuća, pa čak i milijunima.

Sve je to poprilično zateklo brazilske reprezentativce, koji uglavnom igraju u Europi i možda su malo odmaknuti od trenutačne društvene-političke situacije u domovini. Neki im stvari očito nisu jasne.

Kada je relativno poznati TV novinar Fabiola Andrade javno obznanio da će navijati za Argentinu zbog Messija, bila je to kap na prepunu čašu gnjeva brazilskih reprezentativaca. Eksplodirala je najveća brazilska zvijezda Neymar.

Šokirani Neymar pobjesnio

„Ja sam Brazilac s velikim ponosom i ljubavlju prema domovini. Oduvijek sanjam da odjenem brazilski dres i slušam pjesmu naših navijača. Navijam za Brazil u bilo kojem sportu, u bilo kakvom natjecanju. Ako se Brazilac natječe u modeliranju, ja navijam za njega. Ako je u pitanju Oscar ili što god drugo, navijam za Brazilce. Gdje god nastupa Brazil, ja ga podupirem. I pitam se: tko je Brazilac i ne radi to isto? OK, ja to poštujem, ali gonite se…“, napisao je na društvenim mrežama očito šokiran i ljutit Neymar.

Neki su mu Brazilci to zamjerili, kao, što on ima bilo koga prozivati, a drugi ga opet podupiru. Situacija kakvu ne pamtimo, pogotovo dan uoči velikog okršaja. Nekoć se u argentinskom dresu nitko ne bi usudio ni izvirati na balkon u bilo kojem brazilskom gradu. Danas se otvoreno navija za Argentinu čak i na televizijskim postajama. Nešto je očito jako trulo u najvećoj državi Južne Amerike. Brazil puca po šavovima.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider