Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
želite li i vi te utakmice?

NE FIFA-inu planu, ali DA novom formatu Lige prvaka: Ovako razmišljaju najveći klubovi

Predsjednik Juventusa Andrea Agnelli dao je zanimljiv intervju koji vam može dočarati kako danas razmišljaju veliki klubovi.

Andrea Agnelli (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino nedavno je na sastanak pozvao nekoliko najvećih europskih klubova na sastanak. Predstavio im je ambiciozni plan FIFA-e o novom klupskom natjecanju koje bi imalo podršku milijardi eura iz Japana i arapskih zemalja.

Iz UEFA-e nisu dobro reagirali na taj plan čelnika FIFA-e. Što se, uostalom, FIFA ima miješati u europski klupski nogomet, iako se radi o natjecanju koje bi se održavalo tek svake četiri godine. Nisu dobro reagirali niti u ECA-i, Udruženju europskih klubova koje ima velik utjecaj u europskom nogometu.

A kako i ne bi kad predstavlja najbogatije klubove. Ti su klubovi predvodnici modernog nogometa te žele sve veći dio financijskog kolača koji je svake godine sve veći i veći. Predsjednik te udruge ujedno je i predsjednik Juventusa Andrea Agnelli, čovjek koji je preporodio najslavniji talijanski klub.

Agnelli, koji je četvrta generacija Juventusovih vladara (obitelj Agnelli većinski je vlasnik Stare dame od 1923. godine) preuzeo je klub 2010. godine, a od tada je Juve uzeo čak sedam naslova talijanskog prvaka.

Juventus se izdigao iznad konkurencije u Italiji. Prvi je sagradio vlastiti stadion, posluju vrlo racionalno i s dobiti. No žele više. A to više najveći klubovi znaju da mogu dobiti jedino ako više igraju jedni protiv drugih.

''Svi mi želimo više europskih utakmica i manje onih domaćih. Naravno, treba to sve dobro kombinirati jer ne želimo pretjerati s brojem utakmica'', rekao je 42-godišnji Agnelli u intervjuu za britanski Guardian.

Juventus se već nekoliko godina zalaže za smanjenje Serie A. Žele povratak na 18 klubova. Tako je uostalom bilo i u zlatnim danima talijanske lige. S druge strane, Agnelli predlaže više utakmica u Ligi prvaka. Plan nije detaljno razrađen, ali ECA želi promjenu formata utakmica po skupinama.

Umjesto osam grupa s četiri kluba, Agnelli kaže kako bi se mogle napraviti četiri skupine s osam klubova. To pak znači povećanje broja utakmica u skupinama sa šest na čak 14. Nije jasno gdje bi se sve te utakmice ugurale, ne zna to ni Agnelli i priznaje kako je to samo ideja.

''Bilo da se zoveš Manchester United, Real, Juventus ili pak Legia ili Anderlecht, svi mi želimo internacionalni izlog naših brendova. Danas se sve vrti oko promocije vašeg brenda'', objašnjava talijanski biznismen.

Komentirao je i Infantinovo pozivanje samo odabranih klubova na sastanak (a ne cijele ECA-e) na kojem su navodno Real i Barcelona dali zeleno svjetlo za novo Svjetsko klupsko prvenstvo.

''Pa naravno, kad ti netko kaže da ćeš za nekoliko tjedana nogometa zaraditi 150 milijuna eura, onda će vjerojatno reći 'da'''.

Nekakva Superliga ili Liga prvaka po želji najbogatijih je neminovnost. Dosad su se oko toga borili UEFA i ECA, a sada i FIFA želi dio tog novca. Najbolji europski klubovi brendovi su u cijelom svijetu, a vidjet ćemo hoće li na kraju svi uspjeti ostvariti svoje interese. Moderni nogomet ulazi u novu fazu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider