Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sve otvoreno, ali...

Navijači Benfice baš i ne vjeruju u prolaz: Razlozi zbog kojih Dinamo ima dobre šanse u uzvratu

Iako je Dinamo ostao bez dvojice bitnih igrača za uzvrat, nekoliko faktora idu na ruku momčadi Nenada Bjelice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sve do jeseni 2018. Dinamo i Benfica imali su bitnu zajedničku odrednicu u klupskom identitetu – pola stoljeća duga europska prokletstva. Dinamo je svoje srušio plasmanom u toliko željeno i iščekivano europsko proljeće, dok Benficino još traje.

Čuvena ''Guttmanova kletva'' traje već 57 godina; još 1962. tadašnji mađarski trener Orlova osvojio je Kup prvaka s portugalskim klubom, pa je, nakon što mu nisu isplatili bonuse, rekao da Benfica neće 100 godina osvojiti europski trofej.

Osam europskih finala kasnije, u Benficinoj riznici još stoje ''samo'' dva naslova prvaka Europe iz ranih 60-ih godina 20. stoljeća. Nakon poraza u prvoj utakmici osmine finala Europske lige protiv Dinama, prokletstvo bi se moglo produžiti na još jednu sezonu.

Navijači se nisu predali, ali nisu posebno optimistični

Ako je suditi prema upisima i raspravama navijača Benfice na internetskim forumima, Portugalci i nisu posebno optimistični uoči uzvrata u Lisabonu.

Može li Dinamo izdržati u Lisabonu i proći u četvrtfinale Europske lige?

Ukupno glasova:

Kao glavni razlog navode težak raspored koji je pred Benficom. Uzvrat s Dinamom smjestio im se između dvije vjerojatno najteže utakmice koje su im preostale u prvenstvu – domaćeg susreta sa sedmim Belenesesom i gostovanja kod petog Moreirensea. Nije tajna da je prvenstvo prioritet portugalskog kluba nakon što im je Porto prošle sezone uzeo naslov nakon četiri godine dominacije.

A Benfica će u takav pakleni raspored ući s prilično umornim i načetim kadrom. Trener Bruno Lage odmorio je nekoliko igrača protiv Dinama i tu se ne radi o podcjenjivanju protivnika, nego o čistoj potrebi za regeneracijom i odmorom.

Ipak, nakon otprilike pola sata igre ostao je bez prvog napadača Harisa Seferovića, koji se ozlijedio u jednom skoku i morao je napustiti igru. Neki navijači Benfice sugeriraju da bi bilo bolje da švicarski napadač uopće nije bio u kadru jer je upravo njemu odmor bio jako potreban, jednako kao trojici igrača koji nisu ni doputovali u Zagreb.

Ozljeda koja je upalila alarm u Portugalu

Još nije poznato koliko je teška Seferovićeva ozljeda i hoće li biti spreman za uzvrat, ali situacija nije izgledala nimalo bezazleno. Dinamu, koji je i sam ostao bez dvojice bitnih igrača – Šunjića i Leovca, ide na ruku što ni Benfica vjerojatno neće biti kompletna.

Ne zaigra li Seferović, za obranu Dinama svejedno nema opuštanja – njegovo mjesto trebao bi zauzeti 34-godišnji Brazilac Jonas, dokazan i iskusan napadač koji je ove sezone zabio devet golova u prvenstvu.

Dakle, težak raspored, načet i ne pretjerano dubok kadar, ali i generalno blijeda predstava njihovih miljenika protiv dobrog i čvrstog Dinama glavni su razlozi zbog kojih navijači Benfice nisu posebno optimistični uoči uzvrata.

No daleko od toga da su se predali. Nema sumnje da će u velikom broju napuniti Luz i nadati se pobjedi i preokretu protiv Dinama. Modre čeka paklena atmosfera, a Nenada Bjelicu i njegove pulene težak posao i napetih 90, a možda i 120 minuta u Portugalu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider