Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Može li biti kao Cristiano?

Najveći problem Reala: Godine skrivanja iza leđa Ronalda, Vinicius uči da je najteže zabiti

U sudaru s Barcelonom ponovno se pokazalo da je najveći problem Reala u ovom trenutku realizacija…

Galerija Momčad Real Madrida (Foto: AFP) Vinicius Junior (Foto: AFP) Vinicius Junior (Foto: AFP) +3 Junior Vinicius (Foto: AFP)

Real je sinoć popio još jednu gorku pilulu u sudarima s Barcelonom. Katalonci su upisali desetu pobjedu na Santiago Bernabeuu u posljednjih deset godina.

Prema nekim statističkim obradama, Barca se nakon 87 godina kaskanja konačno izjednačila s Realom u ukupnom omjeru u međusobnim utakmicama. Sada obje momčadi imaju po 95 pobjeda i 51 remi. Drugi opet tvrde da Real još uvijek ima jednu pobjedu više. U konačnom obračunu jedna utakmica je upitna.

Barca uhvatila Real

Kako god, Barcelona je „uhvatila“ Real, jedna pobjeda više ili manje ne mijenja puno na stvari. Već u subotu je novi El Clasico i nova šansa za obje momčadi. Sinoć smo gledali tipičnu nogometnu utakmicu. Na djelu se pokazalo nepisano nogometno pravilo: kad ne zabiješ, slijedi kazna. Barcelona je nemilosrdno kaznila Realove silne promašaje.

Barcelona kaznila Real: Vinicius opet promašivao, Suarez hladnokrvno zabijao Lionel Messi i Luis Suarez (Foto: AFP) Luka Modrić i Ivan Rakitić (Foto: AFP) Lionel Messi i Luka Modrić (Foto: AFP) +2 Momčad Real Madrida (Foto: AFP)

„Nogomet je ponekad brutalan“, razočarano je nakon utakmice zborio trener Reala Santiago Solari, koji je uvjeren da je njegova momčad bila bolja i da je trebala polučiti bolji rezultat. Nije daleko od istine.

Nakon Realove kanonade u prvom poluvremenu, Barca je tek u 50. minuti prvi put zapucala u okvir Realovih vrata i odmah zabila. Luis Suarez pokazao je mlađahnom Brazilcu Viniciusu kako se to radi.

"Šestica" jako peče

Urugvajac je bio blizu hat-tricka, drugi gol je zapravo njegov, natjerao je Raphaela Varanea da riskira s pokušajem čišćenja i pošalje loptu u vlastitu mrežu. „Panenka“ je bila sol na ranu Madridista i Sergija Ramosa, koji je dosad jedini imao privilegij tako zabijati na Bernabeuu. Kapetan Reala panično je pozivao svoje suigrače da se zbiju i ne dopuste da im Barcelona zabije još koji pogodak.

„Nemojmo im dopustiti da zabiju šest“, vikao je Ramos kojem je očito „šestica“ iz svibnja 2009. ostala duboko zarezana pod kožu. On i Marcelo jedini su iz trenutačne Realove momčadi koji su to doživjeli. Ramos jako dobro zna koliko boli.

Skrivanje iza leđa Cristiana Ronalda

Na toj slavnoj utakmici Lionel Messi bio je dvostruki strijelac. Ovaj put nije zabio, nije ni odigrao ništa posebno, bio je ispod svoje razine. Madridski mediji opisuju da se zapravo nije ni pojavio, a Barca je opet slavila. To ih očito jako peče, jer Barca uvjerljivo pobjeđuje Real i kad Messi nije fizički ili duhom prisutan.

Portugalski novinar za GOL.hr: "Benfica će vjerojatno odmarati igrače protiv Dinama!" Jonas Oliveira i igrači Benfice (Foto: AFP) Momčad Benfice (Foto: AFP) Momčad Benfice (Foto: AFP) +1 Haris Seferović (Foto: AFP)

Ponovno se pokazalo da je najveći problem Reala u ovom trenutku realizacija. U madridskom medijima nije moglo proći bez prizivanja Cristiana Ronalda. I Marca i As prilično gnjevno pišu da su se igrači Reala godinama skrivala iza leđa ubojitog Portugalca te da je to sada posve očito, posebice otkada Gareth Bale nije u formi, pa nema ni njegova golgeterskog učinka u najvažnijim utakmicama, što mu je dosad bila najveća vrlina.

Vinicius uči da je najteže zabiti

Stara poslovica kaže da je u nogometu najteže postići pogodak. Vinicius tu lekciju studira dramatično brutalno. Brazilac je opak dribler, pravi je vihor, ali ima velikih problema s realizacijom.

U ključnom trenutku uglavnom se spetljala, kontrola lopte u matnoj situaciji i izrađenost udarca očito mu nisu jače strane. Nije se prvi put ispromašivao, gotovo na svakoj utakmici zapuca pola tuceta izvrsnih šansi. Mlad je i sigurno će napredovati, no veliko je pitanje hoće li u potpunosti svladati gradivo te jednog dana doći na razinu ili tu negdje blizu Ronalda, čemu se toplo nadaju u holovima Bernabeua.

Nije ni Ronaldo u njegovim godinama zabijao kao na tekućoj traci, to Viniciusu može biti utjeha i nada da se može popraviti. Sjećamo se da je i Ronaldo imao problema, odveć je komplicirao, driblao, davio loptu, trebalo je proći dosta vremena da mu Alex Ferguson promijeni navike i da sve sjedne na svoje mjesto. No Ronaldo je već tada dosta bolje igrao s obje noge od mladog Brazilca, kojem lijeva noga vidljivo slabija od desne, a ni desna mu nije baš fabulozna što se tiče udarca.

Šansa za ispravak ili produbljivanje kompleksa

Velik promet, mala zarada, to je zasad u najkraćem opis Brzilčeve igre. U nekom drugom klubu bili bi sretni da imaju takvog igrača, no Real je nešto posve drugo. U Realu nikada nema dovoljno vremena i strpljenja, njegovi navijači traže rezultat sad i odmah.

Vidjet ćemo kako će Vinicius i ostatak Realove momčadi reagirati, hoće li ih ovaj poraz, koji im je, nema sumnje, ostavio gorak okus u ustima, do kraja demoralizirati li će ih motivirati da se ponovno uzdignu i vrate optimizam Realovim navijačima, koji su sinoć razočarano napuštali stadion desetak minuta prije kraja utakmice što se rijetko događalo u sudarima s Barcelonom, čak i kada su gore gubili.

U subotu je nova šansa za Real, ali i za Barcelonu. Za Real da vrati samopouzdanje i kakvu-takvu neizvjesnost u prvenstvo, a za Barcu da zapečati novi naslov prvaka i nastavi dominaciju, ali i produbi kraljevske komplekse, koji su se, htjeli to ili ne htjeli Madriđani priznati, stvorili u posljednjih desetak godina obračuna s Kataloncima.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider