Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bila nekoć atmosfera...

"Najjači navijači u Europi" šokirali i posramili Barcino kazalište: Camp Nou i Bernabeu već odavno su turističko izletište

Eintrachtovi navijači jedni su od najvjernijih i najbučnijih u Europi i lako se moglo predvidjeti da će okupirati tribine Camp Noua…

Galerija Igrači Eintrachta slave pobjedu na Camp Nouu Igrači Eintrachta slave pobjedu na Camp Nouu Navijači Eintrachta na Camp Nouu +4 Igrači Eintrachta slave pobjedu na Camp Nouu

Eintracht je šokirao Barcelonu na Camp Nouu pobijedivši 3:2 i tako se plasirao u polufinale Europske lige.

To je svakako iznenađenje jer je Barcelona bila osjetan favorit, pogotovo što su Katalonci u Frankfurtu izvukli povoljnih 1:1.

Ako je prolaz frankfurtskih Orlova iznenađenje, za iole bolje poznavatelje njemačkog nogometa nije bilo nikakvo iznenađenje što su njihovi navijači napunili tribine Camp Noua.

Barcelona se crveni

Ipak, taj je prizor šokirao cijelu Španjolsku, a lako se mogao predvidjeti. Eintracht ima jedne od najvjernijih i po mnogim aspektima najbolje navijače u Njemačkoj, pa i čitavoj Europi.

Kad se priča o atmosferi, mnogi upiru prstom prema Dortmundu i Gelsenkirchenu, koji su poznatiji široj publici jer su zadnjih desetljeća imali daleko jaču momčad i više uspjeha od Eintrachta. Ali Frankfurt je po atmosferi možda i jači.

gol expired Konferencijska liga ipak je pogodak? Polufinale je vrjednije i atraktivnije od onog Europske lige! divider

Eintracht oduvijek ima iznimno gorljive, pa i fanatične navijače, u daljoj prošlosti i jedne od najopasnijih. Tko je ikada svjedočio utakmicama Eintrachta i Fortune, posebice 80-ih, ne treba mu ništa pojašnjavati.  

Gdje god da Eintracht igra, prate ga tisuće, nerijetko i deseci tisuća bučnih navijača. Scene iz Europske lige od prije tri-četiri godine obišle su Europu. Stoga je bilo za očekivati da će ih veliki broj doći na tako atraktivno gostovanje kao što je Barcelona. I, naravno, napraviti sjajnu atmosferu.

Eintrachtovi navijači okupirali Camp Nou

Procjene su da ih je na Camp Nouu bilo dvadesetak, neki kažu i blizu 30 tisuća, a kada je završila utakmica, mnogi su utrčali u travnjak kako da se igra usred Frankfurta.

U Barceloni se stoga crvene. Ne samo da su izgubili već upisano polufinale, nego su se i propisno osramotili. Atmosfera na Camp Nouu bila je kao da se igra na Waldstadionu, kako ga još uvijek nazivaju Eintrachtovi navijači, gdje je po običaju brutalno navijanje.  Grlati navijači Eintrachta potpuno su nadglasali Katalonce.

Španjolski mediji su se raspisali da su Culei, kako nazivaju navijače Barce, izdali klub. Očito je da su mnogi prodali svoje ulaznice Nijemcima.

Ta činjenica ponukala je predsjednika Barcelone Joana Laporte da se oglasi i obeća kako će poduzeti mjere da se takvo što nikada više ne ponovi.

"Zabrinut sam jer je to što se dogodilo sramota je koja se više ne smije ponoviti. Imamo informacije o tome što se dogodilo, ali treba nam vremena da to procesuiramo. Poduzet ćemo nešto jer je to nečuveno i sramotno", priznao je predsjednik Barcelone.

Laporta riga vatru

"Ne možemo dopustiti ovakvu situaciju, moramo biti stroži. Vidimo što se dogodilo s odjelom sigurnosti i prodaje karata. To su nepoželjne situacije. Kad obradimo sve informacije, objasnit ćemo i poduzeti mjere", riga vatru Laporta.

E, sad, pohod Eintrachtovih navijača na Camp Nouu mogle su predvidjeti najveće nogometne neznalice, pa je pitanje kako to da u Barceloni nisu reagirali?

gol expired Barcelona se crveni, a predsjednik Laporta grmi: "To je nečuveno i sramotno" divider

Očito je da su Katalonci bili uvjereni u prolaz pa nisu obraćali pažnju. Uljuljani u vlastitu samodopadnost čini se da im je bilo važnije napuniti stadion i pospremiti u blagajnu nešto eura, nego da imaju domaćinsku atmosferu, pa makar i na slabije ispunjenom stadionu.

Sve skupa zapravo i nije preveliko iznenađenje. Tko je posljednjih desetak godina odlazio na utakmice u Barcelonu, pa i u Madrid, zna da na utakmicama Barce i Reala nerijetko ima više turista nego istinskih navijača. Trend je takav kod mnogih velikih klubova, ali u Barceloni i Madridu to se možda i najviše osjeti.

Camp Nou i Bernabeu odavno su "turistička izletišta"

Politikom dizanja cijena ulaznica i na sve moguće načine odstranjivanjem sa stadiona domaćih navijača koji financijski nisu odveć moćni dovela je do toga da je atmosfera na Santiago Bernabeu, a posebice na Camp Nouu često komorna. 

Tko je dolazio na njihove utakmice prije 20-30 godina, da ne idemo u dalju povijest, i posljednjih godina, zna kolika je to razlika. Nebo i zemlja. Huk s Bernabeua ni približno više nije isti, a da o Camp Nou ne govorimo. Nije ni čudo što ih Atleticovi navijači, primjerice, posprdno nazivaju kazališnom publikom.

Igrači Eintrachta slave pobjedu na Camp Nouu Igrači Eintrachta slave pobjedu na Camp Nouu (Foto: Afp)

Financijski bolje stojeći pretplatnici Barcelone često su dokoni i razmaženi. Njih Europska liga i ne zanima previše, pa se tako i moglo dogoditi da su Eintrachtovi navijači pokupovali ulaznice debelo preko određene kvote.

Kad se podvuče crta, na Camp Nou ne trebaju se ništa čuditi, posebice ne Laporta, koji je zapravo za vrijeme svog prvog mandata počeo provoditi najžustriju politiku "elitiziranja" tribina i izbacivanja sa stadiona "sirotinje".

Waldstadion - dašak atmosfere iz prohujalih vremena

Kad je u prvom planu zarada, onda to tako završi kao na utakmici s Eintrachtom. Farizejski je optuživati navijače da su izdali klub jer za trenutačnu situaciju u katalonskom klubu sami su si krivi.

Kako siješ, tako ćeš žeti. Ako želiš na tribinama uglavnom dokone promatrače dubkog džepa, onda se nemaš što žaliti, a pogotovo iznenaditi kad ti navijači iz Frankfurta slože invaziju i naprave okupaciju u 20-30 tisuća slika.

Možda su Katalonci svih ovih godina zaradili milijune, koje su u međuvremenu profućkali (dugove mjere u milijardama eura), neki će reći koruptivnim metodama otuđili, da se poslužimo eufemizmom za riječ koja počinje s k, ali izgubili su mnoge "prave" navijače. No tako je to posvuda, ali ne i baš svuda. 

Ako želite doživjeti dašak atmosfere iz prohujalih vremena, otiđite na utakmice Eintrachta u Frankfurt. Waldstadion jedna je od malobrojnih preostalih europskih oaza strastvenog nogometnog navijanja.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider