Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
DRUŽINA S MADRIGALA

Najbolja motivacija za Hajduk pred Portugalce: Susret protiv "Žute podmornice" prije svega je premija

Nogometaši i navijači Hajduka svakako su se uhvatili za glavu vidjevši tko ih čeka u eventualnom play-offu Europske lige.

Unai Emery i Villarreal (Foto: Afp)

Postoji situacija kad nekoga ždrijeb "pomazi", kao što postoji situacija da mu ne ide u prilog. Ipak, ono što najgore što se može dogoditi je kad netko dobije najtežeg protivnika, zapravo uvjerljivo najjače ime u cijelom natjecanju.

Ždrijeb Konferencijske lige Hajduk izvukao najtežeg mogućeg protivnika u play-offu Konferencijske lige! divider

To se dogodilo Hajduku, ali i Vitoriji Guimaraes, odnosno pobjedniku njihovog susreta trećeg pretkola Konferencijske lige. Budući da će ta momčad u play-offu morati zaigrati protiv momčadi Villarreala, polufinalista Lige prvaka prošle sezone te osvajača Europske lige sezonu ranije.

Najveći favorit cijelog natjecanja

Prije svega mora se priznati da će Španjolci biti veliki favoriti. Uostalom, oni su trenutno prvi favoriti i za osvajanje cijelog natjecanja, nešto ispred engleskog West Ham Uniteda te za to imaju itekako dobre reference.

Prva je naravno snaga njihove momčadi, koja prema Transfermarktu vrijedi 360 milijuna eura. Po tome su četvrta najvrjednija momčad u Španjolskoj, a za usporedbu vrijedi navesti da su u Engleskoj vrijednije od toga njih deset (iako, znamo da Englezi podosta nabijaju cijene), u Italiji pet, a u Njemačkoj četiri momčadi. Ukratko, Villarreal je otprilike 20. najvrjednija momčad u Europi.

No, ono što su posljednjih sezona prikazivali na terenu pokazu više od toga, posebno u Europi. Prošle sezone tako su iz Lige prvaka eliminirali Juventus i Bayern, da bi tek u polufinalu Liverpool bio bolji. S druge strane, to ih je ponešto koštalo na domaćoj sceni pa su u prvenstvu završili na sedmom mjestu i zbog toga se sad nalaze u trećem najjačem UEFA natjecanju.

Igrači su klase, no onaj posebni faktor je trener Unai Emery

Osim najvećih igračkih zvijezda, poput Arnauta Danjume, Gerarda Morena, Paca Alcacera, Pau Torresa, Pervisa Estupinana, Manua Triguerosa te Danija Pareja i Raula Albiola, posebno snaga ove momčadi je trener Unai Emery.

Riječ je o čovjeku koji je velemajstor za europska natjecanja, posebno kad se igra na dvije utakmice. Tako je trenutno u Europskoj ligi, koju je četiri puta osvajao te još jednom igrao u finalu, na 20 pobjeda u nizu ako se računaju susreti na dvije utakmice. Evo koga je sve Emery, prvo tri sezone sa Sevillom, a onda po jednu s Arsenalom i Villarrealom, eliminirao.

  • 2013./14: Maribor, Real Betis, Porto, Valencia
  • 2014./15: Borussia M'Gladbach, Villarreal, Zenit, Fiorentina
  • 2015./16: Molde, Basel, Athletic Bilbao, Shakhtar
  • 2018./19: BATE, Rennes, Napoli, Valencia
  • 2020./21: Red Bull Salzburg, Dinamo Kiev, Dinamo Zagreb, Arsenal

gol expired Je li Livaji pomogao Torcida Kup? ''Drugi gol je čak bezobrazan'' divider

U Ligi prvaka ipak je upisao tri eliminacije. Spomenutu prošlosezonsku te dvije kao trener PSG-a, gdje se najviše pamti onaj čudesni preokret Barcelone i pobjeda 6:1. No, europskih 22/25 u posljednjih deset godina je nešto s čime se malo trenera može pohvaliti.

Sad će po prvi put nakon dugo vremena morati igrati kvalifikacije nekog europskog natjecanja. I tamo ga čeka Vitoria ili Hajduk.

Roig je stvorio malog diva

Što reći o samom ustroju kluba? On leži prije svega na leđima te naravno novcima Fernanda Roiga, 75-godišnjeg bogataša iz Valencije, vlasnika Mercadone, lanca trgovačkih centara. Prema Forbesu, on je vrijedan 1.7 milijardi dolara, a klub mu je najveća ljubav.

Roig je zapravo izgradio ovu cijelu priču u gradu na obali, od 50 tisuća stanovnika. Izgradio je dvostrukog polufinalista Lige prvaka i klub koji je veliko ime na europskoj mapi.

gol expired Torcida će večeras po prvi put nakon pet godina proglasiti Hajdučko srce divider

On je čovjek koji sa svojim igračima uspjehe slavi na terenu te koji isto tako ne propušta niti jedan susret, neovisno o obavezama, a nerijetko je i u ložama gostujućih stadiona.

Što Hajduk ili Vitoria onda mogu?

Niti jedna utakmica nije izgubljena prije nego se odigra, ali u ovom trenutku bi ime Villarreala trebalo nogometašima Hajduka poslužiti kao motivacija. Sam susret protiv Villarreala treba gledati kao premiju, koju momčadi mora biti cilj izboriti.

Momčad iz najjačih europskih pet liga nije na Poljudu gostovala od 2017. godine, kad je odigran epski susret protiv Evertona i bila bi jedna prekrasna fešta ugostiti Žutu podmornicu u trenucima dok u Splitu vlada euforija oko kluba kakva nije viđena desetak godina unazad.

Sve u svemu, pred Splićanima je prvo Vitoria, a onda ćemo vidjeti za dalje. Villarreal svakako zvući kao nešto teško prolazno, no u svakom slučaju treba barem pokušati osigurati sve za veliku feštu, kakvu bi taj susret neupitno donio.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider