Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
savršen čovjek za taj posao

Zablistao nakon dvije godine agonije: Može li Kovač spasiti karijeru velikog talenta?

Njegova obećavajuća karijera je u silaznoj putanji, ali pojavio se Niko Kovač, trener koji dokazano zna usmjeriti zalutale igrače na pravi put.

Niko Kovač i Hasan Salihamidžić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Renato Sanches se na Europskom prvenstvu 2016. predstavio kao nova velika nada portugalskog nogometa. Tada tek 19-godišnji dječak iz siromašnog dijela Lisabona sjajno je igrao na poziciji centralnog veznog, a dobro ga pamti i Hrvatska: protiv Vatrenih je dao veliki doprinos u onoj kobnoj osmini finala koju je odlučio Ricardo Quaresma u 117. minuti.

Sanchesa je nakon prvenstva za 35 milijuna eura doveo Bayern, a taj je transfer izgledao kao sjajan posao Bavaraca. S tek 19 godina Sanches je izgledao kao itekako ozbiljan igrač i dojam je bio da je Bayern dugoročno riješio pitanje motora u sredini terena.

Međutim, Sanchesova karijera krenula je silaznom putanjom. U Bayernu se u prvoj sezoni nije nametnuo, nakon čega je sreću potražio na posudbi u Swanseaju. Velški klub prošle je sezone ispao iz lige, ali Sanches se nije nametnuo ni u takvoj sredini.

Gol iz slobodnog udarca i ovacije navijača

Etiketa propalog talenta sve se češće lijepila na Sanchesa, ali onda mu je sudbina ponudila drugu priliku. Novi trener Bayerna postao je Niko Kovač, trener koji dokazano zna usmjeriti ''zalutale'' igrače na pravi put.

Najpoznatiji nam je primjer Ante Rebića, igrača koji je lutao sve dok nije stigao u Kovačev Eintracht. Pod Kovačevom paskom konačno je počeo ostvarivati svoj veliki potencijal, a nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, na kojem je bio jedno od otkrića, za njegove su usluge mnogi spremni ponuditi desetke milijuna eura.

Ante Rebić (Foto: AFP) Ante Rebić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Kovač je sada spreman isto napraviti i sa Sanchesom. U prvoj pripremnoj utakmici protiv PSG-a zabio je lijep pogodak iz slobodnog udarca, a i generalno je pružio dobru partiju; nakon izlaska iz igre u 70. minuti navijači su ga nagradili ovacijama.

Gužva u veznom redu Bayerna

''Znam ga i znam koliko može, nije zaboravio igrati nogomet. Nogomet je kao život – trebate priznanje i samopouzdanje, a to možete dobiti samo ako imate podršku'', rekao je nakon utakmice Kovač.

''Morate imati na umu da nije lako kada igrač dođe iz strane države. On je veoma jednostavan dečko, ali treba podršku sa svih strana, ne samo od suigrača i trenera, nego od cijelog kluba'', dodao je.

Niko Kovač i Hasan Salihamidžić (Foto: AFP) Niko Kovač i Hasan Salihamidžić (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ukoliko Sanches revitalizira karijeru, Kovač će imati pregršt opcija u sredini terena. Konkurencija je vrlo jaka: iz Schalkea je stigao Leon Goretzka, tu su još James Rodriguez, Corentin Tolisso, Sebastian Rudy, Thiago Alcantara i Arturo Vidal. 

Još se ne zna hoće li svi ovi igrač dočekati novu sezonu u Bayernu, ali za Sanchesa bi trebalo biti mjesta u rotaciji.

''Sigurno će odigrati mnogo dobrih utakmica za Bayern ove sezone'', rekao je Kovač.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider