Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Evo zašto je ovo najvažniji derbi dekade: Za Hajduk je bolje da Rijeka bude prvak jer ako Dinamo osvoji…

U subotu se na rasprodanom Poljudu igra možda i najvažnija utakmica desetljeća…

Hajduk - Dinamo na Poljudu (Foto: Paun Paunovic / CROPIX)

Opasno se primakao najveći derbi hrvatskog nogometa. Iz nekoliko razloga možda i najvažnija utakmica dekade. Možda je to odveć smjela konstatacija jer istina je da je u nogometu teško predvidjeti blisku, a kamoli dalju budućnost, ali značaj ove utakmice i još više značaj raspleta ove sezone, što je usko povezano, doista je jako velik.

Vatreni Zlatko Dalić će se oduševiti: UEFA razmišlja o velikoj promjeni pravila za Euro u Njemačkoj divider

Pogled na ljestvicu govori da će to biti možda odlučna utakmica u utrci za prvaka, a ishod te utrke determinirati će buduće procese u oba kluba, pa i u cijeloj ligi. Hajduku igra samo pobjeda, a ni Dinamo nije u puno boljoj situaciji. I Modrima je pobjeda imperativ.

Situacija je prilično jasna: tko izgubi ispada iz utrke, a u slučaju remija najviše bi profitirala Rijeka, koja u sljedećem kolu gostuje kod davno otpisanog Rudeša.

Hajduk i Dinamo na kladionicima imaju iste šanse 

Dojam je da u derbiju nema favorita, čini se da je to 50:50. Tako rezoniraju i domaće kladionice. Identičan je koeficijent na pobjedu - 2,60 i na Hajduk i na Dinamo. Što se tiče oklade na prvaka, Dinamo i Rijeka trenutačno su izjednačeni s 2,30, dok je na Hajduk 4.

Taj omjer će se sigurno mijenjati ovisno o ishodu derbija. Iz ove perspektive gledano, Hajduk je u najtežoj situaciju, ali ta bi se slika mogla promijeniti ako trijumfira u derbiju.

Rijeka je prva i ima najbolji raspored. Na Rujevici dočekuje i Hajduk i Dinamo. Riječani imaju četiri boda više od Hajduka i pet više od Dinama, koji ima i utakmicu manje. Riječani izgledaju najuvjerljivije, dojam je da imaju bolju igru i od Dinama i od Hajduka, možda i najpotentniju momčad.

PR Ledena groznica u Sisku se nastavlja. Ovog vikenda počinje finalna serija domaćeg prvenstva divider

Pobjeđuju raznovrsnije, ne ovise o jednom ili dva igrača, dojam je da imaju više aduta. No očito je da im kladionice i daje ne vjeruju jer bi inače bili uvjerljivo prvi favoriti za osvajanje naslova prvaka. Da se obrne situacija, da je, primjerice, Dinamo na Rijekinom mjestu, koeficijent na njega bio bi puno manji. Modri bi jamačno bili veliki favoriti.

Rijeka u najboljoj poziciji, ali još joj se ne vjeruje

Naravno, bitnu ulogu u procjenama igra tradicija, Dinamova navika pobjeđivanja, taj pobjednički gard Modrih koji je ušao u kolektivnu memoriju. To je u nogometu jako važno. No Rijeka je već osvojila naslov prvaka, razbila je led i to ne tako davno. Uvijek je najteže osvojiti prvi naslov prvaka, a Rijeka je to već napravila pod vodstvom iste uprave.

Dakle, Riječani znaju kako se to radi, ne drhte im noge, znaju kakav stav moraju zauzeti. To treba imati u vidu. U tom kontekstu Hajduku je teže jer je posljednji naslov osvojio prije 19 godina, a od tada se puno togo promijenilo u splitskom klubu.

Ana Maria Marković Gračan objavio popis za bitne utakmice: Vraća se i Ana Maria Marković divider

Ispario je pobjednički mentalitet i tek ga trebaju vratiti. Hajduk već godinama pokazuje da je izgubio gard pobjednika koji je imao desetljećima. Jednostavno, to više nije isti klub u tom kontekstu.

Zimus se činilo da je na dobrom tragu, da bi ovo mogla biti presudna sezona za veliki povratak Bijelih, no u proljetnom dijelu sezone puno toga su uprskali i veliko je pitanje imaju li snage i moći da isprave pogreške. Dojam je da će im biti lakše pobijediti treći put u prvenstvu Dinamo nego napraviti dulji pobjednički niz.

Hajduk će lakše pobijediti Dinamo nego napraviti dovoljan niz pobjeda

A kako stoje stvari, vjerojatno će trebati najmanje osam pobjeda, uključujući trijumf na Rujevici, od devet preostalih utakmica. Kladioničari nisu baš sigurni da su kadri to napraviti, stoga i jest na njih koeficijent 4.

Rijeka bi s domaćim pobjedama nad Hajdukom i Dinamom vjerojatno napravila presudan korak. Teško da bi u drugim utakmicama mogla prosuti tu prednost. E, sad, kakva će biti međusobna križaljka u te tri utakmice, veliko je pitanje. Sve je još uvijek otvoreno, a puno toga će biti jasnije nakon subotnjeg derbija.

Petković i Ristovski Ristovski uoči Hajduka: ''Nisam bahat, ali naslov će se opet proslaviti u Maksimiru!'' divider

Ne treba biti odveć pronicljiv da bi se zaključilo kako bi poraz u oba tabora izazvao veliki potres. Mogu i jedni i drugi pričati što hoće, o financijskoj i inim stabilnostima, ali znate kako to biva, tek nakon što se spozna ishod derbija, otvorit će se mnoga pitanja. Tek onda će se i jednim i drugima opasno zaljuljati ako okuse gorčinu poraza.

Ulog je golem, nije to samo utrka za prvaka, nego i za punjenje blagajne i održavanje klupske stabilnosti. Dinamov proračun nikako neće moći ostati isti ako ne bude prvak, a čisto sumnjam da još jedno posrtanje ne bi imalo posljedice i na Hajdukovu blagajnu.

Hajduku je bolje da Rijeka bude prvak nego Dinamo jer...

Na kraju bitke mrtvi se broji, pa tako i novci. Logilno je zaključati: za Hajduk je važno da, ako već ne može sam biti prvak, to ne bude i Dinamo, koji je ipak puno veća u kost grlu Splićana nego Rijeka, koja teško može ući u neku dulju eru osvajanja naslova.

Jer ako bi Dinamo osvojio naslov prvaka i potom ušao u Ligu prvaka, napunio bi blagajnu do vrha, pa i više od toga, a onda je jasno da bi šanse Hajduka bile puno manje u idućim sezonama. Možda čak minimalne. Sve vrijedi i u obratnom smjeru.

Ne bude li Dinamo prvak, teško je predvidjeti kako će se razvijati situacija u Maksimiru, ali da će Modrima biti puno teže zadržati dominaciju, to je potpuno jasno. Pogotovo ako Hajduk ili Rijeka naprave nešto u Europi i koliko-toliko napune blagajnu. Kako god, s mjesta prvaka bit će im daleko lakše proći u neku od UEFA-inih liga.    

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider