Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
JOŠ SAMO PAR SATI

Mourinho ili vladari Europske lige: Netko će danas osjetiti ono što nije još nikad prije

Jose Mourinho i Sevilla do sada se nisu upoznali s porazom u europskom finalu.

Jose Mourinho i Ivan Rakitić (Foto: Afp)

Šest puta igrala je Sevilla finale Europske lige. Sve u ovom stoljeću, dva pod imenom Kup UEFA-e te četiri pod sadašnjim imenom.

2006. pao je Middlesbrough (4:0), a godinu kasnije Espanyol (2:2 pa kazneni udarci). Onda je uslijedila mala stanka od finala pa 2014. i utakmica bez pogodaka protiv Benfice te još jedno slavlje nakon kaznenih udaraca.

Osvojila je Sevilla to natjecanje i iduće dvije godine, prvo protiv Dnipra (3:2), a onda i Liverpoola (3:1). Konačno, 2020. pao je Inter (3:2), a sad se nadaju doći na 7/7 protiv Rome.

Sevilla nešto bolja od Mourinha

No, protiv sebe imaju strašno težak posao, protiv još nekoga tko ne zna za poraze. Tu se ne misli na Romu, koja ima tek tri europska finala. Prva dva su izgubili. 1984. godine ostali su kratki za naslov prvaka Europe, nakon što ih je putem kaznenih udaraca zaustavio Liverpool, uz sjajnog vratara Brucea Grobbelaara, 1991. godinu u finalu Kupa UEFA-e bolji je bio Inter.

Slavila je Roma tek u svom trećem finalu, onom prošlogodišnjem u Konferencijskoj ligi, kad su savladali Feyenoord. A na klupi im je tad sjedio isti čovjek kao i sad, onaj na koga smo mislili u gornjem odlomku, spomenuvši težak posao. To je Jose Mourinho.

Special One je stručnjak za finala

The Special One ima jedno finale manje od svojih današnjih protivnika, no malo su drugačije raspoređena. No, u svim pet izašao je kao pobjednik. S Porto je prvo 2003. godine protiv Celtica (3:2) osvojio Kup UEFA-e, a već godinu dana kasnije i Ligu prvaka protiv Monaca (3:0). 

Nakon toga je došla Liga prvaka 2010. godine s Interom protiv Bayerna, pa i još jedna Europska liga, na klupi Manchester Uniteda. Crveni vragovi su u finalu 2017. godine savladali Ajax rezultatom 2:0. Posljednje finale ono je već spomenuto, prošlogodišnje protiv Feyenoorda.

Sve u svemu, netko će danas po prvi put upoznati poraz u europskom finalu. Hoće li to biti Sevilla ili Jose Mourinho, saznat ćemo svi zajedno, s početkom od 21 sat na Ferenc Puskas stadionu u Budimpešti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider