Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
potpuno drukčiji

Njihov je nogomet "ubijao od dosade", a danas imaju bolji napad od Reala i Barce

Trener i momčad godinama optuživani za nogomet koji "ubija navijače od dosade" ove su sezone napravili radikalan zaokret.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tko ima najbolji napad Europe? Većini bi vjerojatno prva asocijacija bile megamomčadi Reala i Barcelone ili Kloppov Liverpool, ali odgovor se nalazi u francuskoj Ligue 1, natjecanju tradicionalno poznatom po „dosadnom“ obrambenom nogometu.

Monaco se do ove sezone držao te tradicije. Momčad iz Kneževine je igrala defanzivni nogomet orijentiran na kontre, ali ove sezone su napravili radikalni zaokret; u 20 prvenstvenih utakmica su zabili čak 60 golova i trenutno drže titulu najefikasnije momčadi Liga petice.

Najbliži njihovom učinku od tri gola po utakmici je Real koji postiže 2.7, dok Barcelona predvođena moćnim napadačkim trojcem MSN zabija „samo“ 2.6 golova po utakmici. Monaco je u nekoliko navrata odigrao spektakularne napadačke utakmice – Metz su ispratili sa 7-0, Nancy sa 6-0, PSG s 3-1, a u posljednjem su kolu s uvjerljivih 4-1 pobijedili Marseille na Velodromeu i preuzeli vrh ljestvice ispred Nice, još jedne ligaške senzacije.

Monacu odlično ide i u Europi – osvojili su skupinu Lige prvaka ispred Bayera Leverkusena i Tottenhama, a u osmini finala ih čeka uzdrmani Guardiolin Manchester City.

Kako je Monaco od obrambene postao spektakularna napadačka momčad?

Korijeni današnje momčadi su udareni 2015. godine kada je ruski vlasnik kluba Dmitrij Ribolovljev odlučio napraviti zaokret u klupskoj politici. Fokus kluba je prebačen na mlade igrače umjesto kupovanja skupih zvijezda, a u klub su došli današnji nositelji igre poput Tiemouea Bakayoka i Bernarda Silve.

Trener je 2014. postao malo poznati Portugalac Leonardo Jardim koji je zamijenio Claudija Ranierija, a ta se akvizicija pokazala punim pogotkom. Zanimljivo, Jardim je u Francuskoj proteklih sezona kritiziran zbog dosadnog nogometa. Njegovom stilu igre su komentatori dali nadimak „kloroform nogomet“ od kojeg navijači „umiru od dosade.“

Međutim, istina je bila da Jardim nije nužno zagovaratelj antinogometa nego jednostavno pragmatik. Kao svestran trener koji se dobro prilagođava mogućnostima momčadi igrao je defanzivno dok je to bila najbolja opcija. Ove je sezone odlučio dati slobodu momčadi punoj talenta, a rezultat je stvaranje najefikasnijeg europskog napada.

Mlada momčad predvođena preporođenim Falcaom

Monaco uglavnom nastupa u klasičnoj 4-4-2 formaciji s bekovima koji se često priključuju napadu i discipliniram dvojcem u sredini terena. Rotacije u prvoj postavi su česte - momčad ne ovisi o potezu individualca nego se oslanja na timsku igru, a čak 14 igrača su se ove sezone upisali u strijelce.

Radamel Falcao je nakon teške ozljede i dvije izgubljene sezone opet onaj ubojiti El Tigre iz Atletica. U 14 utakmica je postigao čak 12 golova, a gol postiže svakih 60 minuta što ga čini najefikasnijim europskim napadačem.

Izrazito je bitan bio dolazak poljskog stopera Kamila Glika iz Torina koji je konsolidirao obranu. Svestrani 23-godišnji Fabinho je s pozicije desnog beka prebačen u srce veznog reda, gdje igra u paru s 22-godišnjim zadnjim veznim Bakayokom koji je već privukao interes najvećih europskih klubova.

18-godišnjeg Kyliana Mbappea-Lottina uspoređuju s Thierryjem Henryjem. Na krilima igraju Thomas Lemar (21) koji je postigao sedam golova uz četiri asistencije i glavni kreativac Bernardo Silva (22) koji je skupio po četiri gola i asistencije. Uz Falcaa u napadu igraju Argentinac Guido Carrillo (sedam golova) i Velere Germain (pet golova). Na golu je, naravno, već petu sezonu standardan Danijel Subašić.

Mogu li Monaco i Nica srušiti PSG?

Vladar Francuske je već četiri godine bogati PSG, ali ove sezone imaju žestoku konkurenciju u Monacu i Nici. Ova dva kluba su pametnim transferima i pod vodstvom odličnih trenera stvorili uzbudljive momčadi koje prijete prekidanjem dominacije bogatih Parižana.

Na vrhu su trenutno izjednačeni Monaco i Nica s 45 bodova dok PSG ima tri manje. Po svemu sudeći čeka nas vrlo zanimljiv rasplet „najdosadnije Lige petice“ s tri kluba koja pretendiraju na naslov i teže atraktivnom, modernom nogometu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider