Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vodeći bez poraza

Čekaju naslov 57 godina: Doveli 'luđaka' i postali najveće iznenađenje Liga petice

Klub s Azurne obale najveće je dosadašnje iznenađenje Liga petice.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prošle je sezone Liga prvaka izmaknula Nici za samo dva boda. Da uspješna sezona nije bila slučajnost pokazao je početak ove sezone. Nica je nakon osam kola na vrhu francuske Ligue 1 – sa šest pobjeda i dva remija jedina su neporažena momčad prvenstva.

Da Nica misli ozbiljno pokazala je utakmica u kojoj su u izravnom dvoboju za vrh ljestvice uvjerljivo porazili Monaco s 4:0. Dvostruki strijelac je bio Mario Balotelli, čiji je preporod jedan od glavnih razloga dobrih rezultata Nice.

Talentirani, ali problematični napadač je uoči sezone imao status nepoželjnog igrača kojeg je Liverpool pokušavao "uvaliti" bilo kome, samo da ga se riješi. Na kraju su ga pustili besplatno u Nicu, koja se s Balotellijem kockala i pogodila.

S pet golova je trenutno četvrti strijelac lige, ali novi će golovi ipak pričekati. U utakmici osmog kola je, u svom stilu, najprije zabio sjajan gol u 86. minuti, a do kraja utakmice zaradio dva žuta kartona i isključenje.

Zasluge za preporod Balotellija, ali i dobru igru cijele momčadi, defintivno idu i na račun trenera Luciena Favrea. Švicarski strateg je prije Nice trenirao Borussiju Mönchengladbach, koja se u trenutku njegovog dolaska 2011. godine borila za opstanak.

Favre ih je najprije spasio od ispadanja, a već sljedeće sezone doveo do četvrtog mjesta Bundeslige. Klub je za njegova mandata konstantno bio u gornjem dijelu tablice unatoč čestim prodajama ključnih igrača, a u najuspješnijoj sezoni je osvojio treće mjesto i plasman u Ligu prvaka.

Čekaju naslov prvaka 57 godina

Nica je zadnji put bila prvak davne 1959. godine. Bilo je to najuspješnije desetljeće kluba u kojem su između 1951. i 1959. osvojili sva četiri naslova u svojoj dugoj povijesti koja je počela osnivanjem 1904. godine.

Gotovo cijelu povijest klub je proveo na istom stadionu – od 1927. su bili domaćini na Stade Municipal du Rayu, malom i ostarjelom stadionu koji se izgledom više uklapa u HNL nego u ligu petice.

Projekt novog stadiona je dugo postojao, ali je realizacija počela tek kada je Francuskoj dodijeljena organizacija Eura 2016. Moderna Allianz Riviera je završena 2013. godine, a selidbom je završena jedna era u povijesti kluba.

Klub je prelaskom na novi stadion započeo i rezultatski uspon – od 17. mjesta 2014. dogurali su do četvrtog mjesta 2016. godine, a ove sezone izgledaju spremni za novi iskorak.

Suvereni vladar francuske lige PSG koji je osvojio četiri uzastopna naslova ove sezone ne djeluje nimalo uvjerljivo. Nalaze se na trećem mjestu s četiri boda zaostatka, dok je drugoplasirani Monaco već stradao u susretu s Nicom.

Dokazano dobar trener, novi stadion i preporođeni Balotelli simboli su dosadašnjeg najvećeg iznenađenja liga petice. Dominacija bogatog PSG-a je počela tek nakon što im je naslov šokantno oteo mali Montpellier, a sada bi ju mogla okončati Nica, čije bi osvajanje također bilo veliko iznenađenje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider