Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Inteligentan sustav treninga"

Modrićeva tajna dugovječnosti: Jede ribu, jaja i piletinu, a tri puta tjedno počasti se omiljenom delicijom

Luka Modrić je na ishrani punoj ribe, jaja i piletine, a dva do tri puta tjedno počasti se sushijem. Na trening dođe pola sata ranije kako bi radio vježbe za prevenciju ozljeda, a po završetku dodatnu osobnu rutinu koju naziva "inteligentan sustav treninga".

Luka Modrić (Foto: Afp)

Hrvatski maestro Luka Modrić napunio je nedavno 39, ali otkako je ostario još godinu dana, igra sve više u Real Madridu, a ne suprotno. I ne samo da igra, igra sve bolje. Carlo Ancelotti isprobao je svašta na njegovoj poziciji, ali nijedna druga opcija ne kontrolira ritam utakmice tako dobro kao Modrić.

Igrati tako dobro u kontinuitetu na toj razini ne bi bilo lagano ni dvostruko mlađim igračima od njega, ali Luki ne smeta. Koja je njegova tajna, pitaju se mnogi, a španjolski mediji tvrde kako imaju odgovor.

Sve se promijenilo 2014. godine poslije jednog testa na laktate

Tajna je u Vlatku Vučetiću, kojeg Modrić poznaje od 2003. godine, kad je kao 17-godišnjak kod njega prošao testiranje u Dinamu. Otada ga Luka redovito posjećuje. Iako dotad nije osobito iskakao svojom anaerobnom i aerobnom sposobnošću te se oporavljao jednakom brzinom kao prosječni igrači, poslije 2014. godine i jednog testa na mliječnu kiselinu u krvi u reprezentaciji profesor Vučetić dao je Modriću neke smjernice.

Tijelo samo proizvodi mliječnu kiselinu, odnosno laktate, i to do 120 grama dnevno, a oni su odgovorni za bol u mišićima poslije treninga. Rezultati su uvjerili Luku da češće počne raditi s Vučetićem i otada Modrić na treninge dolazi pola sata ranije od ostalih igrača kako bi radio vježbe za prevenciju ozljeda. Kad završi, radi dodatnu osobnu rutinu koju Vučetić zove "inteligentan sustav treninga".

Riba, piletina i jaja, a dva do tri puta tjedno jede sushi

Još jedan ključan faktor je aspekt prehrane. Luka prati strogu dijetu koja uključuje puno proteina i malo ugljikohidrata. Jede samo vrstu hrane koja drži njegov metabolizam u balansu. Njegova je dijeta puna ribe, jaja i piletine, a navodno se počasti sushijem dva do tri puta tjedno.

Modrić ne jede ugljikohidrate poslije osam sati uvečer, a dnevno dodaje proteinsku čokoladicu ili proteinski shake kako bi nadopunio svoj unos proteina.

Zato je u sjajnoj formi za čovjeka koji ima 39 na grbači i sposoban je igrati toliko utakmica u kontinuitetu. Više od desetljeća nije bio ozbiljnije ozlijeđen, prošle je godine, primjerice, samo pet dana bio izvan stroja zbog mišićnih problema u bedru.

Nadalje, prije dvije sezone nije ga bilo samo 13 dana, sezonu ranije samo 18, u sezoni 2020./2021. samo devet, godinu ranije 23, a u sezoni 2018./2019. nije propustio ni dan. Uostalom, zato je i dalje u planovima izbornika Dalića.

Mateo Busquets i Luka Modrić VIDEO Pojavile se snimke sudaca: "Modriću, odmah ulazi! Zamisli da ga pogodi u glavu" divider

Luka Modrić VIDEO Nakon Realova gola svi su gledali samo u Luku Modrića, njegova reakcija sve govori divider

Luka Modrić Modrić srušio nevjerojatan rekord: Ovo je samo njemu uspjelo ove sezone, pa čudesno! divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Remi na Maksimiru. Što kažete na igru Plavih? 🔵🤔

📸: Damir Krajac/CROPIX
GOL! ⚽

Zakaria pogađa s bijele točke za izjednačenje. 

📸: AFP
GOL! ⚽

Salisu pogađa glavom iz kornera.

📸: AFP
GOOOOOOOOOOL! ⚽

Baturina je sjajnim pogotkom udvostručio vodstvo Modrih!! 🔵💪

📸: Damir Krajac/CROPIX