Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
komentar ivice mede

Modri mogu biti ponosni, BBB-i oduševili Engleze: Strastveno i hrabro u odlučni okršaj sa Šahtarom

Dinamo je na dostojanstven način prošao gostovanje na Etihadu. Tek slijede najvažnije utakmice...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Modri su uzdignute glave napustili Etihad. I BBB-i su osvjetlali obraz hrvatskog prvaka. Bili su stvarno bučni, navijali su fantastično. Ugledni BBC pohvalio je Boyse i istaknuo da su nadglasali domaće drukere.

"Iako su Cityjevi navijači iskazali entuzijazam, njihova strastvenost nije se mogla mjeriti s Dinamovim navijačima, koji su poskidali majice kada je njihova momčad primila pogodak i nastavili frenetično navijati“, stoji u izvještaju BBC-ja.

gol expired Kao prije 20 godina: Gromoglasno navijanje BBB-a u Manchesteru divider

Nijedan poraz nije dobar, ali kada tako dugo odolijevate na bunjištu jedne od najboljih svjetskih momčadi u ovom trenutku, možete biti barem ponosni, ako već ne i zadovoljni. Nekoć bi se Modri s takvih gostovanja u Ligi prvaka vraćali totalno potučeni i demoralizirani. Sada je dojam puno bolji. I taj detalj govori koliko je Dinamo napredovao.

Sad je lako reći da je Dinamo trebao biti ofenzivniji

Možda su mogli proći bez tog drugog gola u završnici utakmice, ali ipak se može zaključiti da su pružili solidan otpor aktualnom engleskom prvaku. Kad se zna da su mnogi gadno stradali na Etihadu, poraz od 2:0 izgleda sasvim podnošljivo, vrlo pristojno.

gol expired Engleski mediji odali počast Dinamu: Hrabar i uporan protivnik, teška pobjeda Man Cityja divider

Utakmica se razvijala onako kako se i očekivalo. Građani su imali posjed i pleli mrežu oko Livakovićevih vrata, a Modri su se hrabro branili i pokušavali nešto napraviti iz kontre. Livaković je opet bio dosta dobar. Odiše sigurnošću, polako izrasta u doista vrsnog vratara.

Je li Dinamo mogao do boda kod Cityja?

Ukupno glasova:

Da biste izvukli živu glavu s Etihada ako igrate bunker, osim raspoloženog vratara morate imati i jako puno sreće. Građani su promašivali u prvom dijelu, no bilo je logično očekivati da će im se prije ili kasnije otvoriti. Sad je lako reći da je Dinamo trebao biti ofenzivniji jer je to jedini način da se iznenadi City, no Modri jednostavno nemaju dostatnu kvalitetu za nadjačavanje s takvom silom. City je ipak neka druga dimenzija, usporedbe su izlišne.

Najvažnije utakmice tek slijede

Ovaj poraz ne da nije poljuljao Modre, nego ih je samo ojačao u mentalnom smislu. Ionako nitko nije očekivao da će Dinamo uzeti bod(ove) na Etihadu. Realno, ni sami igrači Dinama nisu se previše nadali, odmah im je bilo jasno gdje dolaze i kolike su im šanse. Manchester City nije Dinamova meta, to se u startu znalo. Ni Šahtar ni Atalanta vjerojatno neće mnogo bolje proći na Etihadu.

Ključne Dinamove utakmice za prolaz u drugi krug Lige prvaka igraju se u sljedeća dva kola protiv Šahtara; prvo slijedi gostovanje u Harkivu, pa potom domaćinstvo u Maksimiru. Iz Milana je stigla relativno loša vijest, Šahtar je pobijedio Atalantu i upisao jako važne bodove. Ako govorimo o osmini finala Lige prvaka, za Dinamo bi bilo bolje da je izašao remi, što se lako moglo dogoditi jer su Ukrajinci postigli pobjednički pogodak praktički u posljednjem napadu.

Nenad Bjelica (Foto: AFP) Bjelica: Oni su nivo više, da smo tako igrali otpočetka bilo bi to loše za nas divider

To je značajna pobjeda Šahtara jer se može pretpostaviti da će se u gostima teško osvajati bodovi. S druge strane, Atalantin poraz se može sagledati i s pozitivne strane jer je Dinamo u ovom trenutku znatno bliže osvajanju utješnog trećeg mjesta, koje donosi nastavak natjecanja u Europskoj ligi. Prije početka natjecanja treće mjesto činilo se odličnim rezultatom, no nakon što je Dinamo u prvom kolu demolirao Atalantu u Maksimiru, jasno je da su apetiti značajno porasli.

Modri imaju na čemu temeljiti optimizam

Dinamo bi, recimo, remijem u Harkivu i potom pobjedom u Maksimiru širom otvorio vrata drugog kruga Lige prvaka. To bi praktički bilo to. Neće biti lako, ne kažemo da će se dogoditi, ali mislimo da je izvedivo. Prema onom što se moglo vidjeti u prva dva kola, čini se da je Dinamo u kvalitativnom smislu sasvim ravnopravan ukrajinskom prvaku. Iskustvo igranja u elitnom klupskom natjecanju na strani je Šahtara, no ni Bjeličina momčad nije naivna.

gol expired Olmo o ozljedi i herojskom otporu protiv Cityja: "Potrošili smo puno znoja" divider

Modri su skupili dosta iskustva u Europi i imaju na čemu temeljiti optimizam. Što će se na kraju dogoditi, to ćemo vidjeti. Međutim, realno je zaključiti da se Dinamo može ravnopravno potući sa Šahtarom. U taj dvoboj moraju ući strastveno poput BBB-a na Etihadu i hrabro kao što su igrali na Maksimiru protiv Atalante. Pokazali su da mogu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider