Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Analiza međusobnih susreta

Što čeka Vatrene u play-offu? Nema laganih protivnika, a jedan je uvijek bio posebno težak

Pobjedom u Kijevu hrvatska nogometna reprezentacija osvojila je drugo mjesto u skupini i osigurala plasman u dodatne kvalifikacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska će u kvalifikacijama biti među nositeljima zajedno sa Švicarskom, Italijom i Danskom, a za protivnika može dobiti nekog iz kvarteta Švedska, Republika Irska, Sjeverna Irska i Grčka. Uoči ždrijeba Hrvatska je proglašena za drugog favorita dodatnih kvalifikacija, ali to tek treba potvrditi na terenu.

Od mogućih protivnika mnogi bi najradije vidjeli Sjevernu Irsku, a najviše izbjegli Švedsku. Međutim, Vatreni nemaju savršenu statistiku u međusobnim utakmicama s Irskom i Grčkom, a prije ždrijeba parova dodatnih kvalifikacija (17. listopada) istražili smo kako Hrvatska stoji u međusobnim ogledima sa svakim od potencijalnih suparnika za odlazak na SP u Rusiju.

Grčka

6 utakmica – 1 pobjeda, 2 neodlučene, 3 poraza

Od svih potencijalnih protivnika u dodatnim kvalifikacijama Hrvatska ima daleko najlošiji omjer s Grčkom. To ne znači nužno da bi Grčka bila najgori mogući protivnik. No, tradicionalno je to reprezentacija s kojom su Vatreni uvijek imali problema, kao i hrvatski klubovi - sjetimo se, primjerice, okršaja Dinama s PAOK-om i Olympiakosom, te nedavnih susreta Rijeke s također Olympiakosom te AEK-om.

Jedina je pobjeda Hrvatske protiv Grčke ona iz 1997. I to u Grčkoj, a strijelac jedinog pogotka na utakmici bio je Šuker. Zadnji put igrali smo 2011. i izgubili s 0:2. Koban za Hrvatsku bio je današnji izbornik Portugala Fernando Santos, koji je u tim kvalifikacijama oteo Biliću čak četiri boda bez primljenog pogotka.

''Došao je njemački izbornik Skibbe, imaju prepoznatljivu igru: obrambenu, tvrdu i na kontre. Imaju odličnu obranu s dva svjetska stopera. Čini se da su nezgodan suparnik, pogotovo ako ste gledali utakmicu s Belgijom koja je u zadnjim minutama izjednačila, a u Ateni su jedva pobijedili. Suparnik koji se velikima zna suprotstaviti", rekao je za Novu TV Ivica Medo, nogometni analitičar GOL.hr-a.

Sjeverna Irska

1 utakmica – 1 pobjeda

Hrvatska i Sjeverna Irska dosad su igrali samo jednom u povijesti, ali nikad službenu utakmicu. Taj jedini okršaj datira iz studenog 2016., kada su Vatreni igrali prijateljsku utakmicu u Belfastu. Pod Čačićevim kormilom Hrvatska je slavila s uvjerljivih 3:0, a strijelci su bili Mandžukić, Čop i Kramarić.

Iako se Sjeverna Irska po kvaliteti ne može mjeriti s Hrvatskom, radi se o reprezentaciji koja je u usponu i koja je prošla skupinu na Euru 2016. A sada se želi dokopati drugog velikog natjecanja zaredom.

''To je reprezentacija koja je u usponu zadnjih godina, vratila se na veliku scenu nakon više desetljeća, ali nema dugačku klupi i previše poznatih igrača. Igraju momčadski, klasični otočki stil."

Švedska

4 utakmice – 3 pobjede, 1 neodlučena

Hrvatska sa Švedskom nije igrala od prijateljskog okršaja 2012., kada je upisala poraz (1:3) u prijateljskoj utakmici na Maksimiru. Za Šveđane su tada briljirali Ibrahimović i Sebastian Larsson. Reprezentacija nema više jednog Ibrahimovića, ali ima kompaktnu družinu koja je u skupini nadmašila Nizozemsku.

Uzmemo li u obzir službene utakmice, Hrvatska bilježi dvije minimalne pobjede u kvalifikacijama za SP 2006. u Njemačkoj. Posebno je ostao u sjećanju fenomenalni slobodnjak Srne u Švedskoj za pobjedu od 1:0. Isti igrač zabio je godinu dana kasnije u Zagrebu.

"U teškoj skupini bili su drugi, protiv Francuske su odigrali odličnu utakmicu doma. Mogu pobijediti velikog suparnika, odigrati egal utakmicu s jednim od favorita Svjetskog prvenstva. Bez sumnje bi bili jako neugodni.''

Republika Irska

7 utakmica – 2 pobjede, 3 neodlučene, 2 poraza

Hrvatska i Irska posljednji put igrale su na Euru 2012. Hrvatska je tada slavila s 3:1 i sjajno otvorila natjecanje, a posebno se istaknuo Mario Mandžukić s dva pogotka. No, treba istaknuti kako Hrvatska nikad nije slavila protiv Irske u gostima.

Uz pobjedu na predzadnjem Euru, najznačajnija je ona u kvalifikacijama za Euro 2000. Tada je junak bio današnji predsjednik HNS-a Davor Šuker, koji je u 90. minuti zabio za pobjedu i erupciju Maksimira. Bila su to vremena kada je reprezentacija bila puno popularnija, ali se na kraju nije plasirala u Nizozemsku i Belgiju.

"Ekipa koja zna igrati na rezultat, posljednjih godina skinula je nekoliko velikih skalpova. sjetimo se, pobijedili su Njemačku i Italiju. Ako možete pobijediti Njemačku, možete pobijediti bilo koga."

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider