Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nema više pogrešaka?

Revolucija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji: Potvrđeno je korištenje VAR-a!

Po prvi puta u povijesti svjetskih prvenstava koristit će se video tehnologija kojom će se pokušati pomoći sucima da donose ispravne odluke.

Sudac i video tehnologija na djelu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

"Video assistant referee", poznatiji kao VAR, koristit će se predstojećeg ljeta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Tako je odlučio Međunarodni nogometni organizacijski odbor (IFAB) na 132. Godišnjem sastanku šefova, koji se dogodio ove subote u sjedištu FIFA-e u Zurichu.

Predstavncima IFAB-a predstavljeni su rezultati istraživanja VAR sustava od belgijskog sveučilišta KU Leuven, od eksperimentalnog uvođenja u ožujku 2016. godine, pa sve do danas. Filozofija VAR-a je da s minimalnim ometanjem tijeka igre maksimalno smanji nepoštenje izazvano sudačkim pogreškama ili propuštenim incidentima. U to ulaze:

1. Pogodak / nije pogodak

2. Jedanaesterac / nema jedanaesterac

3. Izravni crveni karton (ne podrazumijeva prvi/drugi žuti karton)

4. Pogreška suca u identitetu igrača (pogrešno opomenut / isključen igrač)

Školovani sudac imat će pristup video monitoru i bit će u stalnom kontaktu s glavnim sucem. Ukoliko primijeti "jasnu i očitu" pogrešku, tada će se incident moći pogledati i odluka se promijeniti.

Uvođenje VAR-a bio je jedan od glavnih projekata predsjednika FIFA-e Giannija Infantina otkako je došao na tu dužnost u veljači 2016. godine.

Iz FIFA-e su ranije objavili kako će se VAR koristiti na SP u Rusiji ako to dopusti IFAB.

Osim VAR-a, IFAB je odlučio da će se na Svjetskom prvenstvu uvesti i dodatna zamjena, ukoliko utakmica u nokaut fazi ode u produžetak.

Svjetsko prvenstvo u Rusiji odigrat će se od 14. lipnja do 15. srpnja. na Njemu će nastupiti i reprezentacija Hrvatske i to u skupini D. Prema službenom RASPOREDU Svjetskog prvenstva Vatreni svoj put prema slavi otvaraju protiv Nigerije 16. lipnja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider