Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
budućnost je sada

Mbappe nadmašio Messija, Ronalda i mnoge legende: Najbolji je u povijesti Lige prvaka

Tek je nedavno proslavio 20. rođendan, a njegov učinak već je impresivan.

Kylian Mbappe (Foto: AFP) (Foto: Afp)

O Kylianu Mbappeu često se govori kao najvećem talentu svjetskog nogometa, ali gledajući brojke koje je ostvario s tek 20 godina i 45 dana starosti, možemo slobodno ustvrditi da je budućnost već postala sadašnjost.

Mbappe je otvorio nokaut-fazu Lige prvaka 2019. na sjajan način. U 60. minuti uključio je turbopogon, sjurio se u šesnaesterac i pospremio kirurški preciznu loptu osvetnika Angela Di Marije. Bio je to jedan od nekoliko Mbappeovih juriša kojima je terorizirao obranu Uniteda.

Gol Unitedu bio mu je već 14. u Ligi prvaka u 24 utakmice – šest je zabio u prvoj sezoni u Monacu, a po četiri dodao u dvije sezone u PSG-u. S mladim Francuzom po golgeterskom učinku u dobi od 20 godina ne može se uspoređivati – baš nitko.

Za usporedbu, ''pravi', brazilski Ronaldo toliko je zabio u cijeloj karijeri u 16 utakmica više. Od aktualnih zvijezda u Mbappeovim godinama nitko nije bio ni blizu takvom učinku.

Novinari španjolske Marce izvukli su statistike 13 velikih bivših i sadašnjih strijelaca kako bi ih usporedili s Mbappeom. Kriteriji su bili učinak s 20 godina i nakon 24 utakmice, a po njihovoj analizi, Mbappe je najbolji strijelac u povijesti Lige prvaka mlađi od 21 godine.

Lionel Messi je s 20 godina imao dva gola u Ligi prvaka, a u prve 24 utakmice tri manje od Mbappea. Cristiano Ronaldo je još čekao prvijenac u njegovim godinama, a nakon 24 utakmice na kontu je imao tek dva gola.

Među legendarnim strijelcima ističe se Ruud van Nistelrooy, strijelac čak 18 pogodaka u 24 utakmice, dok je Pippo Inzaghi tom uzorku došao do 16 golova. Edinson Cavani zabio je 15 u prve 24 utakmice, a Neymar i Robert Lewandowski po 14 .

Ipak, mnogi od njih još su čekali prvijenac s 20 godina - treba napomenuti da neki nisu još bili ni debitirali u Ligi prvaka - a samo jedan imao je više od dva gola – Karim Benzema sa šest. Mbappe je s tek 20 godina već dokazan strijelac na najvećoj pozornici, a što će tek biti ako dodatno napreduje i ako ga zdravlje posluži…

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider