Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svaka čast!

Ovo do danas nitko nije uspio, a onda se pojavio Mateo Kovačić: Vatreni ispisao povijest

Hrvatski nogometni reprezentativac Mateo Kovačić ispisao je povijest Svjetskog klupskog prvenstva.

Mateo Kovačić (Foto: Afp)

Mateo Kovačić se upisao u povijest kao prvi nogometaš koji je titulu klupskog prvaka svijeta osvajao s tri različita kluba.

To mu je treći naslov osvojio večeras u dresu Manchester Cityja koji je u finalu u saudijskom Jeddahu pobijedio brazilski Fluminense sa 4:0. Prije toga je trofej klupskog svjetskog prvaka u dva navrata osvajao i s Real Madridom (2016, 2017), a jednom i u dresu Chelsea (2021).

Do sada je bio u društvu osmorice igrača koji su osvojili trofej s dva različita kluba, a to su Dida (Corinthians, Milan), Danilo (Sao Paulo, Corinthians), Fabio Santos (Sao Paulo, Corinthians), Thiago Alcantara (Barcelona, Bayern Munchen), Toni Kroos (Bayern, Real Madrid), Ronaldo (Manchester United, Real Madrid), Xherdan Shaqiri (Bayern Munchen, Liverpool), David Alaba (Bayern Munchen, Real Madrid).

Marcelo Brozović VIDEO U nekoliko sekundi pogledajte zašto je Brozović jedan od najboljih veznjaka svijeta divider

Ujedno je to bio Kovačićev 19. klupski trofej. U Dinamo je osvojio dva prvenstva i dva hrvatska Kupa, s Real Madridom je osvojio tri Lige prvaka, dva klupska SP-a, dva europka Superkupa, Primeru i španjolski Superkup, u dresu Chelsea Ligu prvaka, Europsku ligu, klupsko SP, te europski Superkup, dok je s Manchester Cityjem osvojio europski Superkup i sada klupsko SP.

Kovačić ima i tri medalje u dresu hrvatske reprezentacije - svjetsko srebro 2018. godine, svjetsku broncu 2022. godine, te srebro iz Lige nacija ove godine.

Dirk van Duijvenbode VIDEO Pikado zvijezda nakon poraza od Hrvata: "Osa mi je doletjela na usta u ključnom trenutku" divider

Dodajmo su golove za Građane zabili su Julian Alvarez (1, 88), Nino (27-ag) i Phil Foden (72). Hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić za City je igrao od 60. minute, dok je Joško Gvardiol ušao u igru u 74. minuti.

Manchester City je ovom pobjedom nastavio dominaciju europskih klubova koji su osvojili 11 uzastopnih naslova, a posljednji neeuropski pobjednik bio je Corinthians 2012. godine.

"Građani" su postali i četvrti engleski klub koji se okitio titulom najboljeg kluba na svijetu, a rekorder je Real Madrid s pet naslova. Dodajmo i kako je ovo bila najuvjerljivija pobjeda u finalu nakon 2011. kada je Barcelona s identičnih 4-0 porazila Santos.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider