Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
transfer-ofenziva kopljanika

Došao u Real kao wunderkind, a sad ide u Ajax? U Madridu nije uspio, a sada briljira

Nekoć veliki Realov talent više nije u fokusu javnosti, ali to ne znači da je "propao". Sreću i mir pronašao je u Nizozemskoj, gdje je postao ponajbolji igrač lige. Tek mu je 20 godina...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Norvežanin Martin Odegaard potresao je nogometni svijet kada je 2015. kao 16-godišnjak prešao iz Stromsgodseta u Real Madrid.

Opisivali su ga kao čudo od djeteta, norveškog Messija, talenta dotad neviđenog u toj zemlji. Međutim, u Realu se nije nametnuo i odigrao je svega dvije utakmice za prvu momčad, a dvije i pol madridske sezone uglavnom je proveo u drugoj momčadi.

Odegaard, još uvijek igrač Reala, s kojim ima ugovor do 2021., sreću je potražio na posudbama u Nizozemskoj i – pogodio. Nakon solidne dionice u Heerenvenu, stigao je u Vitesse i odigrao najbolju sezonu karijere.

Tek mu je 20 godina, a igra sjajno

Njegov klub završio je peti u prvenstvu, a Odegaard, kojemu je tek 20 godina, prema Whoscoredu je s prosječnom ocjenom 7,85 peti najbolji igrač nizozemske lige. Upisao je devet golova i 12 asistencija.

Vitesse je izborio doigravanje za Europsku ligu koje igraju klubovi od petog do osmog mjesta, a u plasmanu u finale ključnu je ulogu odigrao Odegaard. Nakon poraza 2:1 u prvom susretu od Groningena, Odegaard je u uzvratu zabio i dvaput asistirao za preokret i finale protiv Utrechta.

Nizozemski mediji puni su hvalospjeva na njegov račun, a pitanje njegove budućnosti logički se nameće. Najviše se piše o interesu Ajaxa, koji bi mogao dovesti Odegaarda, pogotovo ako ode Hakim Ziyech.

Kao i marokanski reprezentativac, Odegaard je ljevonogi kreativac koji voli ulaziti u sredinu s desne strane i izgleda kao odlična zamjena za Ziyecha, koji je oduševio ove sezone u spektakularnom jurišu Kopljanika do polufinala Lige prvaka i naslova prvaka Nizozemske.

Ajax doveo već četiri mlada pojačanja

Većinu te momčadi vjerojatno će ''rastrgati'' bogati kupci, ali Ajax ne miruje. Osigurali su već četiri mlada pojačanja za novu sezonu, a najskuplji je zasad perspektivni rumunjski veznjak Razvan Marin – stigao je za za 12,5 milijuna eura iz belgijskog Standarda.

Na stoperske pozicije stigli su 21-godišnji Argentinac Lisandro Martinez za 7,5 i 18-godišnji Nizozemac Kik Pierie za pet milijuna eura, dok je kao budućnost među vratnicama stigao 19-godišnji čuvar mreže Kjell Scherpen.

U Amsterdamu se nadaju da će među ovim igračima pronaći buduće zvijezde i dostojne nasljednike igrača koji su ove sezone osvojili nogometni svijet. U takav plan dobro bi se uklopio i Odegaard, koji je pokazao zašto ga je kao tinejdžera pratila tolika pompa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider