Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nestao, pa se vratio

Sjećate li se njega? Bio je veliki talent koji nije uspio u Realu, a danas briljira i nada se drugoj šansi

Još uvijek je mlad i za njega ima sasvim dovoljno vremena. Ove sezone pokazuje da pompa koja ga je pratila još od ranog djetinjstva nije bila bez temelja.

Cristiano Ronaldo i Martin Odegaard (Foto: AFP) (Foto: Afp)

S prvom momčadi počeo je trenirati s tek 13 godina, a samo mjesec dana nakon 16. rođendana za njega je saznao cijeli svijet. Martin Odegaard tada je prešao iz skromnog Stromsgodseta u velebni Real Madrid; najavljivali su ga kao wunderkinda, norveškog Messija, buduću nogometnu superzvijezdu.

Nije da takva očekivanja nisu imala temelja – Odegaarda su još kao dječaka u Norveškoj opisivali kao nešto dotad neviđeno u toj skandinavskoj državi. Cijelo djetinjstvo igrao je s osjetno starijim dječacima, a seniorski debi i prvijenac zabilježio je kao svježi 15-godišnjak – u obje kategorije srušio je rekord kao najmlađi u povijesti elitnog ranga norveškog nogometa.

Ipak, u Realu stvari nisu išle tako glatko za norveškog wunderkinda. Uglavnom je igrao za drugu momčad, a za prvu je nastupio samo dvaput – jednom u Primeri i jednom u Kupu kralja – u dvije i pol madridske sezone.

Još nije kasno za norveškog Messija

Budući da je prošlo već dosta vremena otkako se pojavio i da zasad baš i nije opravdao bombastične najave, mogli biste pomisliti da se mladi Norvežanin već odavno pogubio i postao članom kluba propalih talenata. Ipak, njemu je tek 20 godina, a ove sezone pokazuje da sva pompa koja ga je pratila nije bila bez temelja.

Odegaard se iz Madrida otisnuo na posudbu u Nizozemsku, točnije Heerenven. Tamo je u prvoj polusezoni nastavio s neuvjerljivim partijama, pa je prošle sezone podigao razinu izvedbi prije nego ga je zaustavila ozljeda, a ove čini novi iskorak.

Heerenven je zamijenio Vitesseom, a momčad iz Arnheima na njegov pogon zauzima peto mjesto ljestvice. Prema Whoscoredu, s prosječnom ocjenom 7,61 u 20 nastupa najbolji je igrač Vitessea i deveti najbolji igrač cijele lige.

Zasad je u prvenstvu zabio pet golova – više nego u cijeloj prvoligaškoj karijeri otkako je napustio Norvešku – i podijelio četiri asistencije, jednako koliko u 40 ligaških utakmica u Heerenvenu. Statistike poput broja ključnih dodavanja i postotka uspješnih driblinga također su na rekordnim razinama. Prema Opti, s 25 kreiranih šansi predvodi cijelu nizozemsku ligu.

Prvi pogodak za novi klub zabio je iz slobodnog udarca skinuvši paučinu s Utrechtova gola, a vratar je stigao samo pogledom ispratiti izvrstan udarac.

''Sretan sam, ovdje mi je sve bolje. Kada sam zabio prvi gol, pao mi je težak teret s ramena. Cilj mi je upisati što više golova i asistencija", rekao je za Voetbal International preporođeni Odegaard.

Još je igrač Reala, hoće li dobiti novu priliku?

Čini se da je veliki Odegaardov problem bio psihičke prirode – (pre)velika očekivanja i stigma Realova promašaja teško su breme za igrača koji još nema ni vozačku dozvolu. Međutim, Odegaard je još veoma mlad i ima sasvim dovoljno vremena za povratak na veliku scenu.

Iako se nalazi u klubu koji usko surađuje s Chelseajem, Norvežanin je još uvijek, sve do ljeta 2021., igrač Real Madrida. Vidjet ćemo hoće li napredovati dovoljno da to i ostane i možda dobije drugu priliku na glamuroznoj madridskoj pozornici.

''U nogometu nije moguće ništa predvidjeti, morate naporno raditi i razvijati se, pa onda vidjeti gdje će vas to odvesti. Ali naravno, volio bih se vratiti u Real i tamo igrati, to mi je cilj", rekao je za Vitesseovu klupsku televiziju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider