Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
I nije to sve što je rekao

"Žene se moraju odlučiti - trudnoća ili suđenje": Poznati nogometni sudac iznio kontroverzne stavove

Nedavno je na utakmici Prve HNL debitirala sutkinja Ivana Martinčić.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije nikakva novost da žene dijele pravdu na utakmicama muškog nogometa. Dapače, sve je više sutkinja, a nedavno smo i u našoj Prvoj HNL svjedočili tome.

Ivana Martinčić sudila je utakmicu osmog kola između Gorice i Hrvatskog dragovoljca i svoj posao je odradila odlično. Poslije njezine arbitraže nije bilo nikakvih povika kao, primjerice, nakon 10. kola u kojem su se dogodile neke katastrofalne odluke njezinih muških kolega.

No, unatoč tome što i Martinčić i njezina puno poznatija francuska kolegica Stephanie Frappart i brojne druge sutkinje sude dobro, i dalje postoji nemali broj skeptika glede ove teme.

Jedan od njih je i bivši engleski sudac, jedan od najboljih arbitara u novijoj povijesti nogometa, Mark Clattenburg. Čovjek koji je u svojoj karijeri odsudio na desetke velikih utakmica (finale Lige prvaka, finale Eura, finale FA kupa, finale Liga kupa, finale UEFA Superkupa...) izrazio je skepsu zbog sutkinja u muškom nogometu, a razlozi koje je naveo su, u najmanju ruku, kontroverzni.

"Problem sa ženama je, a to se posebno manifestira u suđenju u nogometu, to što imaju težak put i ukoliko ostanu trudne tijekom sudačke karijere to ih može zaustaviti na drugi rok. One se moraju odlučiti između toga žele li biti trudne i imati djecu ili žele biti sutkinje", izjavio je Clattenburg u intervjuu za TalkSPORT.

Uslijedila je još jedna sporna izjava, koja se tiče kondicijske pripreme sutkinja.

"One također moraju položiti muški test kondicije i mnoge sutkinje se bore s tim. Ako želite sudjelovati u muškoj igri, onda morate ispunjavati taj kriterij", smatra Clattenburg koji je posljednjih godina, po završetku sudačke karijere, boravio u Saudijskoj Arabiji i Kini gdje je podučavao tamošnje suce.

Na koncu je, u prilog svojim tvrdnjama, Clattenburg naveo kako se u ženskoj nogometnoj ligi u Engleskoj događaju neke velike pogreške. Smatra kako je došlo vrijeme da muškarci počnu suditi na ženskim utakmicama.

"Bile su to greške visokog profila. Zato mi i nisu jasne neke stvari... Ako već imamo vrhunsku ligu, zašto ne dovedete i vrhunske suce", zapisao se Englez.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider