Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
otvoren za dolazak u hnl

Hrvatska u Nizozemskoj ima trenerski dijamant: Dobitnik tamošnjeg nogometnog oscara

Hrvatska u Nizozemskoj ima trenera koji je u toj nogometnoj zemlji dobio tzv. nogometnog oscara.

Nizozemski Alkmaar s oko 110 tisuća stanovnika popularno je turističko odredište, poznat kao "grad sira", ali i nadaleko znan po svom nogometnom klubu AZ Alkmaaru, čija je isključiva orijentacija na mlade igrače. Pomoćni trener prve momčadi je 49-godišnji Hrvat iz Mostara, Marino Pušić.

"Ta vizija stoji uvijek, bez obzira na ambicije i rezultat."

Pušić u Nizozemskoj s manjim prekidima živi već 30 godina, a nakon dugogodišnje trenerske karijere u futsalu prvu samostalnu priliku na velikom terenu dobio je 2018.

gol expired Ovo se rijetko viđa: Iskusni majstor opalio s centra i iznenadio vratara divider

Tada je preuzeo nizozemskog velikana Twente, koji je ispao u drugu ligu i našao se pred bankrotom. Ekspresno ih je vratio među elitu i tako zaradio nagradu za trenera godine u Nizozemskoj, koja nosi ime po tvorcu totalnog nogometa.

"Kada dobijete Rinus Michels nagradu, koja je neki nogometni oscar ovdje u Nizozemskoj, gdje vas bira stručna komisija na čelu s izbornikom, gdje vas bira kompletna struka u Nizozemskoj, znači to je oko 4.000 trenera, onda je to još veća stvar i stvarno me to dodirnulo i ponosan sam na to."

AZ Alkmaar ga je silno želio u svom stožeru, svjestan Pušićevog sjajnog rada s mladima. 2012. godine je u njemačkoj provinciji slučajno pronašao danas hit igrača Atalante Robina Gossensa i doveo ga u Vitesse.

gol expired Rijeka deklasirana na sjeveru Nizozemske, Kulenović uspio postići počasni pogodak divider

"Došao sam da gledam jednog špica, zaintrigiralo me ime tog špica. Međutim, vidio sam njega, vidio sam Robina kako maltene šljaka po toj lijevoj strani..."

A trenutačno napadački najefikasniji branič Europe i njemački reprezentativac taman se mislio ostaviti nogometa.

"On je već bio odlučio da ide, da studira, da bude policajac, nešto u tom smisl, ali sam ga na kraju nekako uvjerio da dođe ipak na jedan trening, da osjeti tu čar profesionalnog nogometa. Sada je zahvalan."

A što ako Pušiću jednog dana dođe poziv iz HNL-a?

"Ja sam profesionalni nogometni trener, znači otvoren sam za sve. Naravno da je Hrvatska i HNL interesantna zemlja i liga, tako da je sve to moguće. Zašto ne..."

gol expired Dinamo ne igra dobro, ali ima veliku šansu: Modri se previše uzdaju u Livakovića, moraju igrati hrabrije divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider