Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Šuker igra igru

Kustić na čelu HNS-a: Rat za žezlo hrvatskog nogometa, mogu se očekivati Mamićevi udari

Kustić je bio jedini kandidat i nije bilo sumnje da će Skupština izglasati njegovo imenovanje za novog predsjednika HNS-a.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I službeno su zapuhali novi vjetrovi u hrvatskom nogometu. Marijan Kustić postao je novi predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. 

To je očekivani rezultat Izborne skupštine HNS-a koja je danas točno u podne održana u zagrebačkom Westinu.

Kustić je bio jedini kandidat i nije bilo sumnje da će Skupština izglasati njegovo imenovanje. Na taj je način Davor Šuker i formalno prepustio mjesto predsjednika HNS-a Kustiću nakon devetogodišnje vladavine. 

Već sam opširno pisao o događajima koji su prethodili ovakvom raspletu tako da je tu sve više-manje poznato. Isto tako se zna da će Tomislav Svetina zamijeniti Kustića na mjestu izvršnog direktora HNS-a, a Stipe Pletikosa postat će tehnički direktor mlade i seniorske reprezentacije. Sve je već najavljeno.

Budući da preuzima funkciju izvršnog direktora, Svetina mora napustiti Izvršni odbor. Od 17 starih članova ostalo je njih 13. 

Iz IO-a izaći će još Dubravko Galović i Željko Biondić. Novi članovi su Božidar Šikić (kao predstavnik ZNS-a), Mario Smodlaka (NS Županije splitsko-dalmatinske) i Dario Raić-Sudar (NS Istarske županije). Prvi dopredsjednik HNS-a bit će Ante Vučemilović Šimunović, dok su ostali dopredsjednici Smodlaka, Damir Mišković, Nenad Črnko i Slavko Prišćan.

Kako saznajem, na marginama Skupštine glavna tema bila je afera prisluškivanje, odnosno kontroverzni razgovor Zdravka Mamića s dužnosnicima HNS-a u kojem je Mamić najavio Šukerovu smjenu i pokušao ostaviti dojam da još uvijek vuče sve konce u HNS-u. Snimka je ekskluzivno objavljena u Dnevniku Nove TV.

Odjeci afere još se ne stišavaju, ali se polako kristalizira situacija. Novi šefovi HNS-a u najmanju ruku naslućuju tko stoji iza cijele priče i što se njome željelo postići. O tome sam već opširno pisao i nema smisla ponavljati se.

U tom svjetlu s nestrpljenjem se očekivao govor sada već bivšeg predsjednika, koji je u izjavi za Dnevnik Nove TV najavio da će reći svoje sa skupštinske bine. Šuker u svojem govoru nije bio odveć ratoboran i osvetoljubiv. Bila je to klasična kamilica. Čini se da se „Brand“ pomirio s činjenicom da mora napustiti fotelju i vjerojatno se nada da bi mogao dobiti neku počasnu funkciju.

Šukerov mandat u Izvršnom odboru Uefe traje još dvije godine. Mandat, doduše, tehnički ne ovisi o predsjedničkoj funkciji unutar matičnog saveza, ali jasno je da bi bez potpore šefova HNS-a teško mogao isposlovati produljenje. Drugim riječima rečeno, Šukeru se još uvijek ne isplati ulaziti u otvoreni obračun.

Pretpostavljamo da je to razlog zbog kojeg je ostao u rukavicama. Međutim, očito je da se iza kulisa igraju brojne igre. Šuker je sam najavio da očekuje kako će u bliskoj budućnosti izaći još prljavog rublja. 

Bit će tu još svega, raznoraznih podzemnih igara, Kustića i Svetinu tek očekuju najveći udari. Dobili su važnu bitku, ali ne smiju se opustiti. Rat za žezlo hrvatskog nogometa nije zaključen. Mamić se neće tako lako predati i odustati, no akcije mu opasno kopne, nekoć neprikosnovena moć mu se topi poput sladoleda. 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider