Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
mislio da je dobra šala...

Nizozemska legenda sramotnim nacističkim pokličem navukla na sebe bijes cijele nacije

Marco Van Basten navukao je na sebe bijes kompletne nizozemske nacije, koja je tijekom Drugog svjetskog rata ostala bez više od 100 tisuća nizozemskih Židova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni nizozemski nogometaš Marco Van Basten našao se na udaru kritika nakon sramotne "šale" na temu holokausta i genocida koji se dogodio za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Proslavljeni nizozemski nogometaš danas radi kao komentator na nizozemskoj televiziji Fox Sports, u čijoj je emisiji uživo izgovorio "Sieg Heil", dobro poznati nacistički pozdrav.

Zaboravio da su mikrofoni uključeni

Van Basten je pomislio da njegov mikrofon iz studija nije uključen u trenutku kada je novinar Fox Sportsa završavao svoj razgovor s njemačkim trenerom Heraclesa Frankom Wormuthom, čija je momčad u subotu poražena kod Ajaxa s 4:1.

S obzirom na to da je riječ o njemačkom treneru, Van Basten je pomislio da je prigodna šala na kraju razgovora izgovoriti "sieg heil", no na njegovu žalost, mikrofoni u studiju bili su uključeni i svi su u prijenosu uživo čuli njegovu glupost.

Holokaust odnio više od 100 tisuća nizozemskih Židova

Odmah nakon povratka u studio uslijedila je isprika Van Bastena, koja ga nije spasila jednotjedne suspenzije. Naime, nakon toga je uslijedila lavina kritika na Van Bastenov račun te su mnogi tražili da mu se uruči momentalni otkaz. To je i razumljivo s obzirom na to da je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno oko 105 tisuća nizozemskih Židova...

No umjesto toga Van Basten se ispričao i dobio jednotjednu suspenziju.

Van Basten suspendiran na samo tjedan dana

"Ono što se dogodilo bilo je glupo i neprimjereno. Fox Sports se izolira od onog što je Marco Van Basten rekao u subotu. Unatoč tome Fox će nastaviti suradnju s Van Bastenom", stoji u objavi televizije u Nizozemskoj.

Fox Sports je isto tako donirao honorar koji je trebao dobiti Van Basten Institutu za istraživanje rata, holokausta i genocida.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider