Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
CIFRA OD KOJE BOLI GLAVA

Prodan je Maradonin dres u kojem je postigao dva najslavnija gola u povijesti nogometa

Londonski Sotheby's objavio je rezultate aukcije onoga što je potvrđeno kao najvrjedniji dres u povijesti sporta.

Steve Hodge i Diego Armando Maradona (Foto: Afp)

Kao što se moglo i očekivati, dres koji je Diego Armando Maradona nosio u četvrtfinalnom susretu Svjetskog nogometnog prvenstva 1986. godine u Meksiku, uzrokovao je veliki interes svih bogataša zaljubljenih u sportske memorabilije.

Nakon što je isti bio predmetom dvotjedne aukcije najveće svjetske kuće koja se bavi tim poslom, Sotheby'sa, dres je prodan ponuđaču najveće cifre, a to je  7.142.500 britanskih funti, čime je ujedno postao najskuplje plaćeni pa time i najvrjedniji dres nošen na nekoj  utakmici.

Božja ruka i najpoznatiji nogometni slalom

Dres je Maradona nosio u utakmici u kojoj je postigao dva možda i najslavnija pogotka u povijesti nogometa. Jedan je naravno "Božja ruka", dok je drugi onaj u kojem je ispremiješao cijelu englesku obranu, zajedno s vratarom Shiltonom te pospremio loptu u mrežu. To je bila ključna pobjeda na prvenstvu koje je Argentina potom osvojila.

Maradona je nakon utakmice dres zamijenio s engleskim veznjakom Steveom Hodgeom, koji je tako vlasnik dresa bio preko 35 godina. Isti se nalazio izložen u Nacionalnom nogometnom muzeju u Manchesteru. Hodgea su više puta tražili da dres proda, ali on nije imao tu namjeru.

Vlasnik dresa poklekao nakon godina nagovaranja

Ipak, nakon Maradonine smrti, pred kraj 2020. godine, pritisak je postao još veći pa je Hodge na kraju odlučio pokleknuti.

Trenutno nije poznato tko je kupac dresa, kao niti to što Hodge namjerava napraviti s novcima koje bi za njega trebao dobiti. 

Hodge je imao vrlo dobru karijeru, ali je ipak ostao najpoznatiji kao čovjek s kim je Maradona zamijenio dres. Zapravo, čak je i svoju 2010. godine izašlu autobiografiju nazvao "Čovjek s Maradoninim dresom". Od danas on to više nije.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider