Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"Sanjam..."

Maradona slavi 60. rođendan u samoizolaciji: Otkrio veliku želju, Englezi će poludjeti

Diego Armando Maradona danas slavi 60. rođendan...

Diego Maradona u utakmici s Engleskom (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Jedan od najboljih nogometaša svih vremena Argentinac Diego Armando Maradona danas je napunio 60 godina.

Premda je bio poznat po, blago rečeno, uživanju u životu, Maradona će ovaj rođendan proslaviti skromnije nego u prošlosti, a svi mu žele samo jednu želju, a to je zdravlje.

Maradona je trenutačno u samoizolaciji jer je njegov tjelohranitelj bio pozitivan na koronavirus. Nažalost, "mali zeleni" jedan je od najugroženijih po svim kriterijima. Preživio je dva srčana udara i prebolio hepatitis, imao problema s prekomjernom težinom, bio u klinikama za odvikavanje od alkohola, droga...

gol expired Legendarni video procurio na Maradonin 60. rođendan: Pa koja bi zvijezda danas trenirala u tim uvjetima? divider

Na pitanje što želi za svoj rođendan, Maradona se našalio: "Sanjam da mogu zabiti još jedan gol protiv Engleza, ovaj put desnom rukom", rekao je u razgovoru za France Football.

Jedan im je već zabio, i to lijevom rukom, "božjom rukom", kako je to sam kazao nakon utakmice. Upravo su golovi koje je zabio Englezima u četvrtfinalu SP-a 1986. godine u pobjedi 2:1 možda i najviše obilježili njegovu karijeru.

Maradona je za vodstvo 1:0 "nadskočio" vratara Petera Shiltona i podignutom rukom iznad glave zabio pogodak. Tuniski sudac Ali Bin Nasser bez razmišljanja je pokazao rukom na centar. Englezi su se bunili, ali pomoći nije bilo.

"Udario sam loptu malo glavom, a malo uz pomoć Božje ruke", kazao je tada.

gol expired Predsjednik Hajduka: ''Cijela Hrvatska dala bi nam trofej samo da više prestanemo kmečati i plakati'' divider

Četiri minute kasnije Maradona je postigao jedan od najljepših pogodaka svih vremena. Uzeo je loptu na svojoj polovici, a onda je nanizao četiri suparnička nogometaša i golmana. Nevjerojatni gol kasnije je proglašen golom stoljeća. Gary Lineker u samoj završnici uspio je smanjiti rezultat, a Argentina je nakon toga otišla do svog drugog naslova prvaka svijeta.

"Najveći mi je ponos što sam ljude usrećio kroz nogomet. Osjećam da sam pružio zadovoljstvo i zabavu onima koji su me gledali na stadionima ili na televiziji", rekao je.

Nogometaš koji danas slavi 60. rođendan smatra se jednim od najboljih na svijetu svih vremena. Bez obzira na pojavu Lionela Messija i Cristiana Ronalda, pitanje tko je stvarno najbolji samo je jedno - Maradona ili Pele ?

Ako se pita Maradonu, odgovor je jednostavan.

"Za mene će Pele uvijek ostati drugi najbolji, odmah iza Maradone. Pa on čak ni u Brazilu nije proglašen najboljim sportašem, Ayrton Senna bio je ispred njega. Dakle, bilo da se radi o najboljem nogometašu ili najboljem sportašu u Brazilu, Pele će uvijek biti drugi," kazao je u jednom razgovoru.

Nahvalio je i Lionela Messija i Cristiana Ronalda.

"Messi i Ronaldo trenutačno su iznad svih ostalih igrača. Nitko nije u stanju učiniti pola onoga što oni mogu," rekao je.

Maradona je rođen 30. listopada 1960. u Lanusu kao peto od osmero djece, no odrastao je u Villa Fioritu, siromašnom dijelu Buenos Airesa.

"Kiša je padala više iznutra nego izvana", rekao je Maradona jednom prilikom o svom prvom domu. U tri sobe, bez tekuće vode, stanovala je cijela obitelj: Diego Sr. i Tota, Diego mlađi, njegove četiri starije sestre i troje mlađih braće i sestara.

gol expired Zidane namijenio Modriću novu ulogu: "Hrvatu se to možda neće svidjeti, ali on želi ostati u Realu" divider

Brzo je nadmašio lokalno okruženje, sa 15 je već igrao za Argentinos Juniors, sa 16 je debitirao u dresu "Gauča", a sa 19 je prvi put bio najbolji igrač Južne Amerike. Nakon pet godina u Juniorsima, 1981. je preselio u Boca Juniorse. Iako su Bocini obožavatelji željeli da zauvijek ostane, već nakon jedne sezone je otišao u Barcelonu, a zatim u Napoli gdje je osvojio dva naslova prvaka Italije i imao status božanstva. Igrao je i za Sevillu, Newell's Old Boyse, a karijeru je završio kod kuće, u Boca Juniorsima.

Trenersku karijeru je započeo u Textil Mandiyu, zatim je kratko vodio Racing Club, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine. Trenirao je i Al-Wasl, Deportivo Riestru, Fujairah, Dorados de Sinaloa, a trenutačno je za kormilom Gimnasia de La Plate. Međutim, kao trener bio je mnogo manje uspješan, čak neuspješan.

Jedan od najvećih nogometaša koje je svijet ikad vidio tijekom godina pretrpio je i bezbroj neuspjeha i skandala koji su prijetili da će zauvijek okaljati njegovo nasljeđe.

No, kao što je i sam Maradona izjavio, lopta se ne može zaprljati. Bez obzira na sve njegove incidente, ludorije te probleme s alkoholom i drogom, on ostaje fascinantna figura zahvaljujući svojoj briljantnosti.

"Njegov talent i divlji način života pratili su ga od malih nogu. Jednostavno nije moglo završiti drugačije", rekao je njegov bivši suigrač u argentinskoj momčadi i s momčadi Boce Juniors, Hugo Perotti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider