Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Jeste li znali?

Nisu se oduvijek ovako zvali: Kako je Manchester United dobio današnje ime

Slavni klub s Old Trafforda prvotno nije niti osnovan u Manchesteru.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije nego li je Manchester City počeo doživljavati uzlet na krilima kapitala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, dugi niz godina je bilo dovoljno reći "Manchester" i znalo se da to odnosi na Manchester United, kudikamo veći i slavniji klub iz tog grada.

Svjetlosnim godinama su Crveni vragovi ispred Građana po pitanju trofeja, kako na domaćoj tako i na kontinentalnoj sceni.

Ono što je manje poznato u vezi velikana s Old Trafforda jest da se nisu oduvijek zvali ovako kako se danas zovu.

U početku je bilo dosta turbulencija

Manchester United je osnovan 1878. godine pod službenim imenom Newton Heath LYR Football Club, kao klub od odjela za prijevoz i vagone željezničkog skladišta na Newton Heathu.

U početku su cijelo desetljeće igrali protiv drugih odjela željezničkih kompanija, a onda su 1888. postali osnivački član regionalne nogometne lige The Combination. Ta liga nije uspjela dočekati kraj svoje prve sezone nego se raspala, a Newton Heath LYR se potom prikljuičio novoosnovanom Football Allianceu, gdje je proveo tri godine nakon čega je došlo do spajanja s The Football League.

Klub je sezonu 1892./1893. započeo u najvišem rangu čime je postao neovisan o željezničkoj kompaniji pa je izbacio LYR iz svog imena. Poslije dvije sezone nadmetanja u društvu najboljih, ispali su među drugoligaše.

Prije 118 godina promijenili ime u znak novog početka

U siječnju 1902. klub je bio dužan 2.670 funti što je ekvivalentno današnjih 290.000 funti te mu je dostavljeno rješenje o gašenju. Kapetan Harry Stafford pronašao je četvoricu lokalnih poduzetnika, među kojima je bio i John Henry Davies koji je uskoro postao predsjednik kluba. Oni su svi uložili po 500 funti, a zauzvrat su tražili da im se prepusti vođenje kluba.

Saniranje dugova i ustoličenje novih ljudi u klub potrajalo je tri mjeseca, a kao znak tog novog početka, 26. travnja 1902. godine ime kluba je promijenjeno u Manchester United. Nekoliko godina kasnije osvojen je prvi naslov prvaka (1908.), zatim i prvi FA kup (1909.) kao uvod u bergu trofeja koja će uslijediti...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider