Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
TKO BI TO OČEKIVAO?

Manchester United ovog se vikenda ima priliku otvoreno uključiti u borbu za naslov prvaka

Najveći derbi 21. kola Premier lige odigrat će se na londonskom Emirates stadionu.

Manchester United (Foto: Afp)

Ovog vikenda moglo bi se dogoditi nešto što prije samo dva mjeseca niti najoptimističniji navijači Manchester Uniteda nisu očekivali.

Crveni vragovi imaju priliku otvoreno se uključiti u borbu za naslov prvaka, a to zvuči impresivno ako znamo da su prije samo dva mjeseca i prije samo šest kola bili u situaciji gdje mnogi nisu vjerovali niti da će uspjeti odgovoriti na borbu za Ligu prvaka.

Utakmica koja će puno toga pokazati

Naime, 6. studenog United je poražen rezultatom 3:1 na gostovanju kod Aston Ville, a ljestvica je tada izgledala tako da su se nalazili na petom mjestu, s 24 boda, čak 11 iza vodećeg Arsenala. 

Trenutna razlika je osam bodova, uz činjenicu da Arsenal ima utakmicu manje pa će se mnogi pitati što je drugačije i kako se išta promijenilo. No, cijela slika podosta je drugačija i sve će se promijeniti ako United uspije zaustaviti Topnike u međusobnom susretu, koji se igra u nedjelju s početkom od 17 sati i 30 minuta.

Michael Olise i Bruno Fernandes VIDEO Fantastičnom golčinom u posljednjoj minuti zaustavljena pobjednička serija Crvenih vragova divider

United će tražiti nastavak svog sjajnog niza, koji je tek malo zaustavljen fenomenalnim pogotkom Michaela Olisea na Selhurst Parku prije dva dana. Od gore spomenutog poraza od Ville, spomenuto gostovanje kod Crystal Palacea jedini je susret u kojem momčad Erica ten Haga nije slavila.

Prilika za umiriti Arsenal i prvenstvo učiniti još zanimljivijim

Sad slijedi gostovanje kod jednako impresivnog Arsenala, s razlikom da Topnici takvu formu drže cijelu sezonu. No, i za njih je ovo najvažnija utakmica u dosadašnjem tijeku sezone. 

Momčad Mikela Artete ima priliku zaustaviti zahuktalog rivala te ih udaljiti dovoljno daleko od sebe, a više puta ove sezone pokazali su da su za to sposobni. Zapravo, Arsenalovo prvo mjesto na ljestvici nije nikakva slučajnost, oni igraju uistinu najbolji nogomet.

S druge strane, imamo efekt koji bi se dogodio u slučaju pobjede Uniteda, odnosno postoji objašnjenje zašto bi isti bio vrijedan njihovog uključenja u borbu za titulu.

Mnogi smatraju kako je Arsenal u situaciji gdje im prekid serije može predstavljati veći problem nego što to naoko izgleda. Očekivalo se to prije desetak dana, pred niz utakmica kakav im je slijedio, da bi prve dvije iz istog riješili s četiri boda. Domaćim protiv Newcastlea te s tri gostujuća protiv Tottenhama. Preostaje još ova.

Aaron Ramsdale VIDEO Žestok kraj utakmice za Arsenalova vratara: Prvo ga rukom udario Richarlison, a onda i navijač Tottenhama nogom divider

Osim toga, činjenica je da Arsenal nema dugu klupu (to su malo popravili dovođenjem Trossarda) te se očekuje njihov barem mali pad. Za sada im cijelu ligašku sezonu iznosi gotovo jednaka početna postava, uz tek male izmjene, najčešće uzrokovane ozljedama. Najvažnije za njih, oni glavni igrači se srećom za sada s njima nisu susreli. 

Arsenal još nije morao pokazati koliko širok kadar ima

Gabriel Magalhaes, Gabriel Martinelli, Bukayo Saka, Granit Xhaka, William Saliba i Ben White odigrali su svaku ligašku utakmicu do sada, a Martin Odegaard propustio je tek jednu. Pauza za Svjetsko prvenstvo im je jako dobro došla te je vjerojatno na još neko vrijeme odgodila pad koji im slijedi.

Misli se na pad u igračkim performansama, koji ne mora nužno značiti i rezultatski pad, no svakako će Arteta morati posegnuti za igračima koji trenutno nisu toliko u prvom planu. Isti su u Europskoj ligi pokazali da se na njih može računati, no ipak to nije takav stroj kao što je onaj kojeg čine standarni prvotimci.

Manchester United će nakon ovog susreta znati kako stoje i gdje se nalaze. U slučaju pobjede neće samo doći na pet bodova od Arsenala (i dalje uz utakmicu manje), nego će podići svoje samopouzdanje na šampionsko. Brzo će prežaliti dva boda koja su ostali na Selhurstu i krenuti otvoreno u boj. A nakon Arsenala im slijedi niz od četiri susreta gdje je sve osim 12 bodova neuspjeh, posebno ako znamo da ih tri igraju kod kuće.

Pobjeda Arsenala mogla bi biti ključna

Ukoliko Arsenal još jednom odradi ono što rade cijelu sezonu te dođe do pobjede, onda će vjerojatno dodatno pojačati i defetizam Pepa Guardiole, koji je i sam priznao da se ove sezone fokusirao na Ligu prvaka te da trenutno niti ne razmišlja o ligi, odnosno da mu se trenutno čini nedostižna.

Potvrdio je to Guardiola odmaranjem nekoliko bitnih igrača u susretu protiv Tottenhama, gdje su kod kuće čak gubili 0:2, da bi se onda ipak vratili i slavili 4:2. City je tako i dalje tu, iako Guardiola konstantno pokušava pobjeći od toga, kao da želi skinuti pritisak s leđa svojih igrača. A oni se s njim inače podosta dobro nose.

Erling Haaland City preokretom do velika tri boda protiv Tottenhama: Haaland opet strijelac divider

Nema sumnje kako bi i City pozdravio kiks Topnika te da bi Guardiola malo promijenio retoriku. Vjerojatno će biti spremni tako i pozdraviti dolazak gradskog rivala u utrku. Prvenstvo može svakako postati vrlo zanimljivo. Tek malo posrtanje Arsenala može donijeti borbu tri momčadi, a ne zaboravimo i sjajni Newcastle, kojeg Eddie Howe za sada drži visoko, iznad očekivanja.

Jedno sjajno kolo Premier lige, uz još neke bitne međusobne okršaje izravnih konkurenata. Na nama je da uživamo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider