Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pep pod upitnikom

"Šeici" zdrobili bolesnu cifru: Evo koliko je Guardiola ukupno potrošio u Bayernu i Man Cityju

Pep Guardiola u posljednjih šest sezona vodio je Bayern i Manchester City...

Galerija Momčad Manchester Cityja (Foto: AFP) Slavlje Cityja (Foto: AFP) Manchester City - Liverpool (Foto: AFP) +3 Manchester City slavi pogodak (Foto: AFP)

Pep Guardiola sedam sezona zaredom vodeći Barcelonu, Bayern i Manchester City nije došao dalje od polufinala Lige prvaka. U posljednjoj sezoni na klupi Barcelone došao je do polufinala. S Bayernom je triput zaredom zapeo u polufinalu.

Najlošije je prošao na klupi Manchester Cityja. Potrošio je 608 milijuna eura na pojačanja, a već ga je na Etihadu dočekala vrlo dobra momčad, tako da se ne može reći kako je krenuo od nule. Puno je potrošio, no zasad nije otišao dalje od četvrtfinala.

Galerija Momčad Manchester Cityja (Foto: AFP) Slavlje Cityja (Foto: AFP) Manchester City - Liverpool (Foto: AFP) +3 Manchester City slavi pogodak (Foto: AFP)

U tri sezone jednom je ispao u osmini finala i dvaput u četvrtfinalu. S obzirom na to koliko je potrošio i kakva su bila očekivanja, može se reći da je to mizeran rezultat.

Guardiola potrošio 812 milijuna eura u šest sezona na klupi Bayerna i Manchester Cityja

Kada tomu dodamo još 204 milijuna eura koja je potrošio dok je bio na klupi Bayerna, a tamo je već imao brutalno jaku momčad, koja je sezonu prije osvojila trostruku krunu i zapravo joj nisu ni trebala pojačanja, dolazimo do cifre od 812 milijuna eura koje je Guardiola potrošio u šest sezona na klupama dvaju različitih klubova.

Može se reći da je Guardiola više upropastio šampionsku Bayernovu momčad nego je nadogradio. Manchester City, realno, izgradio je u bolju ekipu, no očito je da mu tih šestotinjak milijuna eura nije dovoljno da bi otišao dalje od četvrtfinala Lige prvaka.

Što je Guardiola bez Barce i Messija? Svaki put zakaže u ključnom trenutku Lionel Messi i Pep Guardiola (Foto: AFP) Samuel Eto\'o i Pep Guardiola (Foto: AFP) Pep Guardiola i Lionel Messi (Foto: AFP) +5 Guardiola i Klopp u zagrljaju (Foto: AFP)

Da stvar bude gora za Građane, Manchester City od dolaska arapskih milijardera 2008. na čelo kluba potrošio je nevjerojatnih 1,66 milijardi eura. U tom razdoblju osvojena su tri naslova engleskog prvaka, no to zasigurno ne zadovoljava prebogate šeike. Njima je glavna meta Liga prvaka, trofej koji Cityju nedostaje da bi ušao u europsku elitu.

City je zasad najbolji rezultat u Ligi prvaka ostvario 2016. kada je stigao do polufinala. Trener je bio Čileanac Manuel Pellegrini, koji je potom prepustio trenersku palicu Guardioli.

Prethodnici ostvarili bolje rezultate u Ligi prvaka

Zanimljivo, i Bayern i Manchester City najbolji rezultat u Ligi prvaka postigli su sezonu prije dolaska Guardiole. Naravno, u slučaju Bayerna mislimo na razdoblje od 2001.

Pellegrini je u tri sezone na klupi Cityja osvojio jedan naslov prvaka Engleske. U sezoni kada je došao do polufinala Lige prvaka bio je četvrti u Engleskoj, a sezonu prije toga drugi.

To čelnicima kluba nije bilo dovoljno dobar rezultat, pa su doveli Katalonca da podigne letvicu. Možda City pod Guardiolom igra gledljiviji i spektakularniji nogomet nego pod Pellegrinijem, koji je također inzistirao na pas-igri i ne može se reći da je pod njegovim vodstvom izgledao negledljivo, pogotovo u šampionskoj sezoni.

Iako je ljepota u oku promatrača i stvar je osobnog ukusa, vjerojatno će većina reći da City pod Guardiolom igra ljepši i spektakularniji nogomet.

Rezultat ipak najvažniji

Međutim, upravo zbog pretpostavke da će napraviti šampionsku igru i osvojiti zacrtane trofeje, Guardiola je i doveden te je stoga dobio golemu plaću i budžet za kupovinu igrača.

Trenerova marketinška privlačnost, imidž koji donosi i stil igre koji gaji iznimno su važni u nogometu, no ipak je rezultat još uvijek najvažniji. A on zasad nije onakav kakav su priželjkivali arapski milijarderi kada su dovodili Katalonca.

Ako Guardiola ove sezone ne uspije obraniti naslov engleskog prvaka, po rezultatima neće biti bolji od svojeg prethodnika. Bit će čak lošiji. Kad se podvuče crta, pitanje je što će u tom slučaju reći vlasnici kluba. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider