Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Mamić se pametno utišao i na putu je da sruši Bjeličin rezultat: Dinamo ima veliku šansu otići jako daleko. Ako je mogao Šahtar, zašto ne bi i Dinamo!?

Prema viđenom, konkurencija ne izgleda ubitačno jaka, Dinamo u najmanju ruku može biti ravnopravan velikoj većini klubova koji mu prijete u drugom dijelu natjecanja. S malo sreće u ždrijebu sve je moguće.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

„Impotentni Feyenoord pao pred Dinamom“, strši naslov u jednom od najcjenjenijih nizozemskih medija De Telegraafu.

Nizozemci su se poklonili Modrima koji su slavili 2:0 na bunjištu nekadašnjeg prvaka Europe i osigurali ne samo plasman u drugi krug Europske lige kolo prije kraja natjecanja nego i prvo mjesto u skupini.

Slavni De Kuip sagrađen je 1937., tijekom duge povijesti ugostio je mnoge sjajne momčadi, a sada i hrvatskog prvaka čija je mreža čvršća od blindiranog sefa.

Dinamo nakon pet odigranih kola jedini u Europskoj ligi i Ligi prvaka nije primio pogodak. Oklada na koju bi prije početka natjecanja malo tko stavio i pet kuna.

Čudesna metamorfoza Modrih

Bez pretjerivanja možemo reći kako je to malo sportsko čudo, čudesna metamorfoza, pogotovo kada se sjetimo kako je izgledala Dinamova obrana i u kakvoj su općenito formi bili Modri. Sjetimo se samo one utakmice s Ferencvaršom u Budimpešti ili čak neuvjerljive predstave protiv Flore.

Teško je reći gdje je bila prekretnica, ali činjenica je da je Dinamo u međuvremenu napravio korak od sedam milja, značajno je podigao formu, ponajprije učvrstio prilaze svoje vratima i odlično se pripremio za okršaje u Europskoj ligi.

gol expired Mamić nakon uspjeha karijere čestitao igračima pa govorio o idućim protivnicima divider

Zoran Mamić i njegov stručni stožer izabrali su dobitnu taktiku. I na tome im treba čestita, kao i što su kritike bile opravdane, a očito i jako stimulativne. Dinamo u Europskoj ligi možda nije igrao atraktivno, nisu to bile utakmice za polizati prste, ali igrao je na rezultat, onako kako treba igrati da bi se napravio uspjeh u Europi.

Dosta je estetike natopljene suzama

Previše je puta Dinamo tijekom desetljeća plijenio dojmom, a na kraju bi gubio na nevjerojatnije načine. Dinamova europska povijest prepuna je estetike natopljene suzama. I Zoran Mamić je na tuđim, ali i svojim pogreškama naučio lekciju.

Naravno, teško se mogu povlačiti usporedbe s nastupima u mnogo jačoj konkurenciji Lige prvaka, kao one sezone kada je Dinamo pod vodstvom Mamića u prvom kolu srušio tada moćni Arsenal i na kraju završio zadnji u skupini, ali sve su to gorka iskustva iz kojih je današnji trener Dinama mogao izvući kvalitetne zaključke. Očito ih je i izvukao.

Bjelica probio led, Mamić nastavio njegovim stopama

Dinamo do pretprošle sezone 49 godina nije dočekao Božić u Europi, a sada je u tri sezone dvaput preskočio tu mitsku prepreku. Probijen je led s Nenadom Bjelicom na klupi, a Mamić nastavlja njegovim putem unatoč skepsama koje su ga pratile kada ga je proljetos zamijenio u doista nepovoljnim okolnostima. Ostajem pri tome da su kritike bile opravdane, ali to je već puno puta ispričana priča. 

Bjelica je odveo Dinamo do osmine finala Europske lige, dakle preskočio je još jednu prepreku, a potom se iduće sezone plasirao u Ligu prvaka i osvojio za Dinamo rekordnih pet bodova. Štoviše, bio je na milimetar od prolaska u drugi krug elitnog UEFA-ina natjecanja, no zbog spleta nesretnih okolnosti, ali i nekih pogrešaka, zašto to ne reći, ta je šansa prokockana na nevjerojatan način.

Vidjet ćemo kakav će biti konačan učinak Zorana Mamić. To je, naravno, teško prognozirati, no nakon ovako uvjerljivog nastupa u skupini nitko se neće začuditi ako i nadmaši Bjelicu. Ako je Bjelica preporodio Dinamo i udario mu europske temelje, za Mamića se može reći da je pametno nastavio graditi Dinamovu kuću na tom uspjehu.

Dugo zidani projekt 

Nisu za to zaslužni samo treneri. Ako ćemo biti korektni, to treba posebno istaći. To je projekt koji se zida već puno godina. Činjenica jest da je netko trebao stvoriti uvjete da bi se došlo do konačne realizacije i postignutih uspjeha. To je Dinamova uprava i prije svih bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić. On je glavni arhitekt kluba čak i danas u izbjeglištvu.

gol expired Pogledajte video ludnice iz Dinamove svlačionice: Slavnim stadionom odzvanjalo samo jedno ime divider

Sto puta smo napisali i opet ćemo – slika nikada nije crno-bijela. Sportskim uspjesima i dobrim potezima ne mogu se opravdati neki grijesi, posebice nezakoniti postupci. Ali ni grijesi ne mogu prebrisati samo tako ostvarene uspjehe. Za sve se odgovara posebno, i za zasluge i za pokude. Ne može se trpati u istu vreću.

Da su morale postojati pretpostavke za uspjeh, Zoran Mamić isticao je tijekom javne polemike s Bjelicom. Mamiću su vidno išle na živce stalne usporedbe s Bjelicom, no to je bilo neminovno nakon svega što se dogodilo.

Zoran Mamić se pametno utišao i posvetio radu s momčadi

I on je u jednom trenutku shvatio da je bespotrebno trošio energiju, da ga ta prepirka nigdje neće odvesti, iako je jako dobra za medije. Dobro se prodaje i stoga nemamo ništa protiv. Mamić se pametno utišao i koncentrirao na rad s momčadi. Kao što vidimo, ta je odluka polučila sjajne rezultate.

Njihovo suparništvo nastavit će se u hrvatskoj ligi, Dinamo je u Osijeku dobio dostojnog takmaca. Bit će to jako zanimljivo nadmetanje. Zdravo suparništvo nikada nije odmet, ono uvijek rađa dodatnu kvalitetu. Profitirat će navijači i hrvatski nogomet.

gol expired Dinamo je plasmanom u nokaut-fazu zaradio pravo bogatstvo, za taj iznos prodali su velikog talenta divider

Jasno je da je Dinamov uspjeh velika stvar za hrvatski nogomet. Ne treba sad tu stati, Modri moraju sve učiniti da najprije pobijede ili remiziraju s moskovskim CSKA-om u zadnjem kolu bez primljenog gola i da se na taj način upišu u nogometne almanahe. Završiti natjecanje bez primljenog pogotka stvarno bi bio raritetan rezultat.

Dinamo može jako daleko. Ako su mogli Kopenhagen i Šahtar, zašto ne bi mogao i Dinamo!?

Ni tu ne smije biti kraj, Dinamo treba sve učiniti da preko zime sačuva momčad i ako je moguće dovede barem pravo pojačanje. Blagajna je dobrano napunjena, novca ne bi trebalo manjkati, iako se s maksimirskim klubom oko financija nikad ne zna. Povijest nas uči.

Uglavnom, dojam je da Dinamo ima veliku šansu otići jako daleko. Prema viđenom, konkurencija ne izgleda ubitačno jaka, Dinamo u najmanju ruku može biti ravnopravan velikoj većini klubova koji mu prijete u drugom dijelu natjecanja. S malo sreće u ždrijebu sve je moguće. Primjerice, Kopenhagen je prošle sezone igrao u četvrtfinalu i na jedvite jade ispao od Manchester Uniteda.

Zašto Dinamo ne bi ponovio taj uspjeh i možda ga nadmašio!? Kopenhagen po ničemu nije bolji od Dinama. Najbolje smo to mogli vidjeti protiv Rijeke. Nije pretjerana ni usporedba sa Šahtarom koji je došao do polufinala.

Taj isti Šahtar Dinamo je držao na konopcima u obje utakmice skupina Lige prvaka. Znamo svi što je bilo u Zagrebu i kako su se Ukrajinci spasili poraza. Šansa je tu, treba je objeručke zgrabiti ako i samo malo proviri glavu.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider