Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ambiciozan projekt

Mali klub šokirao Španjolsku: Primjer za Zagreb i Dinamo! Gradi sjajan stadion i najavljuje velike rezultate

Trećeligaški španjolski klub Eldense ima velike ambicije…

Novi stadion Eldensea (Foto: Twitter: Eldense)

Dok u Hrvatskoj glavni grad Zagreb i višestruki prvak države nisu u stanju napraviti barem solidan stadion, u Španjolskoj i trećeligaški klubovi imaju ambiciozne planove.

Branko Strupar Branko Strupar doživio srčani udar, za gol.hr opisao simptome: "Osjećao sam stezanje u grlu, odmah su me operirali" divider

Club Deportivo Eldense, koji se natječe u Primera Division RFEF – grupa 2, trećem rangu španjolskog klupskog nogometa, pripremio je projekt izgradnje novog stadiona.

Bit će to pravi bombon: 18 tisuća sjedećih i tri tisuće parkirnih mjesta. Naravno da će stadion imati poslovno-ugostiteljske sadržaje poput hotela i šoping-centra.

Mali klub gradi sjajan stadion

Treba imati na pameti da je riječ o klubu koji dolazi iz omanjeg grada Elde, koji se nalazi u provinciji Alicante, otprilike 120 kilometara južnije od Valencije.

Ima malo više od 50 tisuća žitelja, a u konurbaciji sa susjednim gradićem Petrerom više od 80 tisuća. Grad je najpoznatiji po obućarskoj industriji, proizvodi poznate cipele, ponajviše za žene.

Ivan Leko Hajduk oslabljen stiže na mjesto Lekine velike sreće, trener otkrio kakve probleme ima Livaja divider

Eldense je objavio projekt koji je pozitivno iznenadio cijelu Španjolsku nakon sastanka predsjednika kluba Pascuala Pereza s gradskim vijećem Elde.

Perez je ambiciozni poduzetnik koji se obogatio u telekomunikacijskoj industriji i namjera mu je dovesti Eldense u elitni rang španjolskog nogometa u najkraćem mogućem razdoblju.

Žele u La Ligu

Radi se o klubu dosta duge tradicije, osnovan je 1921., 50-ih je godina čak bio drugoligaš, no već desetljećima levitira između četvrtog i trećeg ranga. Prošle sezone vratio se u treći rang i trenutačno je na iznenađenje mnogih vodeća momčad u drugoj grupi treće lige. 

U Eldenseu najavljuju plasman ne samo u Segundu već i u La Ligu, iako im je momčad trenutačno na Transfermarktu procijenjena na samo 3,8 milijuna eura.

Budući da znatno pojačanje ambicije kluba prati veliki interes navijača, čelnici Eldensea krenuli su u projekt izgradnje novog stadiona, čiji će kapacitet u mnogome nadmašiti minimalne zahtjeve za igranje u La Ligi od šest tisuća mjesta. 

Arena bi trebala nositi sponzorsko ime po Perezovoj kompaniji Finetwork, koja je poznata po ulaganju u sport, posebice u nogomet i košarku, a sponzorski prati i španjolskog oktanskog asa Fernanda Alonsa.

Ekspresna izgradnja

Ako na vrijeme dobije sve dozvole, Perez je obećao da će stadion izgraditi u roku od 18 mjeseci. Točna cijena izgradnje još nije poznata.

Dok se stadion ne izgradi, klub će nastaviti igrati na dosadašnjem stadionu Nuevo Pepico Amat, koji je izgrađen 2012. za 4,5 milijuna eura i ima malo više od četiri tisuće mjesta. Dok se ne napravi novi stadion, kapacitet će mu se udvostručiti instaliranjem montažnih tribina.

Vlasti su dale zeleno svjetlo projektu koji je klub predstavio i uskoro bi se moglo krenuti s izgradnjom novog stadiona jer će potrebne dozvole biti izdane po užurbanom postupku.

Da bi projekt bio isplativ, predviđeno je da stadion bude multifunkcionalan kako bi se na njemu mogle održavati kulturne i privredne manifestacije, poput koncerta i sajmova. Eto, tako se to radi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider