Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
U Gradu šute

Maksimir dobiva novi krov: No radi li se o isplativoj rekonstrukciji?

Grad Zagreb odlučio je presjeći dugogodišnje dileme oko stadiona u glavnom hrvatskom gradu. Kako se sada čini neće biti ni novog niti nacionalnog stadiona, nego će se u red dovesti - Maksimir.

Maksimir (GOL.hr)

Zasad nema gradnje Plavog vulkana na Kajzerici, niti novog nacionalnog stadiona na rubu Zagreba.

Umjesto toga rekonstruirat će se maksimirski stadion, i to nakon katastrofalnih iskustava iz nedavne prošlosti.

"Iako je na obnovu maksimirskog stadiona od kraja 90-ih godina utrošeno više od 500 milijuna kuna (a neke procjene idu čak i do 800 milijuna kuna), stadion je ostao trošan i nefunkcionalan. Sad je ideja da se ide u novu rekonstrukciju! I to gradnjom krova i obnovom unutrašnjosti tribina."

Krov bi se gradio iznad zapadne i sjeverne tribine, što bi koštalo oko 140 milijuna kuna. A uređenje utroba tribina (s poslovnim prostorima, normalnim pristupom sanitarnim čvorovima i tako dalje) još toliko. Pa bi ukupna cijena takve rekonstrukcije bila oko 280 milijuna kuna. I tu obnova ne bi završila.

Ništa više o tome u Gradu Zagrebu danas nisu htjeli reći. A još donedavno, gradonačelnik je zagovarao zaseban nacionalni stadion.

Međutim, ta priča doživljena je megalomanskom, i ona je stala.

Ostala je još samo dvojba: premjestiti Dinamov stadion na Kajzericu ili ne?

"Plavo je boja Zagreba i iznutra grotlo, stadion kakvog zaista nema", izjavio je arhitekt Plavog vulkana Hrvoje Njirić.

Obnova Maksimira ne zvuči loše. Ali s obzirom na do sada uzalud potrošen novac, recimo da su Austrijanci, Mađari i Rumunji stadione u Beču, Budimpešti i Craiovi srušili i izgradili nove za 300 do 400 milijuna kuna. A ovdje samo početak rekonstrukcije bez neplaniranih novih troškova već doseže gotovo 300 milijuna kuna.

Cijeli prilog pogledajte u priloženom videu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider