Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
heroj ili zločinac?

Mađari izručuju čovjeka zbog kojeg smo saznali sve prljavštine modernog nogometa

Mađarski sud odobrio je izručenje portugalskog hakera Ruija Pinta, glavni izvor afere "Football Leaks", koja je u nekoliko europskih zemalja dovela do istraga o protuzakonitostima u nogometu.

Rui Pinto (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Rui Pinto (30), kojeg njegovi odvjetnici nazivaju "vrlo važnim europskim zviždačem", uhićen je 16. siječnja u Budimpešti po europskom uhidbenom nalogu izdanom u Portugalu, Pintovoj domovini koja ga tereti za "pokušaj ucjene i krađu podataka".

Pinto je na sudu u Budimpešti kazao da nije kriv za ono što ga Portugal tereti i naglasio da bi njegovo izručenje ugrozilo istrage o nepravilnostima u nogometu.

"Nisam počinio djela koja za koja me optužuju, nisam ništa zaradio od onoga što sam učinio, a to sam učinio za opće dobro, za otkrivanje korupcije u europskom nogometu", rekao je.

Sutkinja Judit Csiszar, međutim, presudila je da ne može odbiti europski uhidbeni nalog u ime "povjerenja među europskim zemljama". Rui Pinto, koji je od uhićenja u kućnom pritvoru, i njegovi odvjetnici odmah su najavili žalbu vrhovnom sudu.

Iz mađarskog glavnog grada, gdje živi od 2015., Pinto je hakirao milijune dokumenata koji, kako tvrdi, razotkrivanju nepoštenje nogometne industrije. Javnosti i istražiteljima tako je pokazao dokaze o mehanizmima izbjegavanja plaćanja poreza, sumnje na prijevare i korupciju u koje su upleteni najpoznatiji svjetski nogometaši i nogometni čelnici.

Zbog njega smo saznali UEFA-ino gledanje kroz prste PSG-u i Cityju

Football Leaks do danas je najveće curenje informacija iz svijeta iza nogometne lopte. Među mnogim slučajevima koji se pripisuju Pintovim otkrićima su i porezne nevolje Cristiana Ronalda, rasni kriteriji PSG-a u regrutiranju novih igrača, zatvaranje oka UEFA-a na kršenje financijskog fair-playa PSG-a i Manchester Cityja.

Tim se dokumentima sada bave pravosuđa nekoliko europskih zemalja. Portugal, međutim, Pinta optužuje za krađu podataka, među ostalim i portugalske države, i pokušaj ucjene investicijskog fonda Maltese Doyen, jednog od najvećih "igrača" na europskom nogometnom tržištu, prije nego što je sa svojim dokumentima izašao u javnost.

Pinto priznaje da je kontaktirao s tim fondom 2015., ali tvrdi da je to bilo samo kako bi ih "ispipao", bez ikakvih nezakonitih namjera.

Rekao je i da nema povjerenja u portugalske vlasti. Tvrdi i da je primio brojne prijetnje smrću.

"Oni su pristrani. U njihovu je interesu da mi se nešto dogodi, izravno ili neizravno".

Budimpeštanski sud smatra pak da njegova osobna sigurnost u Portugalu nije ugrožena.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider